Zimní dobrota: Džem z angreštu

K receptu

Angreštový džem na zimu dělaly naše babičky už dávno. Bobule otáčeli mlýnkem na maso a poté je protřeli přes síto, aby je zbavili semínek a kousků hrubé kůže. Nyní odrůdy angreštu přicházejí s jemnou kůží a mixér byl vynalezen již dávno. Výroba angreštového džemu se tedy stala mnohem jednodušší.

Složitost: průměrný Kalorie: 72,68 kcal/porce porce: 50 Vaření: 1 hodina 50 minut Použitý: 0,16 g/0,04 g/18,43PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 50 PORCÍ1 kg angreštu 800 g cukru a kůry z jednoho citronu Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Vytřiďte bobule na angreštový džem na zimu. Z angreštu odřízněte stonky. Vložte bobule do misky a opláchněte studenou vodou. Dejte do cedníku a nechte okapat. Poté bobule nasypte na rozprostřenou utěrku a nechte úplně suché.

Krok 2

Vložte angrešt do mísy kuchyňského robota a pomocí nožového nástavce je rozmixujte na hladké pyré. To lze také provést pomocí mixéru. Angreštové pyré přendejte do hrnce.

Krok 3

Citronovou kůru nastrouhejte na nejjemnějším struhadle. Z citronu vymačkejte šťávu. Do angreštu přidejte šťávu a kůru. Do pánve dejte cukr a dobře promíchejte. Nechte působit 30 minut.

Krok 4

Hrnec postavte na střední teplotu a za stálého míchání vařečkou přiveďte džem k varu. Snižte teplotu, sejměte pěnu a džem vařte na mírném ohni do zhoustnutí, za stálého míchání a slévání vařte 1 hodinu.

Krok 5

Horký džem vložte do horkých, suchých, sterilizovaných sklenic a uzavřete sterilizovanými kovovými víčky. Ochlaďte a skladujte při pokojové teplotě.

UŽITEČNÉ RADY

Angrešt obsahuje hodně přírodního pektinu, takže angreštová marmeláda časem zhoustne víc, než když ji nalijete do sklenic. Buďte na to připraveni.

MIMOCHODEM

Do angreštové marmelády můžete na zimu přidat nejen citronovou šťávu a kůru. Zkuste použít jiné citrusové plody, jako je pomeranč nebo grapefruit. Nebo do džemu přidejte nasekaný vanilkový lusk.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika