Site icon Wellness Way Česká republika

Desatero nejúchvatnějších marinád pro kuřecí maso

Top 10 nejlepších marinád na kuřecí maso

Naše země miluje kuřecí maso natolik, že je považováno za skutečně národní produkt. To není vůbec překvapivé, protože je dostupné, cenově dostupné a vhodné pro dospělé i děti. Tento ptáček má ještě jedno obrovské plus, nebo spíše rovnou dvě – kuře je chuťově vcelku neutrální a velmi rychle se vaří. To je důvod, proč mu pomocí všech druhů marinád můžete dát širokou škálu chutí – od klasických po exotické.

O čem si povíme v článku:Jak vybrat kvalitní kuřeUniverzální omáčky na marináduUniverzální koření na marináduJak nevysušit kuřeNejrychlejší marináda na kuřeMarináda na kuře na griluMarináda na kuře se sladkou chilli omáčkoumarináda na kuře kebabmarináda na kuře a la chimichurrimarináda na kuře s medemSójová marináda na kuřeMarináda na kuře s hořčicíMarináda na kuře s majonézouVýborná marináda na kuře na pánvi

Jak vybrat kvalitní kuře

Marináda může dát masu jasnou chuť a vůni, stejně jako mírně změkčit proteinová vlákna, aby byla křehčí. Ani ta nejúžasnější marináda však ze starého nebo zkaženého jídla neudělá chutné jídlo. Čerstvost a kvalita originálního produktu jsou proto nejdůležitější (ale ne jedinou!) podmínkou pro úspěšný piknik u grilu nebo nedělní oběd s rodinou.

Při výběru kuřete dejte přednost chlazeným než mraženým produktům a také věnujte pozornost barvě ptáka. Čerstvý korpus má lehce růžový nádech a elastickou dužninu, která se po stlačení rychle vrátí do tvaru. Kůže by měla být bez poškození, hlenu a modřin a žilky by měly být bílé nebo růžové.

Univerzální marinádové omáčky


Sojová omáčka je jednou z nejoblíbenějších marinád na kuřecí maso (Shutterstock/FOTODOM)

Marinád na drůbež je prostě nespočet! Ujišťujeme vás, že tu dokonalou – ať už na křídla nebo celý korpus – připravíte, pokud máte doma malou zásobu univerzálních omáček a dochucovadel.

Sojovou omáčku dnes najdete téměř v každé kuchyni. Používá se místo soli, přidává se do salátů, prvního a druhého chodu, a ne nutně asijských. Kuřecí marináda založená na ní je považována za jednu z nejúspěšnějších. Za prvé, enzymy změkčují vlákna masa a za druhé umami výrazně zvýrazňuje chuť kuřete, takže je mnohem jasnější a bohatší. Dále můžete přidat česnek, aromatické bylinky, med, majonézu nebo hořčici.

Dalším orientálním hostem, který se určitě kamarádí s kuřecím masem, je rybí omáčka. Oproti názvu se nepřipravuje z ryb, ale spíše z měkkýšů, které se posypou solí a nechají ve velkých sudech kvasit. Má se za to, že má velmi jasnou chuť s lehkými ořechovými tóny, takže se do marinády na drůbež přidává velmi málo. Doslova 12 polévkové lžíce. l. dost na to, aby dal pokrmu skutečnou chuť restaurace.

Worcestershire nebo Worcestershire omáčka (britská fermentovaná) je možná jednou z nejznámějších na celém světě. Připravuje se z melasy, sladového octa, česneku, cibule, soli, ančoviček, citronu, hřebíčku a dalšího koření. Marináda na jejím základě změkčuje drůbeží maso, dodává mu sladkokyselou chuť a příjemnou, ne příliš jasnou vůni. Navíc můžete přidat tmavé pivo nebo cider, suché bylinky, pár kapek Tabasca nebo Sriracha.

Mezi nejznámější patří také grilování, které se přidává k marinování masa, ryb a drůbeže. Obsahuje ocet, rajčatový protlak, cibulový prášek, hořčici, melasu, černý pepř atd. Díky kyselině dokonale změkčuje proteinová vlákna, cukr napomáhá procesu karamelizace s následným vytvořením chutné zlatohnědé kůrky a koření dodává jedinečnou chuť. Připraveným grilem stačí potřít korpus nebo stehna, nechat 23 hodiny a poté grilujeme nebo pečeme v troubě.

Další univerzální omáčkou na kuřecí maso je teriyaki. Jako nikdo jiný ví, jak dát smaženému masu křupavou lesklou kůrku, které se prostě nedá odolat. I zde je vše velmi jednoduché – přidejte trochu citronové šťávy, kůry a pár lžic rafinovaného rostlinného oleje. A vše je připraveno pro následnou přípravu nohou, křídel nebo drobů.

Univerzální koření na marinádu

A je skvělé, pokud máte v kuchyni hotové směsi koření, jako je garam masala, suchá adjika, svanská sůl atd. A s jejich pomocí připravíte během chvilky marinádu pouhým přidáním tekuté složky – kefíru, rajčatové šťávy, přírodního octa, jablečného moštu nebo vína a také trochy rostlinného oleje.

Garam masala (garam znamená „zahřívání těla“ a masala znamená „koření“) je směs původem z Indie a zemí jižní Asie. Zpravidla obsahuje mletý pepř, koriandr, badyán, muškátový oříšek, kardamom, hřebíček, kmín a listy balabaru. Někdy se přidává také chilli paprička, česnek a zázvor. Garam masala dodává ptákovi mírnou kořenitost a orientální aroma. Jeho chuť je navíc tak intenzivní a soběstačná, že nevyžaduje žádná další dochucovadla.

Svanská sůl patří k tradiční gruzínské kuchyni a hodí se nejen k drůbeži, ale i k vepřovému, hovězímu masu, rybám a zeleninovým pokrmům. Předpokládá se, že toto koření by mělo obsahovat alespoň 7 složek, jako je utskho-suneli, kopr, česnek, koriandr, kmín, feferonka a imeretský šafrán. Přidejte ho při přípravě grilování a získáte pravý kavkazský akcent.

Za další univerzální koření lze považovat kuřecí sůl, která obsahuje česnek a cibulový prášek, mletou papriku, suchý kuřecí vývar, celerovou sůl a trochu kari. Tuto směs vynalezl Peter Brickworth, majitel malé kavárny v jižní Austrálii, kolem 70. let minulého století. Kuřecí sůl se skvěle hodí ke smažené a pečené drůbeži, stejně jako ke grilované zelenině, hranolkům a mořským plodům.

Směs Canjun se skládá z bylinek, cibule, česneku a několika druhů paprik. Poprvé se objevil ve státě Louisiana, kam se v 18. století přestěhovalo mnoho přistěhovalců z Kanady. Koření se hodí k drůbeži, dodává jí štiplavou a kořenitou vůni.

Jak se vyhnout vysušení kuřete


Při pečení kuřete v troubě použijte teploměr se sondou (Shutterstock/FOTODOM)

A pamatujte, že kuře se vaří rychle, takže aby se nevysušilo, použijte teploměr se sondou. Jakmile vnitřní teplota dosáhne 74°C, lze misku vyjmout z plotny. Dalším způsobem, jak zkontrolovat propečenost, je propíchnout nejtlustší část stehna ostrým nožem. Pokud z řezu vytéká čirá šťáva, máte hotovo.

Nejrychlejší marináda na kuře

Vyzkoušejte uvařit kuře v rychlé marinádě na bázi šťávy z granátového jablka – obsahuje ovocné kyseliny pro zjemnění masa a také cukr pro získání nádherné zlatohnědé kůrky. Česnek a mletá paprika dodají kuřeti mírnou pikantnost, a pokud máte rádi pikantnější, pak přidejte i pálivé vločky chilli papričky.


Nejrychlejší marináda na kuře (Gastronom Publishing House LLC)

Vaření 10 minut

Prodloužení 3060 minut

6 porcí

Na marinádu na 12 kuřecích stehen budete potřebovat:

Odeslání:

1. Česnek nastrouhejte na jemném struhadle nebo protáhněte lisem. Ve velké míse smíchejte šťávu z granátového jablka, česnek, sůl, čerstvě mletý černý pepř, papriku a 2–3 lžíce. l. olivový olej. Důkladně promíchejte. V případě potřeby přidejte trochu pálivé chilli papričky.

2. Stehna vložíme do mísy tak, aby bylo maso ze všech stran pokryto marinádou. Zakryjte horní část misky potravinářskou fólií a nechte při pokojové teplotě 3060 minut.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Jaké microgreens bych měl použít k podávání? Každý s aktivní chutí se hodí: ředkvičky, rukola atd.

MIMOCHODEM

Stehna lze vařit buď na otevřeném ohni nebo v troubě.

Marináda na kuře na grilu

Grilované kuře nebude nudné, pokud k němu zvolíte správnou marinádu. Určitě se blíže podívejte na náš recept, protože kebab ve středomořské marinádě určitě osloví děti i dospělé.


Marináda na grilované kuře ()

Vaření 10 minut

Dodatečný čas 1 hodina

10 porcí

Na marinádu na 1,5 kg kuřete budete potřebovat:

1. Česnek na marinádu rozdrťte plochou stranou velkého nože. Z feferonkového lusku odstraňte semínka a dužinu nasekejte. Zeleninu důkladně osušte a poté otrhejte listy z větví.

2. V misce smíchejte česnek, feferonku a citronovou kůru. Posypte trochou soli. 100 ml olivového oleje s citronovou šťávou rozšlehejte vidličkou, přidejte do mísy a promíchejte. Marináda je hotová.

3. Připravené kuřecí kousky vložte do misky s marinádou, horní část misky zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 1 hodinu do lednice.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Je lepší navléknout kousky kuřete na jednu špejli, která se bude péct současně a rovnoměrně. Za tímto účelem nakrájejte korpus na středně velké kousky a droby nechte vcelku.

MIMOCHODEM

Kuřecí ražniči si můžete uvařit doma – smažte ho na grilovací pánvi. Nebo pečeme v troubě na 190–200 °C, klademe na plech vyložený pečicím papírem. Proces bude trvat asi 20 minut (během této doby kebab jednou otočte).

Kuřecí marináda se sladkou chilli omáčkou

Kuřecí marináda založená na Sweet Chili omáčce je skutečným nálezem pro milovníky sladkokyselých chutí. A tato omáčka vždy pomůže v situaci „hostů na prahu“ – nakrájejte kousky kuřete, vložte doslova na půl hodiny do marinády a vařte!


Marináda na kuře se sladkou chilli omáčkou (My Magnit)

Vaření 10 minut

Prodloužení 3060 minut

4 porce

Na marinádu na 1 kuře budete potřebovat:

1. V hluboké misce smíchejte sladké chilli, prolisovaný česnek, olivový olej, citronovou šťávu a kůru. Trochu osolte a opepřete.

2. Připravené kuře dejte do mísy a zvenku i zevnitř důkladně potřete marinádou. Zakryjte horní část misky potravinářskou fólií a nechte při pokojové teplotě 3060 minut.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Kuřecí maso můžete péct prsy nahoru po celou dobu pečení, aniž byste ho obraceli, ale tento způsob s největší pravděpodobností způsobí, že prsa budou příliš suchá, věnujte proto čas upečení kuře nejprve prsy dolů a poté 20 minut před vařením. otočte prsy nahoru, abyste získali pěknou křupavou kůrku i na této straně.

MIMOCHODEM

Kromě kuřecího masa můžete použít plátky jablek, pomerančů a sušeného ovoce.

Marináda na kuřecí kebab

Jakmile kuřecí řízek marinujete v pomerančové šťávě s kůrou, olivovým olejem a bylinkami, stane se to pravé…

Exit mobile version