K receptu
Letušky italské aerolinky nosí šaty barvy malinového džemu, tak domácké a uklidňující pro cestující všech věkových kategorií. To samé se nedá říct o jedovatých zelených botách s tupou špičkou, která nesluší ani těm nejdokonalejším nohám.
Sedím na letišti Fiumicino v Římě a čekám na let do Sao Paula. Měsíc doma v Moskvě proběhl z gastronomického hlediska bezchybně. První týden letěl ve znamení pohanky – nemohl jsem přestat. Pak vstoupili tvarohové koláče, také drogoví kluci. Dále byl čas na maminčino pečení. Když jsem se vzpamatoval a popadl nově objevený tuk, o týden později jsem se vrátil k pomalým sacharidům a bílkovinám. A tady se příběh chytře uzavírá se zelenými botami letušek Alitalie, protože hit mého minulého týdne právě se stal Italský zeleninový salát s pohankou.
Přes objem spotřeby pohanky v Rusku jsem ji nikdy neviděl dát do salátu. Naopak v Itálii si ho málokdy někdo dá jako přílohu, ale zamíchat do pokrmu je snadné. Je velmi zajímavé sledovat reakce těch, které ošetříte salátem a požádáte, aby hádali, z čeho je vyroben – každý si všimne nezvyklosti, ale nikdo nechápe, co je tou tajnou přísadou.
Zkuste to taky – vždyť pohanku a salát vidíme často na jednom talíři, tak proč to nesmíchat!
Složitost: snadno Kalorie: 621,63 kcal/porce porce: 2 Vaření: 30 min Přidat. čas: 5 min Použitý: 13,24 g/29,91 g/70,26VařeníItalská kuchyněSalátVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEpohanka 150 g vody 1 hrnek červené cibule 1 ks cherry rajčat 200 okurek 2 ks oliv 150 g sladké papriky 1 ks olivový olej 40 ml citron 1 ks sušené oregano (oregano) 1 lžička čerstvé petrželky 1 svazek (a) sůl 1 /2 lžičky. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Do hrnce nalijte studenou vodu a přidejte pohanku. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum, přikryjte a nechte 20 minut.
Krok 2
Pohanku stáhněte z plotny a nechte přikryté dalších 5 minut. Poté promícháme a necháme odkryté vychladnout.
Krok 3
Nakrájejte rajčata, okurky, cibuli, papriku a petržel. Mám ji ráda nakrájenou velmi jemně, ale použijte vlastní chuť. Ve velké míse smíchejte zeleninu s pohankou.
Krok 4
Samostatně připravte dresink. K tomu smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a oregano.
Krok 5
Dresink nalijeme do salátu a důkladně promícháme.
Krok 6
Podávejte s „Buon appetito!“
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Říká se, že pohanku lze snadno najít pouze v Rusku. To už ale neplatí. Evropané ho kupují v obchodech se zdravou výživou. Tam to jako superpotravina stojí pětkrát víc, ale sehnat ji už není problém. V Asii lze pohanku koupit v ruských obchodech, které otevírají četní přistěhovalci do teplejších podnebí. Dokonce i obyvatelé Latinské Ameriky vyzkoušeli pohanku. V Kolumbii tedy nádoby s pohankou vozí z Ruska manželka místního kuchaře, zatímco v Brazílii si ji sami pěstují a prodávají zelenou na klíčení, nikoli na vaření. Možná jich bude víc!