Exotický zavařený poklad z borových šišek

K receptu

Povidla ze šišek je delikatesa, exotika a superpotravina zároveň. Se všemi vstupními údaji jde ale spíše o lék než o lahůdku: šišky obsahují spoustu užitečných látek – fytoncidy, bioflavonoidy, třísloviny, vitamíny, makro a mikroprvky, kvůli kterým mnozí považují šiškovou marmeládu téměř za všelék . Pomáhá při nachlazení, onemocněních dýchacího ústrojí, má baktericidní a protiplísňové vlastnosti. Současně, jako každý léčivý prostředek, má mnoho kontraindikací a může poškodit tělo, pokud neznáte opatření. Totéž se však dá říci o nebezpečnosti džemu jako takového – přeci jen obsahuje více cukru než živin. Ale neděláme medicínu. Náš podnik je chutné a krásné jídlo. A úkolem je připravit džem z mladých šišek tak, aby byl co nejchutnější a nejkrásnější. Šišky pro náš recept je lepší sbírat koncem května – začátkem června. Měly by být velmi mladé, zelené a malé: 2–4 cm dlouhé. A samozřejmě dostatečně měkké – takové, aby se daly nejen snadno krájet nožem, ale také propíchnout nehtem a dokonce rozbít prsty.

Složitost: snadno Kalorie: 302,50 kcal/porce porce: 20 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 0,00 g/0,08 g/75,58VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 20 PORCÍMladá šiška 800 gKrystalový cukr 1,5 kgVoda 1,5 l Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Protřiďte mladé šišky, odstraňte jehly a jiné nečistoty, odřízněte ocasy zbývající z výhonků. Šišky důkladně opláchněte v míse tak, že je nalijete velkým množstvím vody a poté pod tekoucí vodou.

Zavařenina z borových šišek
Džem z borových šišek ()

Krok 2

Šišky vložíme do hrnce vhodné velikosti, nejlépe nerezového, zalijeme jedním a půl litrem čisté vody a zapálíme. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5–7 minut.

Zavařenina z borových šišek
Džem z borových šišek ()

Krok 3

Přidejte cukr, zamíchejte a po úplném rozpuštění cukru a opětovném varu džemu pokračujte ve vaření 15–20 minut. Vypněte teplo a nechte džem vychladnout a nastavit na 12-24 hodin.

Zavařenina z borových šišek
Džem z borových šišek ()

Krok 4

Druhý den džem znovu přivedeme k varu a vaříme 15 minut, přičemž sbíráme pěnu. Po uvaření necháme džem opět „odpočinout“ alespoň 12 hodin. Tyto dlouhé pauzy jsou nutné k tomu, aby se pupeny dobře nasytily sirupem a dodaly mu co nejvíce aromatických látek.

Zavařenina z borových šišek
Džem z borových šišek ()

Krok 5

Opakujte proces vaření znovu a prodlužte čas na půl hodiny. Nezapomeňte odstranit pěnu spolu se zbývajícími nečistotami. Během této fáze uvidíte, že sirup získal charakteristickou načervenalou barvu. Hustotu otestujete tak, že na talíř nalijete lžíci sirupu a necháte vychladnout.

Zavařenina z borových šišek
Džem z borových šišek ()

Krok 6

Sterilizované sklenice naplňte marmeládou. Není nutné dávat všechny šišky do sklenic, hlavní je zde sirup. Pokud byly šišky zpočátku měkké, po dokončení budou příjemné a chutné. Pokud jsou trochu tvrdé, můžete z některých šišek udělat kandované ovoce. Sklenice zakryjte víčky a nechte je na zimu.

Zavařenina z borových šišek
Džem z borových šišek ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Džem z borových šišek se ukáže být trochu kyselý, s mírnou hořkostí. Zelené šišky mají kyselou chuť, ale v hotové marmeládě to není nijak zvlášť patrné. V konečné fázi vaření můžete do džemu přidat šťávu z poloviny citronu. To nejen dodá příjemnou kyselost, ale také zabrání cukernatění.

MIMOCHODEM

Sbírejte šišky na džem v čistém lese, daleko od silnic a průmyslových podniků – šišky snadno absorbují všechny druhy škodlivých sloučenin ze vzduchu. Šišky sbírejte z větví, nesbírejte je ze země.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika