K receptu
Adjika s jablky Kyjevský styl je věnován milovníkům pikantních omáček. Jedná se o velmi jemnou verzi tradiční gruzínské směsi koření a feferonek, která je velmi báječná, protože adjiku s jablky lze jednoduše namazat na toast a jíst s potěšením, aniž byste přemýšleli o důsledcích. Ideální jako svačina! Ale pokud si přejete, můžete tuto omáčku udělat pikantnější, když necháte semínka v luscích nebo přidáte pár dalších do směsi. Navrhovaná verze adjiky s jablky se nám však zdá nejoptimálnější: mírně křehká, středně pikantní a velmi chutná.
Složitost: průměrný Kalorie: 237,18 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Použitý: 3,42 g/4,74 g/45,27Omáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcerajčata – 400 g červená paprika – 2 ks středně velká mrkev – 2 ks kyselá jablka – 2 ks feferonky – 2 ks česnek – 1 hlava cukr – 100 g směsi koření pro adjiku – 3 polévkové lžíce. l.sůl – 1 špetka zelené bazalky – 2 snítky rostlinného oleje – 15 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte zeleninu a ovoce na adjiku s jablky na Kyjevský styl. Rajčata odřízněte příčně od spodní části stonku. Poté vložte do vroucí vody a držte 1 minutu.
Krok 2
Rajčata opatrně vyjměte děrovanou lžící do cedníku a nechte mírně vychladnout. Oloupejte, každou nakrájejte na polovinu a odstraňte semínka. Dužinu nasekejte nožem. Přendejte do hrnce.
Krok 3
Papriky vložte na 1 minutu do vroucí vody, poté vyjměte děrovanou lžící a oloupejte. Nakrájejte na poloviny a odstraňte stopku a semínka. Dužinu nasekejte nahrubo a přidejte do pánve s rajčaty (bude se v ní vařit adjika Kyjev).
Krok 4
Mrkev důkladně omyjeme a oloupeme. Jablka nakrájejte na poloviny, poté odstraňte slupku a semínka. Mrkev a jablka nakrájejte nahrubo a přidejte do pánve k paprikám a rajčatům.
Krok 5
Lusky feferonky nakrájejte na poloviny a odstraňte semínka (takže chuť adjiky bude středně pikantní). Stroužky česneku oloupeme a každý nasekáme nahrubo. Přendejte do pánve s ostatní zeleninou a jablky.
Krok 6
Pánev s připravenými ingrediencemi umístěte na vysokou teplotu a za míchání přiveďte k varu. Pak zavřete. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte adjiku s jablky 20 minut.
Krok 7
Přidejte cukr, koření a sůl podle chuti. Adjiku zamíchejte, znovu přiveďte k varu a odstavte z ohně. Necháme vychladnout do vlažného stavu, poté přecedíme přes hrubé síto.
Krok 8
Snítky bazalky zbavte lístků a nasekejte je velmi jemně. Přidejte bazalku do připravené adjiky, nalijte do rostlinného oleje a znovu promíchejte. Může být podáván na stůl se smaženým nebo pečeným masem, bramborami nebo rýží.
UŽITEČNÉ RADY
Adjika s jablky Kyjevský styl lze připravit na zimu. V tomto případě horkou omáčku nalijte do připravených čistých 0,3–0,5 litrových sklenic (bez bylinek), zavíčkujte a sterilujte 15 minut. Srolujte, otočte a nechte vychladnout.
MIMOCHODEM
Švestková rajčata jsou ideální pro přípravu adjiky s kyjevskými jablky: jejich dužina je poměrně hustá a masitá, takže dodá omáčce tu správnou konzistenci.