K receptu
Polévka s lilkem a rajčaty může překvapit i ty, kteří se považují za sofistikované gurmány, toto jídlo je tak jedinečné. Samotný způsob její přípravy je velmi odlišný od způsobu vytváření podobných: stejná okroška, polévka z červené řepy, botvinya, tatarák, gazpacho… V tomto případě se zelenina nejprve upeče, poté rozmixuje a poté smíchá s tekutý základ – se smetanou. Chuť pokrmu je velmi pikantní, ale zároveň jemná. Hlavní je dobře vychladit lilkovou a rajčatovou polévku a pak už vás čeká ten nejúžasnější gastronomický zážitek!
Složitost: snadno Kalorie: 266,64 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Použitý: 5,21 g/22,69 g/10,42Balkánská kuchyněVečeřePolévkaVegetariánství: LaktoVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 4 porcestředně velké lilky – 2 ks středně velká rajčata – 2 ks česnek – 2-3 stroužky olivový olej – 60 ml smetany 10% tuku – 750 ml chilli vloček – 1/4 lžičky strouhané citronové kůry – 1 lžička hřebíčku – 4 lahve soli, čerstvě mletý černý pepř – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Troubu předehřejte na 200°C. Lilek a rajčata omyjeme a osušíme. Položte spolu s neoloupaným česnekem na plech vyložený alobalem a za občasného obracení pečte, dokud ovoce nezměkne (asi 20–30 minut).
Krok 2
Vložte lilek a rajčata do velké mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10–15 minut. Poté zeleninu oloupejte a rajčata zbavte semínek.
Krok 3
Vložte lilek, rajčata a česnek do mísy kuchyňského robota nebo mixéru a zpracujte, dokud nevznikne kaše. Tenkým pramínkem přilévejte olivový olej a míchejte.
Krok 4
Přidejte smetanu pokojové teploty a chilli vločky. Sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladkou kaši.
Krok 5
Výslednou polévku s lilky a rajčaty nalijte do misky nebo pánve. Přidejte citronovou kůru a poupata hřebíčku. Rozruch. Nádobu zakryjte fólií a dejte do chladničky alespoň na 2 hodiny.
Krok 6
Vychladlou polévku z lilku a rajčat nalijte do servírovacích misek. Můžete podávat se zakysanou smetanou nebo přírodním jogurtem, bohatě posypané bylinkami podle chuti.
UŽITEČNÉ RADY
Polévku s lilkem a rajčaty můžeme doplnit krutony. K tomu odřízněte kůrku z pšeničného chleba, nakrájejte drobenku na kostičky a osušte v troubě do zlatova.
MIMOCHODEM
Sladká paprika bude vypadat skvěle v polévce s lilkem a rajčaty. Vezměte pár velkých masitých lusků a opečte je spolu s další zeleninou. Poté oloupejte a rozmixujte se zbylými přísadami.