Foto: z otevřených zdrojů
Jablečné koláče jsou považovány za národní jídlo Spojených států a vyznačují se velkorysým množstvím náplně a tenkým těstem, které se roztéká v ústech.
Jablečné koláče přivezli do Ameriky již v 17. století angličtí, němečtí a švédští osadníci. Od té doby se jablečný koláč objevil v nabídce všech sebeúctyhodných restaurací a dokonce i rychlých občerstvení, jako je McDonald’s.
Existuje mnoho receptů na americké jablečné koláče, ale všechny mají jedno společné: hodně skořicové jablečné náplně a tenké, křupavé těsto.
Americký jablečný koláč
Ingredience:
- Jablka – 1 kg;
- Hnědý cukr (lze však použít i bílý) – 190 g;
- Mouka – 400 gr;
- Máslo – 225 g;
- Dvě vejce;
- Skořice.
Příprava:
- Nejprve připravte těsto: ve velké míse šlehejte máslo a 50 gramů cukru, dokud nebude hmota homogenní. Přidejte jedno celé vejce a jeden žloutek. Bílky dáme zatím stranou. Znovu porazit. Přidejte 350 gramů mouky a lžící promíchejte, dokud se nevytvoří těsto, poté pokračujte v hnětení rukama na povrchu posypaném moukou.
- Po uhnětení těsto vyválejte do koule, zabalte do fólie a nechte alespoň 45 minut stát.
- A poté jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Nakrájené – položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
- Sušená jablka smícháme se 140 gramy cukru, skořicí a 50 gramy mouky.
- Troubu předehřejte na 170 stupňů. Bílek lehce vyšleháme vidličkou. Třetinu těsta necháme zabalenou ve fólii, zbytek těsta rozválíme a vložíme do formy.
- Jablka znovu promícháme se skořicí a cukrem a položíme do formy na těsto. Okraje navlhčíme vodou a vrch pokryjeme zbylým vyváleným těstem, okraje zalepíme, přebytečné těsto odřízneme a na koláči uděláme několik zářezů, aby mohla unikat pára. Pokud to neuděláte, vršek koláče nafoukne bublinou.
- Koláč potřeme bílkem, posypeme moučkovým cukrem a pečeme v troubě 40–45 minut. Když je koláč hotový, vyndejte ho z trouby a nechte asi deset minut „odpočinout“. Americký jablečný koláč je připraven.