Foto: z otevřených zdrojů
Stále více výzkumníků tvrdí, že lidé pravděpodobně mléčné výrobky vůbec nemusí.
Mléčné výrobky tělu prospívají. Toto je obecně přijímané tvrzení, nicméně stále více výzkumníků a lékařů tuto myšlenku odmítá s tím, že lidé pravděpodobně mléčné výrobky vůbec nepotřebují, píše CBS News.
Pokud jde o určité živiny v mléčných výrobcích, je pravda, že nejsou potřeba, řekl doktor Dariush Mozaffarian, kardiolog a profesor medicíny a výživy na Tufts Medical School.
„Zřejmě nepotřebujeme všechen vápník a vitamín D z mléčných výrobků. Existují jiné zdroje, které můžete mít, rostlinné alternativy, které doplňují vápník nebo vitamín D, což vedlo k umírněnosti při doporučování mléčných výrobků konkrétně.“ .
Jako každé jiné jídlo, říká, můžete vyloučit jakékoli jídlo a „stále si vytvořit zdravý jídelníček, abyste nemuseli jíst mléčné výrobky“. Například dietní pokyny pro mléčné výrobky, které doporučují jíst tři porce denně a zaměřují se na nízkotučné varianty, „jsou založeny na příliš zjednodušených teoriích o několika málo živinách, které potřebujeme“.
Mozaffarian uvedl několik příkladů výhod mléčných výrobků:
- Mléko je spojeno se sníženým rizikem vysokého krevního tlaku a nižším rizikem mrtvice;
- Sýr a jogurt snižují riziko cukrovky;
- Všechny mléčné výrobky jsou spojeny se zvýšením svalové hmoty a snížením tukové hmoty.
„Zdá se, že tyto výhody ve skutečnosti nesouvisejí s tradičním obsahem tuku, vápníku nebo vitamínu D, ale s jinými věcmi, jako je fermentace sýra nebo probiotika v jogurtu. Probiotika v jogurtu jsou dobrá pro náš střevní mikrobiom a pravděpodobně snižují riziko cukrovky, a sýry je ve skutečnosti největší fermentovaná potravina konzumovaná ve Spojených státech a my se učíme o zdravotních přínosech fermentovaných potravin, jako je kimchi nebo kysané zelí,“ řekl odborník.
Denně doporučuje jednu porci neslazeného jogurtu a sýra.
„Je to spíše pro kardio-metabolické přínosy než pro vápník a vitamín D. Po léta doporučujeme nízkotučné mléčné výrobky, které nechutnají moc dobře. A říkám lidem, dokud nezískáme další důkazy, vybírejte nízkotučné nebo plnotučné právě teď.“ , podle toho, co máte nejraději,“ uzavřela výživová poradkyně.