K receptu
Tento kompot je dobré vařit mimo sezónu, kdy je tak snadné onemocnět.
Složitost: snadno porce: 20 Vaření: 1 hodinaVařeníKonzervováníSnídaněVečeřeOdpolední svačinaVečeřePrázdnýVegetariánství: OvoVegetariánstvíPárty, bufetPiknikINGREDIENCE NA 20 PORCÍ4 velké hrušky 300 g medu 2 cm kořen čerstvého zázvoru 2 badyán 6 polévkových lžic. l. citronová šťáva Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Hrušky nakrájíme na plátky, odstraníme jádřince. Zalijte citronovou šťávou a jemně promíchejte.
Krok 2
Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smíchejte 3 litry vlažné vody a medu, přidejte badyán a zázvor, přiveďte k varu a míchejte, dokud se med nerozpustí.
Krok 3
Vložte hrušky do sirupu a vařte 5-6 minut.
Krok 4
Sklenice a víčka zalijte vroucí vodou, aby se ohřály. Kompot nalijte do sklenic tak, aby obsah nedosahoval k okrajům o něco více než 1 cm Sklenicemi lehce poklepejte o stůl, abyste odstranili vzduchové bubliny. Hrdlo sklenice otřete netkanou látkou namočenou ve vodce, zavřete víko a zabalte.
Krok 5
Umístěte stojan na dno velkého hrnce. Sklenice postavte na mřížku tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Nalijte tolik horké vody, aby sklenice zakrývaly až po ramena. Přiveďte k varu, zavřete víko a poté pasterizujte 1litrové sklenice po dobu 25 minut, 700–800 ml sklenice 20 minut, 400–500 ml sklenice 15 minut.