Gruziínský styl připravy lilku: objevte nové chutě!

K receptu

Těžko soudit, jak podobné gruzínské lilky souvisí s kuchyní této kavkazské země, ale kombinace ingrediencí v ní je vcelku autentická. Kromě „modrých“ obsahuje složení vlašské ořechy, česnek, feferonky, velké množství bylinek a také slavné koření „khmeli-suneli“. Pokrm je chutný a velmi uspokojivý, což přiznávají i ti nejpřesvědčivější jedlíci masa. A nezapomeňte před podáváním posypat lilky na gruzínský způsob sekaným koriandrem nebo petrželkou: bude to ještě chutnější!

Složitost: snadno porce: 4 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 40 minMixérTroubaPečeníVečeřeHlavní chodVegetariánství: LaktoVegetariánstvíPárty, bufetNarozeninynový rokRomantická večeřeINGREDIENCE NA 4 porcelilky 2 ks vlašské ořechy 100 g másla 100 g rajčat ve vlastní šťávě 400 g česneku 4 ks olivového oleje 40 g petrželky 1 svazek koriandru 0,5 svazku sůl 3 gcukr 6 ghmeli-suneli 1 gkoriandr 1 gchili na stůl 1 g a opatření RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny potřebné ingredience. Omyjte lilky. Petržel a koriandr opláchněte tekoucí vodou a osušte na papírové utěrce. Odstraňte hrubé stonky. Chilli papričku omyjeme.

Krok 2

Lilky podélně rozřízněte, silně osolte a namočte na 20 minut do studené vody, abyste odstranili hořkost. Pokud jsou lilky mladé, můžete tento krok přeskočit.

Krok 3

Nasekejte petržel a koriandr, vložte polovinu do mísy mixéru. Přidejte polovinu vlašských ořechů a studené máslo nakrájené na malé kostičky.

Krok 4

Oloupejte stroužky česneku. Hrubě nasekejte. Přidejte polovinu do mísy mixéru s vlašskými ořechy, máslem, petrželkou a koriandrem spolu s nahrubo nasekanou chilli papričkou.

Krok 5

Vše rozemlejte, dokud nezískáte hmotu homogenní konzistence. Dejte na 15 minut do lednice. To je nutné, aby se ingredience spojily jejich chutě a vůně.

Krok 6

Namočené lilky podélně a příčně rozkrojíme. Díky tomu se budou snáze krájet na talíř a snáze se pak konzumují. Pokapejte polovinou olivového oleje.

Krok 7

Máslovo-oříškovou směs rozetřeme na připravené lilky. Zrovnejte stěrkou a vložte do trouby na 200 °C asi na 15 minut.

Krok 8

Cibuli a zbývající česnek nakrájíme nadrobno. Smažte je dozlatova na zbylém oleji s polovinou vlašských ořechů. Přidejte rajčatovou dužinu. Dochutíme solí, cukrem a slunečnicovým chmelem. Přidejte bylinky a koriandr. Vařte 2 minuty.

Krok 9

Upečené lilky přelijte vzniklou rajčatovou omáčkou. Vraťte do trouby. Pečte asi 15 minut. Dávejte pozor, abyste lilky nepřipálili. V případě potřeby snižte teplotu.

Krok 10

Hotové lilky v gruzínském stylu opatrně přeneste na servírovací talíře a nechte mírně vychladnout. Poté podávejte. Dobrou chuť!

UŽITEČNÉ RADY

Gruzínské lilky lze podávat i studené jako předkrm. Pokud se přesto rozhodnete dát přednost horké verzi, nechte pokrm po troubě mírně vychladnout, alespoň na 10 minut.

MIMOCHODEM

Pokud chcete, aby chuť gruzínského lilku byla méně pikantní, nedávejte do ořechové náplně chilli papričky. Zároveň zůstane pikantní díky česneku, petrželce a koriandru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika