Foto: z otevřených zdrojů
Zatímco je lilek v sezóně, vyplatí se je sníst a připravit na budoucí použití, abyste si v zimě udělali radost.
Salát z lilku na zimu je skvělý způsob, jak připravit tuto úžasnou zeleninu na zimu. Lilek se hodí k další sezónní zelenině – především k paprikám a rajčatům, píše Focus.
Salát z lilku
Ingredience:
- lilek – 600 g;
- rajčata – 800 g;
- paprika – 300 g;
- cibule – 200 g;
- mrkev – 200 g;
- čtyři stroužky česneku;
- rostlinný olej – 100 ml;
- ocet – 2 polévkové lžíce. l.;
- cukr – 1 polévková lžíce. l.;
- sůl podle chuti;
- bobkový list – 2 ks;
- černý pepř – 10 ks.
Příprava:
- Lilek nakrájíme na malé kostičky. Naplňte je studenou vodou se lžící soli a nechte půl hodiny působit.
- Papriku oloupeme a nakrájíme na proužky. Mrkev nakrájíme na malé kostičky. Cibule – nakrájíme na poloviční kroužky.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a na mírném ohni smažte cibuli a mrkev po dobu 4–5 minut. Přidáme nakrájenou papriku a vše společně dusíme dalších 5-7 minut, dochutíme solí. Umístěte do samostatné misky.
- Rajčata lze oloupat tak, že je ponoříte na půl minuty do vroucí vody a poté do studené vody. Mnoho lidí tuto fázi raději vynechá.
- Namočené lilky sceďte v cedníku a osušte. Rozpálíme pánev s olejem a kousky lilku opékáme na středním plameni za občasného míchání 5–7 minut. Dejte do mísy s restovanou paprikou, cibulí a mrkví.
- Rajčata nakrájíme na malé kousky a 10 minut dusíme v hrnci, přidáme kuličky pepře, cukr a sůl.
- Veškerou osmaženou zeleninu z mísy přidejte k rajčatům, směs přiveďte k varu, míchejte, přidejte bobkový list a zeleninu vařte 5-7 minut na mírném ohni.
- Přidejte na tenké plátky nakrájený česnek, poté ocet a vařte další minutu. Horký lilkový salát vložte do připravených sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky.
Složení salátu můžete změnit podle své chuti. Přidejte například feferonky, nebo snižte množství mrkve či papriky.