K receptu
Příprava na boršč bude v zimě velmi dobrá. Zatímco probíhá sezóna světlé, šťavnaté řepy a voňavých, „skutečných“ rajčat, srolujte kousek léta ve sklenicích: po pár měsících si budete moci připravit stejně lahodný boršč jako se zeleninou ze zahrádky. Při přípravě přípravku můžete přidat celer, petržel a pastinák. Pokud chcete pikantnější, použijte chilli papričku a mletý černý pepř. Je lepší připravit několik sklenic najednou a dát je na tmavé místo – řepa se na světle odbarví.
Složitost: snadno porce: 10 Vaření: 1 h 10 minPrázdnýINGREDIENCE NA 10 PORCÍ3 kg řepy 1 kg cibule 1 kg mrkve 2 kg rajčat 100 g cukru 1/4 lžičky. kyselina citronová 150 ml stolního octa 9% octa 170 ml rostlinného oleje zelení – petržel, kopr, koriandr 3–4 bobkové listy Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
K přípravě boršče připravte sterilizované sklenice a víčka.
Krok 2
Připravte si veškerou zeleninu. Omyjte a oloupejte řepu, mrkev a cibuli. Rajčata oloupeme.
Krok 3
Červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a poté na proužky. Rajčata prorazte mixérem nebo protáhněte mlýnkem na maso.
Krok 4
Nalijte polovinu rostlinného oleje do hrnce, zahřejte ho a přidejte mrkev a cibuli. Orestujte do zlatova.
Krok 5
Zatímco se cibule a mrkev restují, připravte si zeleninu – odstraňte stonky a nakrájejte nadrobno. Zeleninu přidávat nemusíte. V současné době se zelení prodává na trzích po celý rok. Ale samozřejmě je lepší použít ten, který rostl na letničkách.
Krok 6
Do hrnce přidejte červenou řepu, rajčata, bylinky, cukr a kyselinu citronovou. Nalijte zbývající rostlinný olej.
Krok 7
Vše společně vařte 40 minut, dokud nebude řepa hotová. Těsně předtím, než bude hotová, přidejte bobkový list.
Krok 8
Přidejte ocet a znovu přiveďte k varu.
Krok 9
Borščovou směs dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky. Zabalte a nechte úplně vychladnout. Skladujte na tmavém místě.