Zimní pokušení: Džem z černého rybízu

K receptu

Džem z černého rybízu na zimu je jedním z nejoblíbenějších přípravků mezi všemi, kdo pěstují toto bobule ve svých letních chatách. Většinou totiž dozraje spousta rybízu a je potřeba ho rychle zpracovat. Tento džem bude chutný sám o sobě nebo jako náplň do koláčů.

Složitost: průměrný Kalorie: 294,67 kcal/porce porce: 15 Vaření: 1 hodina 15 minut Přidat. čas: 8 hodin Použitý: 0,67 g/0,27 g/71,33PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 15 PORCÍ1 kg černého rybízu 1 kg cukru 350 ml vody Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Vytřiďte bobule na džem z černého rybízu na zimu, odstraňte větve. Rybíz dejte do misky a zalijte studenou vodou. Obvykle na povrch vyplave spousta malých nečistot, odstraňte je. V případě potřeby slijte vodu a bobule znovu opláchněte. Vložte do cedníku a nechte vodu vytéct.

Krok 2

Vložte rybíz do zavařovací mísy nebo širokého kastrolu, přidejte cukr, jemně promíchejte a nechte bobule s cukrem přes noc, misku přikryjte gázou nebo utěrkou.

Krok 3

Mísu s rybízem postavíme na oheň, zalijeme vodou a za míchání přivedeme k varu. Snižte teplotu a začněte sbírat pěnu a sbírejte ji od okrajů ke středu.

Krok 4

Rybízový džem vařte na mírném ohni na mírném ohni 50–60 minut, sirup by měl zhoustnout. Zkontrolujte připravenost džemu: nalijte lžíci sirupu na talířek a vychladněte. Přejeďte držadlem lžíce po sirupu, pokud zůstane jasný pruh, džem je hotový.

Krok 5

Sundejte misku z ohně a džem z černého rybízu vychlaďte na zimu. Vložte do čistých suchých sklenic. Přikryjeme víčky a skladujeme při pokojové teplotě.

UŽITEČNÉ RADY

Při přípravě džemu z černého rybízu na zimu nezapomeňte opatrně sejmout pěnu. Získáte tak nejen dokonale uvařenou marmeládu, ale také velmi chutnou pochoutku. Pěna z rybízového džemu rychle gelovatí a mění se v zajímavý dezert.

MIMOCHODEM

Pokud budete dělat rybízový džem na zimu, proveďte následující experiment. Rozdrťte půl sklenice bobulí šťouchadlem a smíchejte se 2 polévkovými lžícemi. l. Sahara. Promícháme a necháme do zhoustnutí. Pokud pyré z bobulí do půl hodiny zhoustne, obsahují bobule hodně pektinu. Pokud déle, pak musíte do džemu přidat méně vody.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika