K receptu
Kompot na zimu z třešní a jablek nelze nazvat módním nápojem. Jeho chuť je předvídatelná a rozpoznatelná. To je důvod, proč milujeme takové jednoduché, autentické domácí přípravy. Místo koření obsahují lásku milovaných, místo koření vůni sluncem prohřátých třešní a jablek z babiččiny zahrádky. Otevřete sklenici tohoto kompotu za deštivého dne a vaše nálada se okamžitě zlepší.
Složitost: snadno porce: 1 Vaření: 30 min Přidat. čas: 24 hodinPrázdnýPitíVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 1 PORCI2 šálky třešní 3 střední jablka 350 g cukru Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Chcete-li vyrobit kompot na zimu z třešní a jablek, nakrájejte jablka na 6-8 plátků a odstraňte jádřince. Vložte třešně do cedníku a opláchněte ve studené vodě. V případě potřeby odstraňte pecky z třešní.
Krok 2
Vložte třešně a jablka do sterilizované třílitrové nádoby. Zalijte vroucí vodou až po krk, přikryjte sterilizovaným kovovým víčkem a nechte 10 minut.
Krok 3
Nalijte vodu ze sklenice do velkého hrnce, přidejte cukr a zapalte. Přiveďte k varu a vařte sirup 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Krok 4
Vařící sirup přelijte znovu na třešně a jablka, dejte pozor, abyste sirup nalili na ovoce, aby se sklenice nerozbila. Sklenici ihned uzavřete kovovým víčkem.
Krok 5
Opatrně otočte sklenici dnem vzhůru na složené ručníky a přikryjte dekou nebo dekou. Nechte, dokud kompot úplně nevychladne. Třešňový a jablečný kompot skladujte při pokojové teplotě.
UŽITEČNÉ RADY
Až budete připravovat kompot na zimu z třešní a jablek, nezapomeňte, že pecky třešní obsahují kyselinu kyanovodíkovou, i když v malém množství. A pokud třešně neodstraňujete pecky, skladujte takový kompot nejdéle 1 rok, zejména proto, že takového kompotu nikdy není mnoho.
MIMOCHODEM
Pokud je pro vaši rodinu třílitrová sklenice kompotu na zimu z třešní a jablek příliš a nestihnete ji vypít za 2-3 dny, můžete poměry přepočítat na malé sklenice, například litr sklenice. Na litrovou sklenici budete potřebovat 1 jablko, asi 2/3 hrnku třešní a 130 g cukru.