Exotická domácí omáčka s chutí kari

Domácí kari omáčka

Příprava kari omáčky doma není příliš obtížná, ale stojí za to mít na paměti, že takový úkol vyžaduje předběžnou přípravu. Budete si muset koupit asijské koření a koření, jinak prostě nezískáte charakteristickou bohatou chuť. Řekněme hned, že náš článek bude hovořit o skutečných kari omáčkách, a ne o „zjednodušené verzi“, kterou lze často nalézt na internetu.

O čem si povíme v článku:Kari omáčka: složitá historieJak používat kari omáčku Domácí kari omáčkaSmetanová kari omáčkaMangová kari omáčka Ananasová kari omáčka se sójovou omáčkou

Kari omáčka: složitý příběh

Zkuste se zeptat svých přátel a známých, co je kari, a jsme si jisti, že dostanete úplně jiné odpovědi. Někteří si vzpomenou na koření v prášku, které se prodává v každém obchodě s potravinami. Jiné jsou horké s kuřecím, vepřovým nebo krůtím masem v pikantní omáčce. Třetí je hustá omáčka-pasta, kterou lze opět přidat při přípravě masového pokrmu. A odborníci na botaniku dokonce zmiňují kari strom rostoucí v Indii. Dnes ale budeme hovořit konkrétně o omáčce, kterou lze podávat a připravovat nejrůznější pokrmy.

Mimochodem, věděli jste, že rodištěm kari, které je nepostradatelnou součástí stejnojmenné omáčky, vůbec není Indie, ale Velká Británie? To je pravda! Faktem je, že Indie byla dlouhou dobu britskou kolonií, a proto zde žilo velké množství Britů, především vojenských. V Indii sloužily desítky let, a tak převzaly chuťové návyky místních obyvatel. Takže tito Britové si už nedokázali představit svůj jídelníček bez kurkumy, zázvoru, pískavice řecké seno a pálivé chilli papričky. Po návratu do Anglie si s sebou vzali indické koření a dali je svým kuchařům, aby si mohli připravit jídlo, na které byli zvyklí. Je pravda, že kuchaři opravdu nevěděli, jak používat toto exotické jídlo. A tak experimentovali ze všech sil: mleli koření a míchali je v různých poměrech. V důsledku četných pokusů a omylů se zrodil kari prášek známé chuti.

No a co omáčky? Ale právě je vymysleli indičtí, thajští, malajští a indonéští kuchaři. Podívejte se na mapu světa a pochopíte, že na tak rozsáhlé území prostě nemůže existovat jediný recept! Proto se kari omáčky se svým výrazným pikantním charakterem liší jak recepturami, tak možnostmi použití.

Jak používat kari omáčku

Rýže nebo nudle se tradičně vaří s kari omáčkou
Kari omáčka se tradičně vaří s rýží nebo nudlemi (Shutterstock/FOTODOM)

Vzhledem k tomu, že kari omáčka je dítětem asijské oblasti, je zřejmé, že může a dokonce by měla být podávána s rýží a nudlemi. Nejčastěji se toto dochucovadlo připravuje bez přidání živočišných produktů, takže ho milují vegetariáni, kterých je v Indii dost. Rýži lze samozřejmě jíst jednoduše se zeleninou, ale kari omáčka posouvá její chuť na novou gastronomickou úroveň. Skvěle se k němu hodí i vařený květák, brokolice a fazole.

Pokud vám vegetariánské zásady nejsou blízké, vězte, že kari omáčka se skvěle hodí ke smaženému masu, kuřecímu masu, krůtě a rybám. Chcete udělat hot pot v asijském stylu? Na pánev s osmaženými kousky masa přidáme kari omáčku, zředíme vývarem, smetanou nebo zakysanou smetanou a dusíme do změknutí. Tímto způsobem získáte horké věci, o kterých jsme mluvili na samém začátku článku.

Umíte si kari omáčku udělat doma? Je to možné a dokonce nutné: získáte lahodné koření bez zahušťovadel, barviv a dalších umělých přísad, které poskytne náskok každému z obchodu. Pravda, je tu jedno „ale“: právě kvůli jejich „přirozenosti“ nelze domácí kari omáčky skladovat po dlouhou dobu. Ale může to zastavit skutečného gurmána? Samozřejmě že ne! V případě potřeby si proto určitě připravte kari omáčku podle našich receptů a užijte si vynikající výsledky.

Domácí kari omáčka

Tato omáčka se nejlépe používá pálivá, doplňuje rýži, těstoviny, bulgur, kuskus. Maso v něm můžete ohřát a ihned podávat. Nebo jím přelijte kousky vepřového nebo kuřecího masa, nechte vychladnout a až do použití dejte do lednice. Toto jídlo lze skladovat dva až tři dny (před použitím by se mělo znovu zahřát).

Domácí kari omáčka
Domácí kari omáčka (Shutterstock/FOTODOM)

20 min

6 porcí

K přípravě potřebujete:

• rajčata v konzervě pyré – 500 g

• cibule – 250 g

• chilli paprička – 1 ks.

• kořen zázvoru – 40 g

• kokosové mléko – 400 ml

• rostlinný olej – 70 ml

• kari – 1 polévková lžíce. l.

• hořčičná semínka – 1,5 lžičky.

• mletá paprika – 1 lžička.

• semena pískavice řecké seno – 1 lžička.

• kurkuma – 1 lžička.

• sůl

1. Chilli papričku nasekejte spolu se semínky. Kořen zázvoru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Oloupejte a nakrájejte cibuli.

2. V malém hrnci rozehřejte olej. Přidejte hořčičná semínka, semena pískavice řecké seno a kari. Zamíchejte a za stálého míchání smažte 3 minuty.

3. Přidejte cibuli, chilli papričku a zázvor. Smažte za míchání na středním plameni po dobu 5 minut. Přidejte rajčata, kurkumu a mletou papriku. Přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut.

4. Zalijte 100 ml pitné vody a kokosovým mlékem. Podle chuti dosolíme. Kari omáčku vařte 5 minut.

MIMOCHODEM

Aby kari omáčka získala svěžejší nádech, můžete před podáváním přidat nasekaný koriandr nebo petržel.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pískavice řecké seno (shamballa) se musí smažit: za prvé se tak stane aromatičtější a za druhé přestane být velmi hořké.

Smetanová kari omáčka

Teplá nebo horká, smetanová kari omáčka je perfektní přílohou k pečenému nebo vařenému kuřecímu, krůtímu nebo dušenému květáku, zeleným fazolkám nebo brokolici.

Smetanová kari omáčka
Smetanová kari omáčka (Nakladatelství Gastronom LLC)

20 min

3 porce

K přípravě potřebujete:

• smetana 20% tuku – 150 ml

• rostlinný olej – 40 ml

• máslo – 20 g

• rajčata – 250 g

• cibule – 100 g

• kořen zázvoru – 25 g

• galangální kořen – 20 g

• chilli paprička – 1 ks.

• česnek – 3 stroužky

• koriandr – 2 snítky

• kari – 2 lžičky.

• mletý koriandr – 2 lžičky.

• mletý kmín – 2 lžičky.

• mletá skořice – 1 lžička.

• mletá kurkuma – 1 lžička.

• sůl

1. Zahřejte směs oleje a másla v malé pánvi na středním plameni. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme do tmavě zlatohnědé barvy.

2. Galgalgál, zázvor a česnek nasekáme nadrobno. Přidejte k cibuli a vařte 2 minuty. Přendejte směs z pánve do mixéru a rozmixujte na pyré.

3. Výslednou směs dejte do hrnce. Přidejte kari, skořici, koriandr, kmín, kurkumu. Vařte na mírném ohni, dokud směs nedosáhne konzistence pasty.

4. Rajčata nařízněte příčně, vložte je na 1 minutu do vroucí vody a poté je oloupejte. Vložte dužinu do mísy mixéru. Přidejte chilli papričky (se semínky nebo bez) a koriandr. Rozdrťte na pyré.

5. K cibulové směsi přidáme protlak a mírně zahříváme, dokud se nevypaří přebytečná rajčatová šťáva. Zalijeme smetanou a podle chuti osolíme. Přiveďte k varu a stáhněte z ohně. Rozdrťte mixérem, dokud nebude hladká.

MIMOCHODEM

Galangal je příbuzný zázvoru, má pikantní pepřovou chuť s lehkými citrusovými tóny a velmi zajímavou vůni připomínající šafrán.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Místo čerstvých rajčat můžete použít pyré z konzervy nebo nakrájená rajčata.

Mango kari omáčka

Zralé, šťavnaté mango dodává kari omáčce příjemné ovocné tóny, které harmonicky ladí s masem, drůbeží a dokonce i rybami. To druhé se zdá divné, ale mnozí považují takovou „kytici“ za zcela nesrovnatelnou.

Mango kari omáčka
Mango kari omáčka (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Slouží 2

K přípravě potřebujete:

• kokosové mléko – 400 ml

• cibule – 100 g

• česnek – 3 stroužky

• kořen zázvoru – 20 g

• kari – 1 lžička.

• kurkuma – 1/2 lžičky.

• mletá chilli paprička – 1/2 lžičky.

• rostlinný olej – 2 polévkové lžíce. l.

• mangová dužina – 120 g

1. Cibuli, česnek a kořen zázvoru nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Přidejte připravenou zeleninu a smažte za stálého míchání dozlatova.

2. Přidejte kari, kurkumu a chilli prášek. Zahřívejte na mírném ohni 2 minuty, aby se uvolnilo aroma koření.

3. Zalijeme kokosovým mlékem. Podle chuti dosolíme. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Necháme vychladnout a rozmixujeme v mixéru do hladka.

4. Dužinu manga rozemelte v mixéru na pyré. Přidejte do vychladlé omáčky a promíchejte.

MIMOCHODEM

Nalijte omáčku do sklenice, uzavřete běžným víčkem a chlaďte, dokud nebudete připraveni k použití. Uchovávejte koření nejdéle 2 dny.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Místo kokosového mléka můžete k přípravě omáčky použít běžnou smetanu s obsahem tuku 10–20 %.

Ananasová kari omáčka

Textura této přírodní jogurtové omáčky je oživena malými kousky ananasu, které propůjčují pikantní chuť, která je sladká a osvěžující. Nejlepší společností k tomuto dochucení je kuřecí nebo vepřové maso včetně grilovaného.

Ananasová kari omáčka
Ananasová kari omáčka

10 min

Slouží 2

K přípravě potřebujete:

• přírodní jogurt – 300 ml

• rostlinný olej – 30 ml

• šalotka – 100 g

• kari – 2 lžičky.

• mletý koriandr – 1/2 lžičky.

• mletá kurkuma – 1 lžička.

• mletá červená paprika – 1/3 lžičky.

• šťáva a kůra z 1 limetky

• konzervovaný ananas – 100 g

• sůl

1. Šalotku nakrájíme na jemno. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Přidejte cibuli a za stálého míchání smažte do zlatohněda.

2. Přidejte kari, koriandr, kurkumu a prášek z červeného chilli. Zahřívejte na mírném ohni 2 minuty, aby se uvolnilo aroma koření.

3. Sundejte z ohně a přidejte jogurt, šťávu a limetkovou kůru. Rozdrťte mixérem do hladka Přidejte sůl podle chuti.

4. Ananas nakrájejte na velmi malé kostičky. Přidejte do omáčky a promíchejte.

MIMOCHODEM

Na omáčku používáme šalotku, která má jemnější chuť než cibule. Poslouží i pórek (vezměte bílou část stonku).

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Před použitím položte konzervovaný ananas na papírové ručníky, aby absorboval přebytečný sirup.

Kari omáčka se sójovou omáčkou

Touto omáčkou lze ihned po uvaření přelít kousky smaženého vepřového, krůtího nebo rybího masa, pár minut zahřát a ihned podávat. Bude to jasné, kořeněné a velmi voňavé!

Kari omáčka se sójovou omáčkou
Kari omáčka se sójovou omáčkou (Publishing House Gastronom LLC)

10 min

Slouží 2

K přípravě potřebujete:

• kokosové mléko – 250 ml

• zelené chilli – 1 ks.

• strouhaná kůra z 1 limetky

• kari – 1 lžička.

• tamarindová omáčka – 3 polévkové lžíce. l.

• sójová omáčka – 2 polévkové lžíce. l.

• hnědý cukr – 1 polévková lžíce. l.

• rostlinný olej – 2 polévkové lžíce. l.

• sůl

1. Nalijte 2 polévkové lžíce do woku. l. rostlinný olej. Přidejte kari a vařte 1 minutu. Za stálého míchání ve třech přídavcích vlijte kokosové mléko (pokaždé by se na povrchu mléka měl objevit olejový film).

2. Přidejte tamarindovou omáčku, sójovou omáčku a cukr. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte kůru z limetky a přiveďte k varu.

MIMOCHODEM

Do této omáčky můžete také přidat pár lžic připravené zelené kari pasty pro bohatší chuť a hustší texturu.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Omáčku připravte na dvojité nebo dokonce trojité…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: