Site icon Wellness Way Česká republika

Křenová adjika: Omračující chuťový zážitek

K receptu

Adjika s křenem je jednou z odrůd pikantního kavkazského koření, které se připravuje v Gruzii, Abcházii a Arménii. Tuto omáčku můžete podávat s jakýmkoliv masem, ať už je to steak nebo kebab: v každém případě bude řešením win-win. Proč se do adjiky přidává křen? Jednoduše proto, že se s ním stává ještě palčivější, jasnější, výraznější. Křen je navíc výborný konzervant. S takovou „přísadou“ může být adjika uložena téměř navždy! Křen totiž zabíjí všechny patogenní bakterie, a proto lze takovou adjiku použít nejen k umocnění gastronomických zážitků, ale také jako prevence nachlazení.

Složitost: snadno Kalorie: 221,58 kcal/porce porce: 3 Vaření: 2 hodiny 30 minut Přidat. čas: 20 min Použitý: 9,61 g/1,10 g/45,10MixérKuchyňský robotMlýnek na masoŽádná tepelná úpravaAbcházská kuchyněVečeřeVečeřePrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíPiknikINGREDIENCE NA 3 PORCErajčata – 1 kg červená paprika – 500 g červená feferonka – 120 g kořen křenu – 110 g česnek – 100 g cukru – 1 polévková lžíce. l.sůl – 1,5 lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si ingredience pro adjiku. Rajčata, sladkou a feferonku omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Kořen křenu oloupeme a opláchneme studenou vodou. Nakrájejte na plátky.

Krok 2

Rajčata nakrájejte na velké plátky, po odstranění základů stonků. Sladkou papriku nakrájejte na půlky. Odstraňte přepážky a všechna semínka.

Krok 3

Dužinu sladké papriky nasekáme nahrubo. Z lusků feferonky odřízněte základy (semena nechte). Oloupejte stroužky česneku, velké lze nakrájet na poloviny.

Krok 4

Všechny ingredience pro adjiku prolisujte přes mlýnek na maso s jemnými zuby do velké mísy. Přidejte sůl a cukr, promíchejte. Nechte 2 hodiny při pokojové teplotě.

Krok 5

Připravte si sklenice (nejlépe malé, do objemu 200 ml) a víčka. Důkladně je omyjte a sterilizujte jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje. Nechte zaschnout.

Krok 6

Zkuste adjiku v misce. V případě potřeby přidejte ještě trochu cukru a soli. Vložte do připravených sklenic a uzavřete víčky. Skladujte na chladném místě.

UŽITEČNÉ RADY

Rajčata pro adjiku by se měla brát pouze jasně červená, velmi zralá, dokonce i přezrálá. Právě tyto plody dodají koření krásnou barvu a dokonalou chuť.

MIMOCHODEM

Zajímavostí je, že kromě „mokré“ adžiky existuje i adžika „suchá“, kterou již dlouho připravovali Mingreliáni a přidávali ji do teplých masitých pokrmů během vaření.

Exit mobile version