Foto: z otevřených zdrojů
Tento dezert se skvěle hodí na palačinky, lívance, tvarohové koláče a jednoduše jako sladká pomazánka na chleba.
Pokud rádi experimentujete s recepty na zimní přípravy a zkoušíte něco nového a zajímavého, nabízíme vám recept na čokoládová švestková povidla. Říká se mu také „švestková nutella“ a takový džem nepochybně překvapí a potěší svou chutí. Recept byl sdílen na kulinářském blogu „IST“.
Švestková povidla s kakaem
Ingredience:
- švestky (nejlépe „maďarské“) – 3 kg;
- cukr – 1 kg;
- vanilkový cukr – 2 balení;
- kakaový prášek – 150 g;
- máslo (82%) – 250 g.
Způsob vaření:
- Švestky omyjeme, nakrájíme a zbavíme jádřinců a poté je rozdrtíme na pyré. Přidejte cukr a důkladně promíchejte.
- Připravenou směs dejte na oheň a přiveďte k varu. Vařte 40–60 minut, sbírejte vzniklou pěnu a neustále míchejte.
- Ke konci vaření přidáme kakao a vanilkový cukr, promícháme, aby nezůstaly hrudky.
- Přidejte máslo a vařte dalších 10 minut.
- Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky.
- Povidla chutná podobně jako Nutella a doplňuje ji příjemná švestková kyselost. Když směs vychladne, bude hustší.
- Pikantní chuť může tomuto dezertu dodat zázvor, jemně mleté ořechy nebo jiné koření podle chuti.
- Pro mlsouny můžete přidat více cukru, a pokud jsou švestky kyselé, množství cukru by se mělo zdvojnásobit.
Místo kakaa můžete použít běžnou hořkou čokoládu. Přidejte čokoládovou tyčinku nakrájenou na kousky do džemu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Do receptu můžete přidat pár lžiček likéru nebo koňaku. Pak bude chuť jasnější a originálnější.
|