K receptu
Teplý salát z hovězího masa a okurky můžete naservírovat hostům na letní párty, nebo nakrmit rodinu nebo sebe, svého blízkého, k večeři. Stupeň propečení masa si určete sami. Máme rádi, když panenka zůstane uprostřed růžová: už není krvavá, ale stále velmi šťavnatá a křehká. Samozřejmě čím kvalitnější svíčková, tím bude salát chutnější. Pro formální příležitosti si vezměte novozélandské nebo australské hovězí, a pokud budete mít velké štěstí, pak argentinské. S dobrým domácím masem ale pokrm dopadne také skvěle. Teplý salát z hovězího masa a okurky je obvykle oblíbený u všech a jako první zmizí ze stolu!
Složitost: snadno porce: 6 Vaření: 10 min Přidat. čas: 1 hodina 40 minutGril/BBQTroubaPraženíevropská kuchyněVečeřeVečeřeSalátVegetariánstvíPárty, bufetINGREDIENCE NA 6 PORCÍPro tankování:limetka – 1 ks česnek – 1 stroužek čerstvý zázvor – 2 cm; l. nerafinovaný arašídový olej – 2 polévkové lžíce. l mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř – podle chutiNa marinádu:tmavá sójová omáčka – 3 polévkové lžíce. l. rybí omáčka – 1 lžička hnědý cukr – 1 lžička arašídové máslo – 3 polévkové lžíce. l.Na salát:hovězí svíčková v jednom kuse – 600–800 g velká sladká paprika – 1 ks čerstvé středně velké okurky – 3 ks řapíkatý celer – 4 snítky Tabulka měr RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte si marinádu na hovězí maso. K tomu smíchejte všechny ingredience v nádobě s víkem a protřepejte, aby se spojily. Vložte do něj hovězí maso a nechte 1 hodinu. Během této doby maso několikrát obraťte.
Krok 2
Sladkou papriku na salát omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek a blan. Dužinu nakrájejte na velmi malé kostičky. Okurky a celer omyjeme. Okurky nakrájíme na tenké plátky, celer na tenké plátky. Koriandr omyjeme, osušíme a nasekáme.
Krok 3
Hovězí maso vyjmeme z marinády a dáme na plech vyložený alobalem nebo do zapékací mísy. Troubu předehřejte na 220°C. Vložte pánev s masem do trouby. Po 5 minutách snižte teplotu na 170 °C. Maso vařte 15–30 minut.
Krok 4
Připravte si omáčku na zálivku teplého hovězího salátu. Vápno omyjte a dobře osušte. Odstraňte kůru jemným struhadlem. Ovoce rozpůlíme a šťávu vymačkáme do misky.
Krok 5
Česnek oloupeme a protlačíme lisem do mísy se šťávou a limetkovou kůrou. Nastrouhejte zázvor, přidejte světlou sójovou omáčku a arašídové máslo. Osolíme, opepříme a promícháme.
Krok 6
Horké hovězí maso nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky, přelijeme zálivkou. Ihned přidáme zeleninu a promícháme. Sůl a pepř podle chuti. Posypeme koriandrem a podáváme.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud chcete udělat teplý salát s hovězím masem a okurkou pikantnější, přidejte do něj na tenké plátky nakrájené čerstvé chilli a také zvyšte množství zázvoru a česneku v zálivce.
MIMOCHODEM
Hovězí maso na teplý salát s okurkami lze v létě vařit na otevřeném ohni. K tomu položte panenku na vymaštěný gril, položte ji na uhlíky a často otáčejte.