7 inovativních receptů na zimní polévky ve sklenicích: Jak mít vždy připravený první chod?

Polévky na zimu ve sklenicích, 7 způsobů, jak mít vždy první chod v zásobě

Polévky na zimu v plechovkách jsou nyní jedním z nejoblíbenějších trendů domácí přípravy. Léto a podzim jsou časem čerstvé a nijak drahé zeleniny a bylinek a toho, jak si tyto chutě chcete uchovat po celý rok. Souhlaste s tím, že například zelí, které se v zimě prodává v běžných supermarketech, a to, které je právě natrhané ze zahrádky, se liší jako nebe a země. Kvalitní zeleninu samozřejmě vždy najdete v prémiových obchodech, ale podle toho bude stát. Abyste ušetřili, ale neztratili chuť, existuje velmi jednoduché řešení – domácí zavařování.

O čem si povíme v článku:Boršč na zimu ve sklenicích Houbová solyanka polévka ve sklenicích na zimu Zeleninový vývarový koncentrát na zimu do sklenic Dresink na polévku se šťovíkem na zimu do sklenic Hrachová polévka na zimu do sklenic Polévka Kharcho s rýží na zimu do sklenic Fazolová polévka na zimu ve sklenicích

Konzervace je způsob, jak zachovat úrodu, která je pevně zakořeněna v kultuře celého postsovětského prostoru. Se začátkem sklizňové sezóny téměř každá rodina solí a nakládá okurky a rajčata, vaří lečo, omáčky a dresinky do polévek. Tím, že si předem připravíte boršč, rassolnik, kharcho nebo jednoduše restovanou zeleninu, za prvé ušetříte čas. V zimě stačí otevřít zavařovací sklenici, přidat vývar (mimochodem, může být i z konzervy), přivést k varu a hned máte na sporáku plné jídlo. Za druhé, takové polévky jsou hotovým produktem, nevyžadují speciální podmínky skladování a nezabírají místo v lednici nebo mrazáku, na rozdíl od mražených zeleninových směsí. Takové sklenice polévky mají v oblibě všichni, mladí i staří, hodí se k naplnění spíží věčně hladových studentů, kteří nemají čas vařit. A jak šťastné budou pro ty, kteří milují první chody, ale vůbec nevědí, jak je vařit!

V našem výběru najdete polévky z konzervy na zimu, jejichž recepty jsou léty prověřené a jistě potěší vás i vaše blízké.

Boršč na zimu ve sklenicích

Připravit boršč na zimu ve sklenicích znamená získat vynikající produkt, který v budoucnu ušetří spoustu času. A to je, jak vidíte, pro každého moderního člověka velmi důležité! Boršč připravený podle našeho receptu vám ušetří sekání a dušení zeleniny a zkrátí tak proces vaření polévky o třicet až čtyřicet minut. Je to velmi jednoduché: obsah sklenice přidejte do horkého vývaru, přiveďte k varu a dochuťte. Vařte doslova 3 minuty a odstraňte z tepla. Pokud chcete, můžete do vývaru nejprve přidat nakrájené brambory. V takovém případě nechte deset minut vařit a teprve poté přidejte boršč ze sklenice na pánev.

Boršč na zimu ve sklenicích
Boršč na zimu ve sklenicích

K přípravě boršče potřebujete:

  • řepa – 1 kg
  • rajčata – 800 g
  • bílé zelí – 600 g
  • mrkev – 500 g
  • cibule – 400 g
  • sladká paprika – 300 g
  • pitná voda – 250 ml
  • rostlinný olej – 80 ml
  • stolní ocet 9% – 70 ml
  • cukr – 50 g
  • sůl – 35 g
  • černý pepř – 7 ks.
  1. Připravte si ingredience na boršč. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Mrkev a řepu oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Sladkou papriku omyjte, nakrájejte na poloviny, odstraňte semínka a blány. Dužninu nakrájejte na proužky.
  2. Rajčata omyjeme a nakrájíme na půlky. Nastrouhejte na hrubém struhadle, ovoce držte za vypouklou stranu. Ve výsledku získáte rajčatový protlak. Slupku prostě vyhoďte.
  3. Zelí na boršč nakrájíme nadrobno. Smíchejte s rajčatovým protlakem a vložte do velkého hrnce. Osolíme, přidáme cukr a kuličky pepře. Zalijte 100 ml vody. Vařte na mírném ohni 7 minut.
  4. Zahřejte polovinu rostlinného oleje ve velkém hrnci. Přidejte cibuli a za stálého míchání smažte na středním plameni dozlatova. Přidejte mrkev, řepu a papriku. Zalijte zbylým olejem a 30 ml octa. Zavřete pánev. Zeleninu na boršč dusíme 20 minut.
  5. Do pánve s dušenou zeleninou dejte zelí a rajčatový protlak. Zalijte zbylou vodou a octem. Ochutnejte a v případě potřeby ještě trochu dosolte. Přikryté dusíme 10 minut na mírném ohni.
  6. Vložte boršč do suchých sterilizovaných sklenic a srolujte víčka. Otočte jej na složený ručník a zabalte do teplé deky. Necháme úplně vychladnout.

Poznámka pro hostitelku

Sklenice boršče připravené na zimu je lepší skladovat v chladničce: bude to spolehlivější. Vhodné je ale i suché tmavé místo s teplotou nepřesahující 15°C.

Mimochodem

Kdo má raději pikantní chuť, může do tohoto boršče přidat trochu feferonky (půl lusku). Umístěte jej do konečné fáze, 10 minut před tím, než bude zcela připraven.

Houbová polévka solyanka ve sklenicích na zimu

Houbová polévka solyanka podle našeho receptu může klidně fungovat jako první i druhý chod: záleží jen na vašich chuťových zvyklostech. Doporučujeme také uchovat, abyste v každém ročním období cítili nádhernou letní vůni. Pokud chcete připravit libový druhý chod, stačí dát obsah sklenice na pánev a rozehřát. Samozřejmě to můžete udělat v mikrovlnné troubě, ale z nějakého důvodu to chutná lépe nad živým ohněm. A pokud sníte o polévce, zřeďte obsah jedné nebo dvou sklenic malým množstvím pitné vody, přiveďte k varu a vařte doslova 5 minut, aby se houbový hrbolek stal bohatším. Nalijte do talířů, navrch dejte zakysanou smetanu… Neuvěřitelně chutné!

Polévka Houbová solyanka
Polévka Houbová solyanka

K přípravě polévky potřebujete:

  • kysané zelí – 2 kg
  • čerstvé nebo mražené lesní houby – 1 kg
  • nakládané okurky – 200 g
  • cibule – 100 g
  • rostlinný olej – 100 ml
  • stolní ocet 9% – 50 ml
  • rajčatová pasta – 100 g
  • cukr – 100 g
  • bobkový list – 1 ks.
  • černý pepř – 4 ks.
  • hřebíček – 2 pupeny
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř – podle chuti
  1. Připravte si ingredience na houbovou polévku. Kysané zelí vymačkáme a dáme do cedníku. Opláchněte tekoucí vodou. Pokud je zelí hodně kyselé, namočte ho na 1 hodinu.
  2. Zelí vymačkáme a nakrájíme nadrobno. Přendejte do hrnce. Zalijte trochou pitné vody, 50 ml rostlinného oleje, octem a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 15 minut.
  3. Nakládané okurky na solyanku nakrájejte na plátky nebo proužky. Přidejte do pánve se zelím spolu s rajčatovým protlakem, cukrem, bobkovým listem, kuličkami pepře a hřebíčkem. Můžete podlít trochou vody. Vařte na mírném ohni 15 minut.
  4. Čerstvé houby omyjte. Zmrazené vložte do cedníku a opláchněte. Nakrájejte houby, vložte je do hrnce a přidejte vodu tak, aby je zcela zakryla. Vařte 15 minut.
  5. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Ve velké pánvi rozehřejte zbývající olej. Osmahneme cibuli, přidáme houby a za stálého míchání opékáme 15 minut. Přidáme zelí, osolíme, opepříme a na mírném ohni dusíme 5 minut.
  6. Připravené houbové žampiony vložte do suchých sterilizovaných sklenic a zakryjte víčky. Vložte do velkého kastrolu, dolijte vodou až po ramínka zavařovacích sklenic a sterilujte asi 20 minut. Srolujte a nechte vychladnout.

Užitečná rada

Aby houbová solyanka získala jemnější chuť, přidejte k ní v poslední fázi dušení černé nebo zelené olivy bez pecky. Zvláště velké vzorky lze rozřezat na poloviny.

Mimochodem

Houbová polévka solyanka je ideální pro ty, kteří se postí nebo obecně nekonzumují živočišné produkty. I přes nepřítomnost posledně jmenovaného se jídlo ukazuje jako docela uspokojivé díky velkému množství hub.

Zeleninový vývarový koncentrát na zimu ve sklenicích

Zeleninový vývarový koncentrát na zimu ve sklenicích je záchranou pro všechny příležitosti. Tento dresink je ideální do většiny polévek a dokonale nahradí restování i u masových a rybích předkrmů. Lze z něj připravit i druhé chody jednoduchým dušením masa nebo drůbeže tímto vývarem, přidáním brambor nebo luštěnin.

Koncentrát zeleninového vývaru
Koncentrát zeleninového vývaru

K přípravě koncentrátu potřebujete:

  • řapíkatý celer – 1 bal
  • mrkev – 400 g
  • zralá rajčata – 400 g
  • pórek – 500-600 g
  • střední hlava fenyklu – 1 ks.
  • střední petrželová nať – 1 ks.
  • česnek – 6 stroužků
  • koriandr s kořeny – 1 svazek
  • nové koření – 5 hrách
  • černý pepř – 7–8 hrášku
  • hrubá mořská sůl – 4 polévkové lžíce. l.
  1. Odstraňte vrchní část listů z pórku – budete potřebovat bílou část plus asi 5 cm zelené části. Stonky rozřízněte podélně napůl a mezi vrstvami důkladně opláchněte, abyste odstranili písek. Stonky nakrájíme nadrobno.
  2. V případě potřeby odstraňte poškozené listy fenyklu a nakrájejte hlávku spolu se stonky a bylinkami. Mrkev a celer také nakrájíme najemno.
  3. Rajčata zalijte vroucí vodou, poté studenou. Odstraňte kůži. Rajčata včetně jádřince nakrájíme.
  4. Oloupejte a rozdrťte stroužky česneku. Koriandr důkladně opláchněte, zejména kořeny. Mletí.
  5. Černý hrášek a nové koření rozdrťte v hmoždíři co nejjemněji. Přidejte sůl a znovu rozdrťte.
  6. Všechny ingredience smícháme, dochutíme solí a pepřem a necháme 15 minut odstát. Poté pomocí kuchyňského robota nebo mixéru rozmělněte na hladkou pastu. Část této pasty lze skladovat v uzavřené sklenici v lednici, zbytek lze v malých porcích zmrazit. Pro přípravu vývaru svařte 100 až 200 g koncentrátu v 1 litru vody a v případě potřeby přeceďte.
  7. Pro skladování ve sklenicích bez chlazení vývar zakonzervujte sterilizací. Hotovou směs dejte do sterilních sklenic, volně zakryjte vyvařenými víčky a vložte do hrnce. Zalijte horkou vodou až po ramínka zavařovacích sklenic a přiveďte k varu, snižte plamen na minimální var a sterilujte 25 minut. Vyjměte sklenice, pevně zašroubujte víčka, otočte je dnem vzhůru a zabalte je do silné utěrky nebo přikrývky a nechte úplně vychladnout. Sklenice skladujte na chladném a tmavém místě.

Poznámka pro hostitelku

Zelenou část pórku nevyhazujte, je skvělý do vývarů a hlavních jídel. Jednoduše důkladně opláchněte, osušte papírovými utěrkami a zmrazte. Můžete také jemně nasekat a sušit v troubě nebo sušičce.

Mimochodem

Pokud nedůvěřujete konzervování takového zeleninového vývaru bez octa, pak na samém konci vaření, doslova za 1 minutu, přidejte 50-70 ml jablečného octa 6%. Ochrání konzervaci a dodá chuti příjemnou kyselost.

Dresink na polévku se šťovíkem na zimu ve sklenicích

Tento recept je navržen speciálně pro použití rané zeleniny, která se získává ztenčením zahuštěných plodin mrkve, petržele, kopru, ředkviček, tuřínu, ředkviček a dalších plodin. Kombinujte zeleninu, kterou máte v receptu. Tento dresink je ideální do polévky ze zeleného zelí, studené polévky a mnoha dalších polévek.

Dresink na polévku se šťovíkem
Dresink na polévku se šťovíkem

K přípravě dresinku potřebujete:

  • šťovík – 800 g
  • mrkvové výhonky – 50 g
  • petržel – 50 g
  • mladé listy řepy – 50 g
  • pitná voda – 1 sklenice
  • sůl – 2 polévkové lžíce. l.
  1. Zeleninu důkladně roztřiďte a opláchněte studenou vodou. Osušte papírovou utěrkou. Jemně nakrájejte, jak jste zvyklí krájet na vaše nádobí.
  2. Nakrájenou zeleninu vložte do smaltované misky, přidejte sůl a sklenici vody. Za občasného míchání přiveďte k varu a na mírném ohni vařte ne déle než 5 minut.
  3. Vypněte topení a…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika