Magie v kuchyni: Tajné tipy a triky pro dokonalé cuketové palačinky

Jak vařit cuketové palačinky. Triky, možnosti, doplňky

Cuketové lívanečky ceněné i v těch domácnostech, kde zelenina není příliš běžná. Cuketové palačinky se na stole objeví alespoň párkrát do roka – v sezóně, kdy jsou všechny obchody, trhy a pouliční stánky plné levných cuket. Podívejme se, jaké nové věci lze přidat k vašemu chápání toho, jak vařit cuketové palačinky.

O čem si povíme v článku:Jak vařit cuketové palačinky – mistrovská třída Jak nastrouhat cuketu Jak vymačkat přebytečnou šťávu z cukety Jak přidat vejce do cuketových palačinek Jak smažit cuketové palačinky Jak vařit cuketové palačinky s bylinkami Jakou omáčku připravit na cuketové palačinky Jak vařit cuketové palačinky pro fanoušky zdravé výživy Tipy a triky

Jak vařit cuketové palačinky – mistrovská třída

Vždy je velmi zajímavé číst komentáře k nějakému receptu na palačinky na blogu. Obvykle 50 x 50: „Všechno jsem udělal přesně, dopadlo to skvěle!“ a „Udělal jsem všechno přesně – bylo to vodnaté a hrozné, hodil jsem to do koše.“ No, drazí přátelé, pozorně si prohlédněte svou cuketu! Jsou různé.

Tady, řekněme, ty s jemnou, sotva zelenou slupkou a hustou bílou křupavou dužinou. Jsou velmi chutné k zakousnutí jen tak, smažit je na kolečkách nebo z nich dělat muffiny. Protože obsahují 3/4 šťávy. Z takto mladé cukety, pokud se nevymačká tekutina, palačinky do tří vteřin „vyplavou“, budete muset přidávat další a další mouku a ve výsledku vaše palačinky ke konci už nebudou cuketové. Bude jen cuketová šťáva, vejce a mouka. A pokud to vymáčknete, bude „výstup“ produktu nějak velmi smutný. Jako šest palačinek z kilogramu cukety.

Muffiny a smažená cuketa
Muffiny a smažená cuketa

Ale z pozdější cukety se nažloutlou dužinou a semeny jsou palačinky mnohem chutnější – a nemusíte nic mačkat. Nicméně první věci.

Jak nastrouhat cuketu

Na stejných blozích můžete najít dva zásadně odlišné přístupy ke strouhání cukety (ale i bramboráků): na jemném struhadle nebo na hrubém. Jsem zastáncem toho druhého. Najemno nastrouhaná cuketa totiž nevyhnutelně vyprodukuje hodně šťávy – a pak viz výše.

Navíc, pokud máte německé struhadlo na mandolínu vybavené různými struhadly, vyberte si to, které krájí zeleninu na velké nudličky. No a kuchyňské roboty mají většinou i takový disk.

Cuketa, nastrouhaná na hrubém struhadle
Cuketa, nastrouhaná na hrubém struhadle

Jak vymačkat přebytečnou šťávu z cukety

Pokud jsou tedy vaše cukety vodnaté, je opravdu lepší je nejprve vyždímat: to znamená, že je osolte jemnou solí, promíchejte a vložte na 20–30 minut do síta nad miskou. Slovo „zmáčknout“ však není úplně správné. Tolik odteče samo – to stačí, nedrťte je rukama, nepotřebujete palačinky z písku.

A nepřidávejte příliš mnoho soli – je lepší podávat pikantně slanou omáčku (viz níže).

Nastrouhanou cuketu posypeme solí
Nastrouhanou cuketu posypeme solí

Jak přidat vejce do cuketových palačinek

Přidávání vajec do cuketových palačinek je také mnohostranná záležitost. Někteří například přidávají pouze vaječné bílky a před tím je dobře prošlehají. Tyto palačinky jsou zpočátku docela nadýchané – ale mohou rychle spadnout.

Jsou soudruzi, kteří preferují žloutkové palačinky – mají tužší texturu, ale jsou velmi syté.

Cuketové palačinky připravené pouze z bílků a pouze ze žloutků
Cuketové palačinky připravené pouze z bílků a pouze ze žloutků

Pokud nejste fanouškem ani jednoho, ani druhého, doporučuji to udělat. Vezměte pár vajec na 800–900 g cukety nebo dokonce na kilogram. Porazte je předem. Připravte si předem potřebné množství mouky a všech dalších přísad: ostatní zeleninu, bylinky, cibuli. Připravte si pánev se silným dnem (nebo lépe dvě) tak, že ji postavíte na mírný oheň a necháte ji postupně rozehřát na požadovanou teplotu. Vedle pánve dejte olej – rozpuštěný nebo rostlinný.

A teprve teď nastrouhejte cuketu. Další pozornost: důležitá sekvence. Nejprve smícháme cuketu s vejci a velmi důkladně promícháme. Poté přidejte mouku a všechny ostatní přísady. A hned začněte smažit!

Připravenou cuketu smícháme s vejci rozšlehanými do hladka.
Připravenou cuketu smícháme s vejci rozšlehanými do hladka.

V míse s těstem se časem ještě vytvoří tekutina, která tam zpočátku nebyla – cuketa dál pouští šťávu. Pokud nechcete přidávat další mouku, nepřidávejte ji. Při nabírání těsta stačí mísu naklonit – a nevybírat tekutinu. Jsou tu samozřejmě vajíčka a všechny ty věci, ale nejsou vaše poslední, že?

Jak smažit cuketové palačinky

Pánev, jak je uvedeno, musí být rozpálená, aby se na těstě okamžitě vytvořila kůrka. Nemůžete to ale přehřát, protože horní vrstva se připálí a palačinky uvnitř budou nedopečené. Přesnou teplotu u vašich pánví a sporáku budete znát pouze osobní zkušeností. Moje doporučení jsou jednoduchá:

  • nedělejte teplo příliš vysoké, je lepší ho zahřívat déle;
  • pánev musí mít silné dno;
  • pokud smažíte na plynu, použijte oddělovač;
  • pokud máte běžný elektrický sporák, neovládaný jedním otočením spínače 1 zářez, udělejte pevný svazek alobalu, srolujte jej do kroužku a umístěte pod pánev přímo na hořák, pokud máte pocit, že všechny vaše palačinky jsou chystá se spálit.

Nejnadýchanější a nejchutnější palačinky jsou ty, které se nejprve rychle opekly z obou stran do zlatova a pak se smažily dlouho na minimálním ohni, sahajícím zevnitř. První stupeň je bez víka, druhý stupeň je pod víkem.

Pánev s cuketovými plackami přikryjeme pokličkou
Pánev s cuketovými plackami přikryjeme pokličkou

Jak vařit cuketové palačinky s bylinkami

Sám Bůh jednoduše nařídil přidat do cuketových placiček zelení. Pokud jste to ještě nikdy nedělali, rychle jděte a nasekejte si kopr (petržel, koriandr, estragon, zelená cibule nebo bazalka – nebo všechny tyto). Na zelení v palačinkách je jeden požadavek – musí být doslova rozdrcen na prach, aby v žádném případě nenarušoval pocit hlavní chuti a poskytoval pouze aroma. Česnek můžete také nasekat spolu s bylinkami, ale já osobně nejsem vůbec fanoušek. Pokud chcete česnek, je lepší ho přidat do omáčky.

Palačinky se ukážou jako velmi chutné, pokud se k nim přidá hodně zelené cibulky nakrájené na docela obyčejné tenké kroužky – a předsmažené na oleji do měkka. Máslo by mělo být ghí nebo máslo. Mimochodem, přidání běžné cibule je také velmi chutné.

Na cuketové palačinky nakrájejte kopr a orestujte zelenou cibulku
Na cuketové palačinky nakrájejte kopr a orestujte zelenou cibulku

Jakou omáčku připravit na cuketové palačinky

Hlavní omáčkou na cuketové palačinky je samozřejmě zakysaná smetana. Ale existují možnosti. Naši lidé samozřejmě majonézu zvládají používat i zde – no, soudce mu bůh. Velmi chutná a velmi lehká omáčka je vyrobena z přírodního jogurtu nebo ještě lépe z jogurtu s přídavkem nasekaných bylinek, česneku a mletého kmínu. Pouze kmín, ten si prosím namelte sami – po lehkém orestování semínek na suché, rozehřáté pánvi, protřepávání po dobu 1-2 minut a poté v hmoždíři nebo mlýnku na kávu.

