Gazpacho s Pikantním Štěstím

K receptu

Na světě existuje obrovské množství receptů na tuto studenou zeleninovou polévku – dávno mimo Španělsko. Máme moc rádi varianty, které kromě zeleniny obsahují ovoce (například ta, kde vedle sebe ve stejném množství existují rajčata a jahody). Velmi dobré je zelené gazpacho – ze zelené papriky, okurek a listové zeleniny. Ale tenhle se mi obzvlášť líbil – pikantní a slaný.

Složitost: snadno Kalorie: 297,57 kcal/porce porce: 6 Vaření: 20 min Přidat. čas: 3 hodiny Použitý: 7,71 g/21,54 g/18,39MixérŽádná tepelná úpravaŠpanělská kuchyněVečeřePolévkaINGREDIENCE NA 6 PORCÍ2 velké sladké červené papriky 3 středně velké okurky 1,5 kg nejzralejších rajčat z volského srdce 1 pupenec hřebíčku 1 lžička. nové koření, bílý a růžový pepř hrubá mořská sůl 2 velké kousky žitno-pšeničného chleba 2 polévkové lžíce. l. červený vinný ocet 4 filety sardel 3 stroužky česneku malý svazek petrželky 1 lžička. Worcestershire omáčka Tabasco omáčka Špetka celerových semínek Minerální jemně perlivá voda 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje Malý svazek bazalky, plus k podávání Balzamikový ocet, k podávání Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Ze sladké papriky odstraňte jádřinec a stopku. Okurky oloupeme. Odložte si 1 okurku, 1 rajče a polovinu 1 papriky. Na zbylých rajčatech udělejte zářez ve tvaru kříže, přelijte vroucí vodou a poté studenou vodou, odstraňte slupku. Sladkou papriku, okurky a rajčata nakrájíme nahrubo a dáme do mísy.

Krok 2

Hřebíček a kuličky pepře dejte na suchou předehřátou pánev a zahřívejte 2–3 minuty, poté přendejte do hmoždíře, přidejte trochu soli (nezapomeňte, že ančovičky jsou slané) a rozdrťte co nejjemněji.

Krok 3

Z chleba odkrojíme kůrky, pokapeme drobenku červeným vinným octem a necháme 5 minut působit. Ančovičky nasekáme spolu s petrželkou a česnekem. K zelenině přidejte chléb, ančovičky, česnek, petržel, worcesterskou omáčku, Tabasco podle chuti, celerová semínka a míchané koření. Zalijte trochou minerální vody a nechte 10 minut působit.

Krok 4

Výslednou směs rozdrťte na pyré pomocí mixéru. Při běžícím motoru postupně tenkým pramínkem přilévejte olivový olej. Pokud chcete získat úplně hladké pyré, protřete směs přes sítko. Směs dejte alespoň na 3 hodiny do lednice.

Krok 5

Chcete-li připravit dresink, odstraňte ze zbývajícího rajčat tekutinu a semínka. Papriku, rajče a okurku nakrájíme na malé kostičky. Bazalku zbavte stonků, nakrájejte listy a smíchejte se zeleninou.

Krok 6

Studenou polévku nalijeme do vychladlých misek, doprostřed mísy dáme část rozmixované zeleniny, polévku zakápneme balzamikovým octem, ozdobíme lístky bazalky a ihned podáváme.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud chcete udělat gazpacho s jahodami, nahraďte jím polovinu rajčat (podle váhy) a z ingrediencí odstraňte ančovičky a semínka celeru. Gazpacho přitom získá úžasnou svěžest – ale nezesladne, i když jsou jahody dost sladké.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: