Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní magie: Domácí kompot z černého rybízu

K receptu

Kompot z černého rybízu vaří na zimu každý, kdo pěstuje rybíz na svých chatách. Tito lidé totiž jistě vědí, že kompot vařený v létě nelze srovnávat s kompotem vařeným v zimě z mražených bobulí. Konzervovaný kompot je mnohem koncentrovanější, jeho chuť je sytější a aroma bohatší.

Složitost: průměrný porce: 1 Vaření: 30 minPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 1 PORCI1 kg černého rybízu 300 g cukru Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Chcete-li připravit kompot z černého rybízu na zimu, vytřiďte bobule, odstraňte větvičky a listy. Rybíz dejte do misky a opláchněte ve studené vodě. Sceďte v cedníku a nechte vodu vytéct.

Krok 2

Vložte rybíz do sterilizované třílitrové nádoby. Bobule zalijte vroucí vodou až po samý vrchol sklenice. Zakryjte sterilizovaným kovovým víčkem a nechte 5 minut stát.

Krok 3

Opatrně nalijte vodu ze sklenice do pánve (bobule by měly zůstat ve sklenici), přidejte cukr, dejte na oheň a přiveďte k varu. Sirup vařte 3 minuty.

Krok 4

Bobule zalijte vroucím sirupem (buďte velmi opatrní, sirup je velmi horký!) a ihned srolujte víko a otočte sklenici dnem vzhůru. Nádobu zakryjte a nechte úplně vychladnout.

UŽITEČNÉ RADY

Aby bylo pohodlnější nalévat během vaření horký kompot z černého rybízu ze zavařovací sklenice, použijte speciální plastovou poklici s otvory. Takto bobule zůstanou ve sklenici a tekutina se bude snadno nalévat do pánve.

MIMOCHODEM

Pokud máte hodně bobulí, můžete si na zimu připravit koncentrát na kompot z černého rybízu. Do sklenic vložte více bobulí a zvyšte množství cukru podle chuti. V zimě lze takový koncentrát jednoduše zředit vodou.

Exit mobile version