Site icon Wellness Way Česká republika

Vychutnejte si lahodný jehněčí kebab s pečenými rajčaty a exotickou omáčkou matsoni

K receptu

Jehněčí kebab s pečenými rajčaty a omáčkou matsoni je pálivé, syté, chutné jídlo připravované na jehlech, které ozdobí váš venkovní výlet a poskytne vám nezapomenutelný gastronomický zážitek. Jehněčí maso není nejjednodušší maso, musíte si ho umět vybrat a správně uvařit. Ale s naším receptem se určitě všechno povede. Kebab doporučujeme připravovat z mladého jehněčího – jehněčí je méně tučné, chuť neutrálnější a konzistence jemná. Marináda na bázi ayranu, fermentovaného mléčného nápoje oblíbeného ve střední Asii, na Kavkaze a na Balkáně, pomůže maso ještě více zjemnit. Pro dochucení používáme koření, které se tradičně přidává do pilafu s jehněčím masem – kmín a koriandr. Šťavnatý masový pokrm (a napomáhající jeho lepšímu trávení) doprovází aromatická rajčata pečená na grilu, nakládaná cibulka a osvěžující omáčka matsoni s čerstvou mátou a koriandrem.

Složitost: průměrný Kalorie: 867,13 kcal/porce porce: 8 Vaření: 40 min Přidat. čas: 12 hodin Použitý: 45,60 g/64,39 g/20,26PraženíHlavní chodVegetariánstvíINGREDIENCE NA 8 PORCÍ2 kg filet z jehněčí šunky 500 ml ayran nebo tan 4–5 cibulí 3 stroužky česneku ¼ lžičky. mletý kmín ¼ lžičky. mletý koriandr 2 lžičky. sůl ½ lžičky. čerstvě mletý černý pepř, lavash pro podáváníNa ozdobu:1 kg rajčat 3 polévkové lžíce. l. olivový olej 2 červené cibule 2 polévkové lžíce. l. vinný ocetNa omáčku:400 g matsoni 1 stroužek česneku 3 snítky máty 3 snítky koriandru ¼ lžičky. uzená paprika sůl čerstvě mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Na přípravu jehněčího kebabu nakrájejte maso na kostky 5 x 5 cm nakrájejte cibuli na silná kolečka. Česnek nasekejte. Na suché pánvi rozehřejte kmín a koriandr, aby se uvolnilo aroma koření. Maso, cibuli a česnek dejte do velké mísy, posypte kořením, solí a zalijte ayranem. Promícháme, přikryjeme potravinářskou fólií. Dejte na 12 hodin do lednice.

Krok 2

Uhlí dobře rozpálíme na grilu. Střídavě napichujte maso a cibuli na špejle. Vařte za častého otáčení kebabu na různé strany po dobu 20 minut. Při krájení by maso mělo zůstat růžové.

Krok 3

Na ozdobu potřete rajčata olivovým olejem a pečte na mřížce 10 minut. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, zalijeme vinným octem a necháme 10 minut působit.

Krok 4

Na omáčku nasekejte nadrobno lístky máty a koriandru, smíchejte s matsoni, solí, pepřem a paprikou.

Krok 5

Vyjměte maso ze špízů na talíř. Vedle položte pečená rajčata. V malých miskách podávejte nakládanou cibuli a omáčku matsoni a ihned podávejte s pita chlebem.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Maso připravené na grilování lze péct i doma, v troubě – například na dřevěných špejlích předem namočených ve vodě nebo v pečícím rukávu.

UŽITEČNÉ RADY

Jehněčí ražniči lze marinovat i v jiném fermentovaném mléčném výrobku – například hustém přírodním jogurtu, tradičním kavkazském nápoji „tan“ nebo běžném kefíru.

MIMOCHODEM

Na 100 g: bílkoviny 12,76 g (15,95 % denní hodnoty) • tuky 4,39 g (7,88 %) • sacharidy 2,96 g (1,76 %) • kcal 106,11 (5,90 %) • sodík 200,74 mg (13,84 %) • cukry celkem 1,59 g 3,18 %) • EFA 0,25 g (1,25 %) • vláknina 0,55 g (1,83 %)

Exit mobile version