K receptu
Připravte si domácí jablečný ocet s medem a rozinkami podle našeho receptu, abyste toto báječné koření použili do omáček, marinád, polévek a dalších jídel. Ale stojí za to věnovat čas produktu, který lze zakoupit v každém obchodě s potravinami? Nepochybně – už jen proto, že domácí jablečný ocet se připravuje z přírodních surovin, bez konzervantů, vůní, barviv a dalších „chemikálií“. Souhlas, argument je vážný. Mimochodem, přesně tento produkt může použít každý, kdo chce zhubnout na široce propagované octové dietě: přebytečná kila se rozplynou a bez újmy na zdraví.
Složitost: snadno porce: 3 Vaření: 20 minPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCEmed – 3 polévkové lžíce. l.sladká jablka zimních odrůd – 5 kgcukr – 4 polévkové lžíce. l.světlé rozinky – 100 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Jablka včetně slupky a jádřince nastrouháme. Vložte do sklenice se širokým hrdlem a zalijte 1 litrem teplé vařené vody. Sklenice by neměla být plná více než ze 2/3. Přidejte rozinky a 2 polévkové lžíce. l. Sahara. Přikryjte gázou. Nechte na tmavém a teplém místě 10 dní. Směs by měla být míchána 2-3krát denně dřevěnou špachtlí.
Krok 2
Vzniklou tekutinu sceďte do čisté sklenice přes několik vrstev gázy a vymačkejte ovocnou dužinu. Zakryjte gázou a dejte na tmavé a teplé místo na dalších 5 dní.
Krok 3
Přidejte med, promíchejte, uzavřete a položte na stejné místo. Ocet bude hotový za 1,5–2 měsíce. Hotový jablečný ocet přecedíme, nalijeme do čistých lahví a pevně uzavřeme. Skladujte na chladném místě.
UŽITEČNÉ RADY
Domácí jablečný ocet s medem a rozinkami lze použít k rychlému nakládání čerstvé zeleniny (květák, řepa, mrkev, cibule), a také jako náhradu citronové šťávy při přípravě těsta.
MIMOCHODEM
V láhvi domácího jablečného octa se postupem času tvoří sediment ve formě tmavých vloček, jejichž vzhled je přesně vysvětlen tím, že produkt je zcela přírodní. Není třeba se toho obávat: toto zavěšení je absolutně neškodné.