Kolik sýra byste měli sníst denně: odpověď odborníka na výživu

Foto: z otevřených zdrojů

Stále více výzkumníků tvrdí, že lidé pravděpodobně mléčné výrobky vůbec nemusí.

Mléčné výrobky tělu prospívají. Toto je obecně přijímané tvrzení, nicméně stále více výzkumníků a lékařů tuto myšlenku odmítá s tím, že lidé pravděpodobně mléčné výrobky vůbec nepotřebují, píše CBS News.

Pokud jde o určité živiny v mléčných výrobcích, je pravda, že nejsou potřeba, řekl doktor Dariush Mozaffarian, kardiolog a profesor medicíny a výživy na Tufts Medical School.

„Zřejmě nepotřebujeme všechen vápník a vitamín D z mléčných výrobků. Existují jiné zdroje, které můžete mít, rostlinné alternativy, které doplňují vápník nebo vitamín D, což vedlo k umírněnosti při doporučování mléčných výrobků konkrétně.“ .

Jako každé jiné jídlo, říká, můžete vyloučit jakékoli jídlo a „stále si vytvořit zdravý jídelníček, abyste nemuseli jíst mléčné výrobky“. Například dietní pokyny pro mléčné výrobky, které doporučují jíst tři porce denně a zaměřují se na nízkotučné varianty, „jsou založeny na příliš zjednodušených teoriích o několika málo živinách, které potřebujeme“.

Mozaffarian uvedl několik příkladů výhod mléčných výrobků:

  • Mléko je spojeno se sníženým rizikem vysokého krevního tlaku a nižším rizikem mrtvice;
  • Sýr a jogurt snižují riziko cukrovky;
  • Všechny mléčné výrobky jsou spojeny se zvýšením svalové hmoty a snížením tukové hmoty.

„Zdá se, že tyto výhody ve skutečnosti nesouvisejí s tradičním obsahem tuku, vápníku nebo vitamínu D, ale s jinými věcmi, jako je fermentace sýra nebo probiotika v jogurtu. Probiotika v jogurtu jsou dobrá pro náš střevní mikrobiom a pravděpodobně snižují riziko cukrovky, a sýry je ve skutečnosti největší fermentovaná potravina konzumovaná ve Spojených státech a my se učíme o zdravotních přínosech fermentovaných potravin, jako je kimchi nebo kysané zelí,“ řekl odborník.

Denně doporučuje jednu porci neslazeného jogurtu a sýra.

„Je to spíše pro kardio-metabolické přínosy než pro vápník a vitamín D. Po léta doporučujeme nízkotučné mléčné výrobky, které nechutnají moc dobře. A říkám lidem, dokud nezískáme další důkazy, vybírejte nízkotučné nebo plnotučné právě teď.“ , podle toho, co máte nejraději,“ uzavřela výživová poradkyně.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: