Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní zásoby: Domácí rajčatová omáčka

K receptu

Pokud si tuto rajčatovou omáčku připravíte na zimu, problém, s čím podávat těstoviny nebo maso, ryby či drůbež, vyřeší nejdůmyslněji. Neuvěřitelně organicky se hodí i do složení pizzy: potřete jím vyválené těsto, navrch položte libovolné ingredience, posypte sýrem a vložte do trouby. Bude to velmi, velmi chutné! A pokud rajčatovou omáčku nalijete do krásných lahví nebo sklenic, může se stát i výborným dárkem pro blízké nebo přátele. Koneckonců, musíte uznat, že domácí přípravky vyrobené s láskou jsou vždy chutnější než ty z obchodu!

Složitost: průměrný Kalorie: 32,94 kcal/porce porce: 2 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 1,04 g/1,46 g/3,88Omáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEzralá rajčata – 3 kg středně velká cibule – 2 ks velká mrkev – 1 ks česnek – 4 stroužky olivový olej – 50 ml petržel – 6-7 snítek suché červené víno – 50 mt. l. sušené oregano – 1 polévková lžíce. l sušená bazalka – 2 ČL mletého muškátového oříšku – 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře – 1/2 ČL vloček mleté ​​červené papriky – 1/2 ČL soli – podle chuti Tabulka měr a stupnic RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny ingredience na rajčatovou omáčku na zimu. Nejprve omyjeme rajčata a nakrájíme je na půlky. Vymačkejte z nich šťávu tak, abyste získali asi 250-300 g. Nakrájejte dužinu rajčat.

Krok 2

Cibuli na omáčku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev omyjeme, oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle nebo jednoduše nakrájíme na tenké nudličky. Česnek oloupeme a nakrájíme.

Krok 3

V hluboké pánvi se silným dnem rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte připravenou cibuli, mrkev a česnek. Smažte za míchání na středním ohni po dobu 10 minut.

Krok 4

Petrželku na omáčku omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Smíchejte ho v hrnci s nakrájenou rajčatovou dužinou, restovanou zeleninou, čerstvou rajčatovou šťávou, vínem, rajčatovým protlakem a kořením. Vařte za míchání na mírném ohni po dobu 45 minut, přikryjte pokličkou.

Krok 5

Otevřete pánev s omáčkou. Za stálého míchání dusíme dalších 15 minut, aby se rajčatová omáčka nepřipálila. Ochutnejte a případně dosolte.

Krok 6

Nalijte horkou rajčatovou omáčku na zimu do suchých sterilizovaných sklenic a vložte do mikrovlnné trouby zapnuté na plný výkon na 4 minuty. Poté srolujte, otočte na složenou utěrku a nechte vychladnout.

UŽITEČNÉ RADY

Rajčatová omáčka na zimu může být také použita jako náplň do konzervované sladké papriky. Ovoce se semeny blanšírujte a poté je vložte do sklenic. Zalijte rajčatovou omáčkou, sterilujte 10–20 minut a poté srolujte.

MIMOCHODEM

Přídavky dalších barev a textur skvěle oživí rajčatovou omáčku na zimu. Mohou to být například olivy, sušená rajčata, nahrubo nasekané ořechy nebo houby.

Exit mobile version