Kdo má rád pikantní, může přidat chilli vločky z mlýnku nebo jen čerstvé chilli, červené nebo zelené, nakrájené nadrobno.

Připravte si omáčku ze sraženého mléka, bylinek a kmínu a chilli papriček
Připravte si omáčku ze sraženého mléka, bylinek a kmínu a chilli papriček

Jak vařit cuketové palačinky pro fanoušky zdravé výživy

Z hlediska zdravé výživy je nejzdravější kombinace zeleniny a sacharidů (mouka). Ale vejce se sem prostě nehodí. Úkolem je tedy zabránit tomu, aby se palačinky rozpadly kvůli jinému spojovacímu článku.

Prvním asistentem v této věci jsou škrobové brambory. Můžete jen nastrouhat na jemném struhadle – nebo alespoň na jemnějším než cuketa – brambory se smaží mnohem déle.

Cuketové palačinky s bramborem
Cuketové palačinky s bramborem

Můžete se obrátit na zkušenosti z postní kuchyně – tam se například palačinky a lívance často dělají na bázi uvařené kaše, řekněme ovesné kaše. Kaši není nutné vařit přímo (i když proč ne?), ale nejjednodušší je namlít ovesné vločky na mouku v mlýnku na kávu, smíchat ovesné vločky s pšeničnou moukou nebo se škrobem a kořením. Cuketu nastrouháme, zasypeme moučnou směsí, osolíme, zalijeme olejem a důkladně promícháme.

Zeleninový základ cuketových placiček promícháme a přidáme rostlinný olej
Zeleninový základ cuketových placiček promícháme a přidáme rostlinný olej

Nebo můžete použít zázračnou mouku – z cizrny. Jakoukoli nastrouhanou zeleninu drží pohromadě jako cement, ale má specifickou chuť.

A nakonec si můžete vzít jen škrob – bramborový nebo kukuřičný. A třeba nějaký jogurt.

Takové palačinky se nedají moc obracet, proto je udělejte menší a smažte je nejprve z obou stran na velmi rozpálené pánvi s extra panenským olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem v malém množství, jen aby se pánev promazala a získala hnědší kůrku. A pak (jíme zdravě nebo co?) dopéct v troubě.

Pečicí palačinky ve stylu zdravého životního stylu
Pečicí palačinky ve stylu zdravého životního stylu

Některé z mých oblíbených cuketových palačinek se připravují v moskevském gastropubu „Simple Things“. Jejich cuketa je nakrájená poměrně velká a vůbec se nevymačká – kousky zůstanou křupavé a samotné palačinky jsou velmi nadýchané. Znám to tajemství, ale neprozradím ho.

Tipy a triky

Pár lžic hustého jogurtu nebo bohaté zakysané smetany přidané do těsta pomůže, aby byly cuketové palačinky nadýchanější a křehčí.

Cuketa nemusí být jedinou zeleninou v palačinkách. Velmi dobré jsou ve směsi dýně, mrkve, sladké papriky a celeru.

Pro barvu a sladkou chuť přidejte dýni do cuketových palačinek
Pro barvu a sladkou chuť přidejte dýni do cuketových palačinek

Kromě zmíněného kmínu můžete do cuketových lívanců přidat společně nebo samostatně: mletý koriandr (trochu), čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, papriku, sladkou i pálivou, asafoetidu, kurkumu.

Výborným doplňkem k cuketovým placičkám je sýr, a to celá řada.

  • pro pikantnost můžete přidat trochu nadrobené Dor Blue nebo Gorgonzola;
  • místo vajec pro soudržnost a zasycení – dobře tající tvrdý sýr (švýcarský, litevský pamesan);
  • pro božské jemné aroma – pravé Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano;
  • pro jemnost a mléčnou chuť – mozzarella nebo suluguni;
  • pro volnější texturu a objem – tvaroh nebo sýr Adyghe.

Do cuketových placiček přidejte tvaroh pro sypkou strukturu
Do cuketových placiček přidejte tvaroh pro sypkou strukturu
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #Marianna Orlinkova #palačinky #zeleninové palačinky #cuketové palačinkySOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika