K receptu
Švestková povidla s vlašskými ořechy osloví lidi, kteří v zásadě milují odvážné kulinářské experimenty. Tedy i pro ty, kteří už jsou klasických receptů na podobné úpravy docela otrávení! Švestková povidla mají díky přidání vlašských ořechů originální chuť, která mile překvapí vaše blízké i hosty doma. Děti budou mít radost ze samotného „překvapení“, když v jádřince plodu najdou polovinu jadérka. Obecně platí, že všichni budou šťastní. Vezměte prosím na vědomí, že švestková povidla s vlašskými ořechy se vaří několik dní ve třech nebo čtyřech várkách, což je docela pohodlné: nemusíte stát hodiny u sporáku.
Složitost: snadno Kalorie: 97,81 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 0,39 g/1,04 g/21,96VařeníSnídaněOdpolední svačinaDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetKarnevalINGREDIENCE NA 4 porceŠvestka 1,3 kgKrystalový cukr 1 kgVoda 500 mlVlašský ořech Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte si švestky. Ovoce omyjte a osušte papírovými utěrkami. Odstraňte větve. Poté švestky zbavte pecky, aniž byste je rozpůlili (zkuste pecku vytlačit např. nenabroušenou stranou tužky, aniž byste švestku rozkrojili).
Krok 2
Připravené švestky vložte do misky a zvažte, nezapomeňte vzít v úvahu nádobu (mnoho moderních vah má speciální funkci). Na výrobu džemu potřebujeme 1 kg oloupaného ovoce.
Krok 3
Připravte sirup na džem. Chcete-li to provést, nasypte cukr do prostorného hrnce nebo umyvadla a naplňte jej studenou pitnou vodou. Umístěte na střední teplotu a za míchání přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
Krok 4
Připravené švestky ponořte do vroucího sirupu a vařte na mírném ohni 5 minut poté, co se sirup vrátí k varu. Odstraňte z tepla a nechte při pokojové teplotě po dobu 5-6 hodin.
Krok 5
Švestky v sirupu dejte zpět na oheň a vařte 5 minut. Necháme vychladnout. Nechte působit 5 hodin. Toto opakujte ještě 3x. Během této doby budou plody nasyceny sirupem, ale zachovají si svůj tvar.
Krok 6
Uvařené švestky dejte do cedníku a nechte sirup stéct do pánve. Každou švestku naplňte půlkou jádra vlašského ořechu. Takto připravené ovoce dejte do sterilizovaných sklenic.
Krok 7
Sirup opět přivedeme k varu. Opatrně jím nalijte na švestky ve sklenicích. Necháme vychladnout a přikryjeme plastovými víčky. Tento džem je lepší skladovat v lednici.
UŽITEČNÉ RADY
Švestková povidla s vlašskými ořechy lze proměnit v kandované ovoce. Naplněné ovoce dáme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme moučkovým cukrem a vložíme do trouby vyhřáté na 90°C. Nechte dveře pootevřené. Když jsou plody suché, nechte je vychladnout a vložte je do suchých, čistých sklenic.
MIMOCHODEM
Švestková povidla s vlašskými ořechy získají pikantnější, zajímavější chuť, když do sirupu s ovocem při vaření přidáte badyán, tyčinku přírodní skořice nebo několik celých kardamomových krabiček.