Site icon Wellness Way Česká republika

Exotická polévka Kharcho s kuřecím masem a rýží

K receptu

Nic vás v chladných dnech nezahřeje jako bohatá kuřecí polévka kharcho s rýží. Přišel k nám z Gruzie. Kdo to alespoň jednou zkusil, už si to nikdy nesplete s jinými prvními chody. Je to bohatá, hustá a velmi uspokojivá polévka s rýží, vlašskými ořechy a množstvím různých koření a bylinek. V různých regionech se připravuje různě. A tak jsme do našeho receptu přidali brambory, rajčata a cibuli. Tradiční polévka se obejde bez této zeleniny. Obvykle vaří kharcho s hovězím masem, méně často s jehněčím a kachnou. Ano, obecně se dá připravit z jakéhokoli čerstvého chutného masa. Nabízíme kuřecí maso. Použijeme stehýnka: dělají obzvláště bohatý vývar. Povinný atribut každého kharcho: pár lžic tkemali a vlašských ořechů.

Složitost: snadno Kalorie: 375,50 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 28,27 g/19,14 g/21,48Vařenígruzínská kuchyněVečeřePolévkaVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 10 PORCÍkuřecí stehýnka – 1 kg, rýže – 110 g, mrkev – 1 ks, brambory – 3 ks, rajčata – 5 ks, velká cibule – 2 ks, koriandr – 0,5 svazku, petržel – 0,5 svazku, rajčatový protlak – 50 gtkemali – 80 gtkemali , vlašské ořechy – 100 listů glavroy – 2 ks nové koření – 3 hrášky mletý koriandr – 3 gkhmeli-suneli – 10 g papriky – 7 g soli – 4 g mletého černého pepře – 4 rostlinný olej – 30 ml Tabulka vah a mír. RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte vývar na kharcho: kuře důkladně opláchněte, odstraňte tuk a v případě potřeby odstraňte kůži. Ptáčka dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Seberte pěnu a snižte teplotu.

Krok 2

Připravte si zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na 4 části. Mrkev oloupeme a nakrájíme na poloviny. Odřízněte stonky koriandru a petrželky. Cibuli, mrkev a stonky bylinek dejte do hrnce, přidejte nové koření, bobkové listy a vývar vařte asi 40–60 minut.

Krok 3

Když je vývar hotový, vyjměte ptáčka, bylinky a zeleninu. Vyjměte maso z kostí. Je-li to žádoucí, lze vývar přecedit. Poté znovu přiveďte k varu.

Krok 4

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložte do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 7 minut. Umístěte rýži do cedníku a důkladně proplachujte, dokud nebude voda čistá. Poté přidejte do pánve, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut.

Krok 5

Druhou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a smažte cibuli do zlatova. Přidáme vařené kuře a vše společně dusíme asi 5 minut. Dochuťte suneli chmelem, koriandrem, mletým černým pepřem, rajčatovým protlakem a solí podle chuti. Rozruch. Vařte další 2 minuty.

Krok 6

Rajčata zbavíme slupky a dužinu nakrájíme na kousky. Přidejte do pánve, zalijte 100 ml vývaru a vařte dalších 5-10 minut. Do polévky přidejte zeleninu a kuřecí maso a promíchejte.

Krok 7

Vlašské ořechy nasekejte nožem velmi jemně. Do polévky přidáme ořechy, papriku, tkemali, opět dochutíme solí a pepřem podle chuti a promícháme. Odstraňte z tepla.

Krok 8

Polévku posypeme nasekaným koriandrem a petrželkou, přikryjeme a necháme dalších 10 minut provařit. Poté nalijte na talíře a podle chuti dochuťte zakysanou smetanou.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Kuřecí polévka kharcho s rýží se obvykle konzumuje velmi horká a podává se s měkkým chlebem nebo pita chlebem. První jídlo můžete dochutit zakysanou smetanou, abyste vyhladili pikantnost. A nezapomeňte posypat spoustou čerstvých bylinek.

MIMOCHODEM

Klasická polévka kharcho se připravuje bez brambor, mrkve, cibule a rajčat. V gruzínštině se kharcho nazývá „drokhizs khortsi kharshot“, což znamená „hovězí maso ve vývaru“.

Exit mobile version