Site icon Wellness Way Česká republika

Rychlá magie v kuchyni: Povidla ze švestek za pět minut

K receptu

Této švestkové povidle se říká „pětiminutovka“ ne proto, že její příprava zabere tak málo času, ale proto, že se vaří v několika várkách, každá po pěti minutách, s dlouhým čekáním. Zda je tento název správný nebo ne, je na vás, abyste se rozhodli, ale ve skutečnosti nebudete muset stát u plotny dlouho. A to je obzvlášť příjemné, protože počasí v období zrání švestek je často horké. Komfortní! Je třeba také poznamenat, že plody ve švestkových povidlech podle našeho receptu nejsou rozvařené k nepoznání, zachovávají si přirozenou chuť a vůni. Zkuste to a určitě se vám to bude líbit!

Složitost: snadno Kalorie: 236,18 kcal/porce porce: 22 Vaření: 12 hodin Použitý: 0,36 g/0,14 g/58,75VařeníSnídaněOdpolední svačinaDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíPárty, bufetKarnevalINGREDIENCE NA 22 PORCÍšvestka – 1 kg cukru – 1,2 kg Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si švestky na vaření. Ovoce omyjte pod tekoucí studenou vodou a poté jemně osušte papírovou utěrkou. Odstraňte větve. Kosti necháme.

Krok 2

Nalijte pitnou vodu do velkého kastrolu o objemu alespoň 5 litrů a postavte jej na sporák. Zahřívejte na vysoké teplo. Nepřiveďte k varu: optimální teplota vody je 85°C.

Krok 3

Připravte si velkou mísu a naplňte ji ledovou vodou. Odstraňte horkou pánev z ohně. Opatrně, abyste se nespálili, do ní spusťte švestky a nechte 5 minut působit.

Krok 4

Vypusťte horkou vodu, rezervujte si 500 ml: bude užitečná pro přípravu marmelády. Blanšírované švestky vložte do misky s ledovou vodou. Plody by měly velmi rychle vychladnout.

Krok 5

Vychladlé švestky propícháme z obou stran vidličkou nebo párátkem nebo podél ovoce nařízneme slupku. Připravené švestky dejte do velkého hrnce nebo do misky na zavařování.

Krok 6

Do pánve nalijeme vodu (500 ml, kterou jsme si ušetřili ve čtvrtém „kroku“). Přidejte 800 g cukru a dejte na sporák. Za stálého míchání přivedeme k varu. Vařte 5 minut na středním plameni.

Krok 7

Vzniklým vařícím sirupem opatrně nalijte na švestky ve velkém hrnci nebo dřezu. Zakryjte čistou gázou a nechte 4-5 hodin při pokojové teplotě.

Krok 8

Na sporák postavte kastrol se švestkami v sirupu. Snižte teplotu a přiveďte k varu. Vařte 5-7 minut, pravidelně odstraňujte pěnu (v případě potřeby). Džem nemíchejte.

Krok 9

Švestky v sirupu stáhněte z ohně a nechte 6-8 hodin odstát. Opakujte výše uvedený postup znovu. Ze zbylého cukru a vody připravte sirup. Přidejte ji do kastrůlku se švestkami a vařte 5 minut.

Krok 10

Povidla jsou hotová. Nechte vychladnout a poté vložte do suchých, čistých sklenic. Korek. Džem podle tohoto receptu se ukáže jako docela tekutý, ale velmi chutný.

UŽITEČNÉ RADY

Švestková povidla získá originální chuť, pokud do sirupu s ovocem během vaření přidáte tyčinku skořice, badyán nebo několik celých kardamomových krabiček. Před vložením ovoce se sirupem do sklenic odstraňte koření.

MIMOCHODEM

Podle tohoto receptu lze povidla vyrobit bez pecek. Zvláště pokud máte k dispozici velké plody! Každý rozkrojte napůl a odstraňte pecky. V tomto případě byste neměli švestky blanšírovat.

Exit mobile version