K receptu
Adjika s rajčaty a jablky – domácí jídlo z jihu Ruska. Takto se často připravuje v Krasnodarském kraji. Adjika se nejlépe dělá v době, kdy je sezóna rajčat v plném proudu a je čas připravit si zásoby na zimu.
Složitost: snadno Kalorie: 37,70 kcal/porce porce: 2 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 0,57 g/2,82 g/2,65Omáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 porce1,2 kg rajčat Rostlinný olej – 0,5 hrnku 250 g mrkve 2 malé lusky feferonky 0,25 hrnku soli 250 g sladké papriky 250 g jablek česnek – 5 stroužků Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Pro adjiku omyjte rajčata, udělejte na slupce řez ve tvaru kříže, spařte vroucí vodou, odstraňte slupku, nakrájejte na poloviny. Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na 4 části a zbavíme jádřinců.
Krok 2
Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Sladkou papriku omyjte, nakrájejte na 4 části, odstraňte jádřinec se semínky a stopku.
Krok 3
Adjika, bez ohledu na její složení, je vždy homogenní, takže rajčata, jablka, mrkev a paprika musí projít mlýnkem na maso.
Krok 4
Výslednou hmotu nalijte do hrnce, zapálte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte 1 hodinu. Přidejte rostlinný olej a vařte další 1 hodinu.
Krok 5
Česnek oloupejte a rozdrťte. Feferonku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a stopky, znovu opláchneme a nasekáme velmi nadrobno.
Krok 6
Do hrnce s adjikou přidejte česnek, pepř a sůl. Důkladně promíchejte a vařte 30 minut.
Krok 7
Odstraňte adjiku z tepla, nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete víčky a nechte vychladnout. Skladujte na chladném místě.
UŽITEČNÉ RADY
Adjika se často připravuje na dlouhodobé skladování. Za tímto účelem sterilizujte sklenice. Jedna z nejjednodušších a nejosvědčenějších metod je nad párou. Umístěte síto nebo speciální síťovou poklici na pánev s vroucí vodou, abyste zabránili postříkání mastnotou. Nahoře – čistá sklenice, hrdlem dolů. Sklenice o objemu 500 ml se vaří v páře po dobu 10 minut, litrové sklenice – 15 minut. Současně by se víčka měla „vařit“ ve vroucí vodě po dobu 2-3 minut.
MIMOCHODEM
Slovo adjika (Abkh. Aџyka) v Abcházsku jednoduše znamená „sůl“ a pastová omáčka, kterou ostatní lidé nazývají adjika, nazývají Abcházci apyrpyl-dzhika („pepřová sůl“) nebo adzhikttsatsa („sůl mletá s něčím“). Původní název plně odráží skutečnou podstatu abcházské adjiky: je to sůl mletá s kořením a bylinkami.
Abcházci připravují adžiku na podzim, mletím sušených paprikových lusků s česnekem a sušenými bylinkami na velkém plochém kameni, aby vytvořili tmavou pálivou pastu.