Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní delikatesa: Pepř v rajčatové šťávě

K receptu

Pepř v rajčatové šťávě na zimu lze nazvat jen jedním dobrým slovem – lecho. Rozdíl je možná v tom, že dnes se do lečo z papriky přidává cokoli – od mrkve a cukety až po uzené klobásy. Náš recept nebude obsahovat nic jiného než sladkou papriku, rajčata a přísady nezbytné k nakládání. Pro přípravu nakládaných paprik v rajčatové šťávě je důležité vybrat šťavnatou zeleninu. To platí zejména pro rajčata – neměla by být příliš dužnatá, protože potřebujeme jejich šťávu, nikoli dužinu. Pokud tedy během procesu vaření uvidíte, že není dostatek šťávy, vezměte více rajčat. Množství surovin by mělo vystačit na 3 půllitrové sklenice.

Složitost: snadno Kalorie: 358,11 kcal/porce porce: 3 Vaření: 50 min Použitý: 8,99 g/15,02 g/46,52KonzervováníMořeníVečeřeSnackOdpolední svačinaPrázdnýSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCERajče (rajče) 1,2 kgSladká červená paprika 1 kgRafinovaný rostlinný olej 50 mlstolní ocet 9% 30 mlČesnek 2 hřebíček(y)Krystalový cukr 1,5 lžíceSůl 2 lžičkyMletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Omyjte zeleninu. Rajčata nakrájejte na libovolné kousky, odstraňte stonky a nasekejte mixérem. Výsledné pyré propasírujte přes sítko nebo plátýnko, abyste odstranili všechny pevné částice.

Krok 2

Sladkou papriku rozkrojte napůl, odstraňte semínka a stopky. Je také lepší odstranit měkké oddíly. Připravenou papriku nakrájíme na stejnoměrné plátky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

Krok 3

Nalijte rajčatovou šťávu do hrnce vhodné velikosti, povařte, přidejte cukr a sůl, šťávu vařte na mírném ohni 7–10 minut za občasného míchání.

Krok 4

Do hrnce s vroucí rajčatovou šťávou přidejte plátky papriky a nasekaný česnek, přiveďte k varu a vařte 10 minut. Podle chuti přidejte černý pepř, vyzkoušejte sůl a cukr. Nalijte rostlinný olej a stolní ocet. Vařte ještě pár minut.

Krok 5

Feferonky dejte spolu se šťávou do předem sterilizovaných sklenic. Pevně ​​uzavřete víčky. Sklenice nechte vychladnout na pokojovou teplotu a uložte je do zimy na chladné místo.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

K přípravě paprik v rajčatové šťávě na zimu můžete použít jak hotovou rajčatovou šťávu, tak rajčatovou pastu zředěnou v požadovaném poměru. Samozřejmě se šťávou vymačkanou z čerstvých rajčat to bude mnohem chutnější.

MIMOCHODEM

Chcete-li připravit papriku a jakoukoli jinou sladkou papriku v rajčatové šťávě, můžete do marinády přidat chilli lusky, hrášek z nového koření, bobkové listy, tyčinku skořice a cibuli nakrájenou na půlkolečka.

Exit mobile version