K receptu
I když kousky nekrájíte, stále stojí za to udělat si na zimu pár sklenic meruňkového kompotu. Za prvé, je velmi příjemné otevřít sklenici takového kompotu v zimě a nalít si do sklenice trochu léta. A za druhé, koupit pravé zralé meruňky v zimě je téměř nemožné, nebo to stojí tolik peněz, že z nich kompot rozhodně neuvaříte.
Složitost: průměrný Kalorie: 130,75 kcal/porce porce: 1 Vaření: 25 min Přidat. čas: 12 hodin Použitý: 0,30 g/0,03 g/32,08PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 1 PORCI400 g meruněk 350 g cukru Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Pro přípravu meruňkového kompotu na zimu vybírejte zralé plody bez poškození, ne příliš měkké, ale ani tvrdé. Pokud si chcete udělat vypeckovaný kompot, rozkrojte meruňky napůl a odstraňte pecku.
Krok 2
Meruňky omyjte ve studené vodě, sceďte v cedníku a přendejte do sterilizované třílitrové sklenice. Sklenici s meruňkami naplňte po okraj vroucí vodou, zakryjte sterilizovaným kovovým víčkem a nechte 10 minut stát.
Krok 3
Opatrně nalijte vodu ze sklenice do pánve. Položte pánev na oheň, přidejte cukr a přiveďte k varu. Sirup povařte 5 minut.
Krok 4
Vroucí sirup nalijte do zavařovací sklenice (pozor, sirupem zalijte meruňky, aby se sklenice nerozštípla!). Sklenici opět zakryjte víčkem a nechte 10 minut odstát.
Krok 5
Nalijte tekutinu ze sklenice do pánve a znovu přiveďte k varu, vařte 3 minuty. Meruňky zalijte horkým sirupem a sklenici uzavřete kovovým víčkem.
Krok 6
Sklenici s meruňkovým kompotem položte na zimu dnem vzhůru na ručník a přikryjte ji dekou. Nechte úplně vychladnout. Kompot skladujte při pokojové teplotě.
UŽITEČNÉ RADY
Jako základ si můžete vzít recept na meruňkový kompot na zimu a pak zapojit fantazii nebo upravit obsah lednice. Kombinujte meruňky s broskvemi, třešněmi, rybízem, přidejte maliny nebo angrešt. Pamatujte, že pokud přidáte kyselé bobule, zvyšte množství cukru o 50 g.
MIMOCHODEM
Pro meruňkový kompot na zimu je důležité vybrat určité ovoce, ne tvrdé, ale ani příliš měkké. Tvrdé jsou s největší pravděpodobností nedozrálé, voňavý kompot z nich neuděláte a příliš měkké se i při tak šetrném způsobu zavařování bez vaření pravděpodobně roztrhnou a rozpadnou na malé kousky .