Fascinující svět adjiky

K receptu

Toto slavné koření se zrodilo v Abcházii. V abcházštině toto slovo znamená „sůl“, i když v něm není tolik soli. Abcházci připravují adžiku na podzim, mletím sušených paprikových lusků s česnekem a sušenými bylinkami na velkém plochém kameni, aby vytvořili tmavou pálivou pastu. Více jsme ale zvyklí na jasně červenou a o něco méně pikantní gruzínskou adjiku. Můžete jím potřít maso i drůbež před pečením, můžete ho přidat do všech polévek a omáček a extrémní lidé si adžiku jednoduše natírají na chleba.

Složitost: snadno porce: 10 Vaření: 2 hodiny 30 minutAbcházská kuchyněOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍZačněte vařit 2-3 dny před podáváním2,5 kg čerstvých lusků pálivého červeného gruzínského pepře 800 g sladké červené papriky 8 hlávek česneku 450 g hrubé soli špetka mletého koriandru, utskho-suneli a skořice Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Lusky feferonky navlékněte na pevnou nit a zavěste je na 2-3 dny někde nad sporák, aby papriky lehce zavadly.

Krok 2

Před výrobou adžiky si navlékněte rukavice, aby se šťáva z feferonky absorbovaná do pokožky (těžko se smývá mýdlem, lépe olejem) nedostala později do očí nebo na sliznice. Odstraňte stopky ze všech paprik a odstraňte stopky ze sladké papriky spolu se semeny. Česnek oloupeme.

Krok 3

Papriky a česnek protáhněte mlýnkem na maso, výslednou hmotu vložte do misky, přidejte koření a sůl, velmi důkladně promíchejte.

Krok 4

Umístěte adjiku do sterilizovaných sklenic a podle potřeby srolujte nebo jednoduše uzavřete. Uchovávejte adjiku na chladném a tmavém místě. Gastronomický tip: pokud chcete, aby byla adjika co nejvíce „autentická“, zkuste v nějaké řece daleko od města najít velký plochý kámen o průměru alespoň půl metru. Toto bude vaše „malta“. Budete potřebovat další kámen – kulatý, který se pohodlně drží v ruce – jako paličku. Důkladně omyjte pecky a použijte je na rozmačkání paprik a česneku. Je třeba říci, že fyzicky je to velmi těžká práce, ale chuť takové adžiky je nesrovnatelná s tím, co se získává pomocí kuchyňského robota nebo mlýnku na maso.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: