Site icon Wellness Way Česká republika

Kulinářská cesta: Jak připravit dokonalý boršč

K receptu

Příprava na boršč bude v zimě velmi dobrá. Zatímco probíhá sezóna světlé, šťavnaté řepy a voňavých, „skutečných“ rajčat, srolujte kousek léta ve sklenicích: po pár měsících si budete moci připravit stejně lahodný boršč jako se zeleninou ze zahrádky. Při přípravě přípravku můžete přidat celer, petržel a pastinák. Pokud chcete pikantnější, použijte chilli papričku a mletý černý pepř. Je lepší připravit několik sklenic najednou a dát je na tmavé místo – řepa se na světle odbarví.

Složitost: snadno porce: 10 Vaření: 1 h 10 minPrázdnýINGREDIENCE NA 10 PORCÍ3 kg řepy 1 kg cibule 1 kg mrkve 2 kg rajčat 100 g cukru 1/4 lžičky. kyselina citronová 150 ml stolního octa 9% octa 170 ml rostlinného oleje zelení – petržel, kopr, koriandr 3–4 bobkové listy Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

K přípravě boršče připravte sterilizované sklenice a víčka.

Krok 2

Připravte si veškerou zeleninu. Omyjte a oloupejte řepu, mrkev a cibuli. Rajčata oloupeme.

Krok 3

Červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a poté na proužky. Rajčata prorazte mixérem nebo protáhněte mlýnkem na maso.

Krok 4

Nalijte polovinu rostlinného oleje do hrnce, zahřejte ho a přidejte mrkev a cibuli. Orestujte do zlatova.

Krok 5

Zatímco se cibule a mrkev restují, připravte si zeleninu – odstraňte stonky a nakrájejte nadrobno. Zeleninu přidávat nemusíte. V současné době se zelení prodává na trzích po celý rok. Ale samozřejmě je lepší použít ten, který rostl na letničkách.

Krok 6

Do hrnce přidejte červenou řepu, rajčata, bylinky, cukr a kyselinu citronovou. Nalijte zbývající rostlinný olej.

Krok 7

Vše společně vařte 40 minut, dokud nebude řepa hotová. Těsně předtím, než bude hotová, přidejte bobkový list.

Krok 8

Přidejte ocet a znovu přiveďte k varu.

Krok 9

Borščovou směs dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky. Zabalte a nechte úplně vychladnout. Skladujte na tmavém místě.

Exit mobile version