Zimní kouzlo: Domácí Solyanka v sklenici

K receptu

Pokud máte rádi chutné svačiny s příjemnou kyselostí, rozhodně stojí za to připravit si na zimu hodgepodge ve sklenicích. Recept je poměrně jednoduchý: zelí, cibule, česnek a paprika se předem rychle opečou, poté se spojí s okurkami a zalijí marinádou z rajčat. Poté je občerstvení odesláno do sklenic, sterilizováno a srolováno. Příprava takového maškrty se nedá nazvat rychlou, ale výsledek rozhodně stojí za to, zvlášť když vezmeme v úvahu, že se hodí i jako příloha k masu nebo drůbeži.

Složitost: snadno Kalorie: 441,07 kcal/porce porce: 3 Vaření: 1 hodina 40 minut Použitý: 9,88 g/23,15 g/46,22KonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 porcebílé zelí – 1,6–1,8 kg pohanka cibule – 2 kg sladká paprika – 1 kg česneku – 2 hlávky nakládané okurky – 600 g + trocha nakládacího oleje – 300 ml pasírovaných rajčat – 900 ml jablečného octa – 150 ml cukru – 50 g soli – 65 g směsi pepře – 2 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny ingredience na hodgepodge. Zelí zbavíme vrchních listů a vyřízneme stopku. Zbylé nakrájejte najemno a poté nakrájejte na plátky dlouhé asi 3 cm.

Krok 2

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlky. Každý nakrájejte na poloviční kroužky. Sladkou papriku omyjeme a osušíme. Nakrájejte na poloviny, odstraňte blány a semínka. Dužninu nakrájejte na proužky.

Krok 3

Nakládané okurky na solyanku oloupeme a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Oloupejte stroužky česneku. Každý z nich rozkrojte podélně napůl a poté na tenké plátky.

Krok 4

Vezměte pánev a rozehřejte ji. Nalijte 25 ml rostlinného oleje a zelí v něm smažte po dobu 5 minut. Vložte do žáruvzdorné misky. Stejným způsobem střídavě orestujte cibuli, papriku a česnek.

Krok 5

Připravte si marinádu na hodgepodge. V naběračce smícháme rozmačkaná rajčata s octem, cukrem a solí. Přidejte solný roztok, kuličky pepře a 200 ml rostlinného oleje. Přiveďte k varu, na středním plameni vařte 5 minut.

Krok 6

Do smažené zeleniny přidejte okurky. Zalijeme marinádou a důkladně promícháme. Rozložte do sterilizovaných sklenic. Na dno velkého hrnce položte starý čistý ručník. Umístěte sklenice s hodgepodge a zakryjte je víčky.

Krok 7

Nalijte vodu do pánve se zavařovacími sklenicemi tak, aby dosáhla na ramínka. Dejte na oheň a přiveďte k varu. Sterilizujte na mírném ohni po dobu 20 minut. Sklenice srolujte a otočte na ručník. Necháme vychladnout.

UŽITEČNÉ RADY

Můžete si také vzít čerstvá rajčata na hodgepodge (velmi zralá, nasládlá). Stačí je nakrájet na poloviny a nastrouhat na hrubém struhadle, přičemž ovoce držte za vypouklou stranu.

MIMOCHODEM

Solyanka, stočená do sklenic, je dokonale skladována na suchém a tmavém místě (není potřeba lednice) při pokojové teplotě. Vhodné jak do spíže, tak do kuchyňských skříněk.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika