K receptu
V dnešní době taková konzervovaná zelenina jako lecho z paprik a rajčat nikoho nepřekvapí, ale v sovětských dobách nebylo „získání“ tohoto zámořského (bulharského) produktu vůbec snadné. Ale pokud se štěstí usmálo, pak se věc zpravidla neřešila pouze jednou plechovkou! Lečo z paprik a rajčat se šetřilo pro zvláštní příležitost a podávalo se nejčastěji na sváteční stůl. A aby mohly své blízké hýčkat touto slanou svačinkou častěji, začaly se ho hospodyňky pokoušet rozmnožit ve své domácí kuchyni. Stojí za zmínku, že se to podařilo, a proto existuje velké množství receptů na lečo z paprik a rajčat. Doporučujeme zkontrolovat jeden z nich v akci. Od mnoha se liší tím, že se papriky nedusí s další zeleninou, ale pečou se zvlášť a pak se přelévají pikantní rajčatovou omáčkou. Ukazuje se to chutné, zkuste to!
Složitost: snadno porce: 3 Vaření: 1 hodina 30 minutMixérTroubaPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCEčervená paprika – 2,5 kg rostlinný olej – 30-40 ml červený vinný ocet – 100 ml hrubá nejodizovaná sůl – 3 polévkové lžíce. l.cukr – 2 polévkové lžíce. l.česnek – 1 hlava rajčata – 1,5 kg Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si ingredience na lečo. Sladkou papriku omyjeme a osušíme. Každý paprikový lusk rozkrojte napůl a odstraňte stonky se semínky a také blány.
Krok 2
Předehřejte troubu s grilem na 220°C. Papriky připravené na lečo naskládejte na plech vyložený pečicím papírem kůží nahoru. Potřete olejem a grilujte do zuhelnatění, asi 15 minut.
Krok 3
Papriky dejte do misky a vršek zakryjte potravinářskou fólií. Necháme vychladnout a poté sloupneme slupku. Uvolněnou šťávu zachytíme, smícháme s octem, solí a cukrem.
Krok 4
Dužinu sladké papriky na lečo nakrájejte na široké proužky a vložte do suchých sterilizovaných sklenic. Oloupeme stroužky česneku, omyjeme a osušíme rajčata.
Krok 5
Vložte rajčata a česnek do mísy mixéru. Rozemlete do kaše. Přidejte předem připravenou octovou směs a přiveďte k varu.
Krok 6
Rajčatovou směs ihned nalijte na zavařené papriky. Zakryjte víčky (nesrolujte!) Sterilizujte při nízkém varu po dobu 20 minut. Lečo z papriky a rajčat srolujte, otočte na složenou utěrku a nechte úplně vychladnout.
UŽITEČNÉ RADY
Lečo z paprik a rajčat můžeme dochutit bylinkami. K tomu přidejte do rajčatové směsi před varem třetinu lžičky sušeného oregana a tymiánu.
MIMOCHODEM
Chcete si udělat originální omáčku k masu? Lečo z paprik a rajčat stačí rozemlít mixérem. Výsledné pyré lze také použít jako marinádu na maso nebo drůbež.