Site icon Wellness Way Česká republika

Nutella ze švestek na zimu: recept na neobvyklý dezert


Foto: z otevřených zdrojů

Tento dezert se skvěle hodí na palačinky, lívance, tvarohové koláče a jednoduše jako sladká pomazánka na chleba.

Pokud rádi experimentujete s recepty na zimní přípravy a zkoušíte něco nového a zajímavého, nabízíme vám recept na čokoládová švestková povidla. Říká se mu také „švestková nutella“ a takový džem nepochybně překvapí a potěší svou chutí. Recept byl sdílen na kulinářském blogu „IST“.

Švestková povidla s kakaem

Ingredience:

  • švestky (nejlépe „maďarské“) – 3 kg;
  • cukr – 1 kg;
  • vanilkový cukr – 2 balení;
  • kakaový prášek – 150 g;
  • máslo (82%) – 250 g.

Způsob vaření:

  1. Švestky omyjeme, nakrájíme a zbavíme jádřinců a poté je rozdrtíme na pyré. Přidejte cukr a důkladně promíchejte.
  2. Připravenou směs dejte na oheň a přiveďte k varu. Vařte 40–60 minut, sbírejte vzniklou pěnu a neustále míchejte.
  3. Ke konci vaření přidáme kakao a vanilkový cukr, promícháme, aby nezůstaly hrudky.
  4. Přidejte máslo a vařte dalších 10 minut.
  5. Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky.
  6. Povidla chutná podobně jako Nutella a doplňuje ji příjemná švestková kyselost. Když směs vychladne, bude hustší.
  7. Pikantní chuť může tomuto dezertu dodat zázvor, jemně mleté ​​ořechy nebo jiné koření podle chuti.
  8. Pro mlsouny můžete přidat více cukru, a pokud jsou švestky kyselé, množství cukru by se mělo zdvojnásobit.

Místo kakaa můžete použít běžnou hořkou čokoládu. Přidejte čokoládovou tyčinku nakrájenou na kousky do džemu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Do receptu můžete přidat pár lžiček likéru nebo koňaku. Pak bude chuť jasnější a originálnější.



5,0 z 5 // 1
recept, nutella, švestky
komentáře: 0
Exit mobile version