K receptu
Džem z černého rybízu na zimu je jedním z nejoblíbenějších přípravků mezi všemi, kdo pěstují toto bobule ve svých letních chatách. Většinou totiž dozraje spousta rybízu a je potřeba ho rychle zpracovat. Tento džem bude chutný sám o sobě nebo jako náplň do koláčů.
Složitost: průměrný Kalorie: 294,67 kcal/porce porce: 15 Vaření: 1 hodina 15 minut Přidat. čas: 8 hodin Použitý: 0,67 g/0,27 g/71,33PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 15 PORCÍ1 kg černého rybízu 1 kg cukru 350 ml vody Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Vytřiďte bobule na džem z černého rybízu na zimu, odstraňte větve. Rybíz dejte do misky a zalijte studenou vodou. Obvykle na povrch vyplave spousta malých nečistot, odstraňte je. V případě potřeby slijte vodu a bobule znovu opláchněte. Vložte do cedníku a nechte vodu vytéct.
Krok 2
Vložte rybíz do zavařovací mísy nebo širokého kastrolu, přidejte cukr, jemně promíchejte a nechte bobule s cukrem přes noc, misku přikryjte gázou nebo utěrkou.
Krok 3
Mísu s rybízem postavíme na oheň, zalijeme vodou a za míchání přivedeme k varu. Snižte teplotu a začněte sbírat pěnu a sbírejte ji od okrajů ke středu.
Krok 4
Rybízový džem vařte na mírném ohni na mírném ohni 50–60 minut, sirup by měl zhoustnout. Zkontrolujte připravenost džemu: nalijte lžíci sirupu na talířek a vychladněte. Přejeďte držadlem lžíce po sirupu, pokud zůstane jasný pruh, džem je hotový.
Krok 5
Sundejte misku z ohně a džem z černého rybízu vychlaďte na zimu. Vložte do čistých suchých sklenic. Přikryjeme víčky a skladujeme při pokojové teplotě.
UŽITEČNÉ RADY
Při přípravě džemu z černého rybízu na zimu nezapomeňte opatrně sejmout pěnu. Získáte tak nejen dokonale uvařenou marmeládu, ale také velmi chutnou pochoutku. Pěna z rybízového džemu rychle gelovatí a mění se v zajímavý dezert.
MIMOCHODEM
Pokud budete dělat rybízový džem na zimu, proveďte následující experiment. Rozdrťte půl sklenice bobulí šťouchadlem a smíchejte se 2 polévkovými lžícemi. l. Sahara. Promícháme a necháme do zhoustnutí. Pokud pyré z bobulí do půl hodiny zhoustne, obsahují bobule hodně pektinu. Pokud déle, pak musíte do džemu přidat méně vody.