K receptu
Šalotka, sušené švestky, čokoláda a tmavé pivo, co z toho může vzniknout, samozřejmě džem úžasné barvy a chuti.
Složitost: snadno porce: 12 Vaření: 1 hodinaPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 12 PORCÍ500 g velmi malých šalotek 100 g sušených švestek bez pecek 20–30 g hořké čokolády (70–80 % kakaa) 1 sklenice tmavého piva 3 polévkové lžíce. l. hnědý cukr 2 lžíce. l. med 3 lžíce. l. balzamikový ocet 3 lžíce. l. extra panenský olivový olej Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Sušené švestky nakrájíme na tenké proužky. Oloupejte šalotku. V hrnci nebo hrnci se silným dnem rozehřejte olej, přidejte cibuli (pokud je cibule velká, nakrájejte ji na polovinu nebo na čtvrtky). Vařte na středním plameni za častého míchání, dokud cibule nezměkne, 10 až 15 minut, podle velikosti.
Krok 2
Přidejte pivo, cukr, med, ocet a sušené švestky. Přiveďte k varu a snižte teplotu. Vařte za častého míchání, dokud cibule nezačne karamelizovat, 25 až 30 minut. Džem by v tomto okamžiku měl být docela hustý.
Krok 3
Za 10 min. Až budete připraveni, přidejte do džemu čokoládu nakrájenou na malé kousky. Odstraňte z ohně, nechte mírně vychladnout a přeneste do skleněné nádoby. Tento džem lze skladovat v lednici asi 2 měsíce, časem se stává chutnější.