Site icon Wellness Way Česká republika

Osvědčené a jednoduché recepty na zapečenou cuketu se sýrem a rajčaty: 12 neodolatelných variant

Zapečená cuketa se sýrem a rajčaty: 12 osvědčených a jednoduchých receptů

Vyřešte hádanku: vypadá skromně, ale dokáže hodně. Nebo je tu další věc: kdo to najde na zahradě, pak to obtěžuje na tisíc jídel. Ano, řeč je o cuketě, která, když se nad ní opravdu zamyslíte, je téměř všemocná – při patřičné šikovnosti kuchaře se dokáže proměnit ve špagety, napodobit tropické ovoce v džemu, stejně dokonale se hodí k masu a rybám, popř. pečlivě se zamaskovat do pečiva. I když úkol zkomplikujete a uvaříte jej s minimální sadou ingrediencí, můžete se vyhnout monotónnosti. Pojďme si tuto teorii otestovat – doplňte cuketu sýrem a rajčaty v různých variacích a uvidíme, jestli je to opravdu tak dobré!

O čem si povíme v článku:O výhodách cukety Všestrannost cuketyVlastnosti pečeníReceptyPlátky cukety s mletým masem, sýrem a rajčaty v trouběCuketa v troubě se sýrem a rajčatyCuketa se sýrem, rajčaty a krutony, zapečená v trouběCuketový předkrm se sýrem a rajčaty Cuketová kastrol s rajčatovou omáčkou cuketové plátky se sýrem a rajčatyZelenina tian (cuketa zapečená s bramborem, rajčaty a sýrem)Cuketový kastrol se sýrem a rajčaty (Gâteau de cukettes)Cuketa s mletým kuřecím masem, zeleninou a quinoou Plněná cuketa se sýrem a cherry rajčatyZeleninové cuketové lasagne se sýrem a cuketouRamatka , lilek, rajčata a sýr feta

Když před vámi leží hladká a elastická čerstvá cuketa, jste v pokušení je rychle uvařit chutnější. „Ano, ale pouze na začátku sezóny – na konci se na ně nechcete ani podívat!“ – řeknou mnozí. No, ještě se pokusíme přesvědčit zaryté skeptiky, protože cuketa je opravdu univerzální zelenina a je připravena podpořit téměř každou vaši kulinářskou fantazii. „Nechceme fantazírovat, chceme rychle, jednoduše a úspěšně všechny tyto cukety někam umístit!“ – ostatní budou namítat. Dobře, tak to bude! Dejme cuketě na pomoc ty nejjednodušší ingredience – rajčata a sýr – a uvidíme, jak si poradí s úkolem: odlišit se, být chutná, vypadat krásně a chutně a nenudit se co nejdéle.

O výhodách cukety


Mladé cukety lze jíst nejen tepelně upravené, ale i syrové (Shutterstock/FOTODOM)

Než začnete kulinářskou praxi, stojí za to pamatovat na prospěšné vlastnosti cukety. Z pohledu zdravé výživy, která uchvacuje stále více lidí po celém světě a pro některé se již dávno stala každodenní normou, by se cuketa mohla kvalifikovat na zvláštní ocenění a titul superpotravina. Má nízký obsah kalorií (pouze 27 kcal na 100 g), obsahuje hořčík, železo, organické kyseliny, karoten, vitaminy C a PP a také vitaminy B Tělem se snadno a rychle vstřebává a stejně jako ostatní zelenina , pomáhá rychleji a Proteinové potraviny jsou snadněji stravitelné, pokud je doplňují. Cukety, zvláště mladé, mají nádhernou jemnou texturu a lze je jíst syrové nebo vařené. A ve druhém případě je samozřejmě pečení vhodnější než smažení, protože umožňuje zachovat více živin v produktu. Tento článek je věnován tomuto způsobu vaření cukety.

Všestrannost cukety

Pokud pořádáte pomyslnou soutěž o nejoblíbenější cuketový „form factor“ k servírování, pak se pravděpodobně ujmou „lodě“ – zelenina připravená v této podobě vypadá na stole velmi efektně. Dělají se přitom maximálně jednoduše: cuketu je potřeba podélně rozkrojit, lžící vydlabat dužinu, naplnit libovolnou vhodnou náplní a zapéct s rajčaty a sýrem. Neméně atraktivní jsou všechny druhy pokrmů s použitím cukety, nakrájené na tenké plátky. Zejména minipizzy – v tomto případě se na kolečka položí šunka, slanina (nebo dietnější druhy masa) a rajčata, namazané zakysanou smetanou a posypané sýrem. Nesmazatelný dojem dělají vegetariánské lasagne, kde je maso nahrazeno zeleninou a místo mozzarelly je použito tofu. A to jsou jen 3 možnosti a kolik jich ještě je! Souhlasíte, náš experiment, který je založen na 3 základních ingrediencích – cuketa, rajčata a sýr – podle všech indicií slibuje slibný.

Funkce pečení

Přidejme ještě pár slov o vlastnostech pečení cukety v troubě. Pokud náhle narazíte na příliš vodnaté vzorky, nevadí – stačí je posypat trochou soli a počkat 10–15 minut. Během této doby se uvolní šťáva, kterou je třeba odstranit (například pomocí ubrousků nebo papírových ručníků). Existuje ještě jeden způsob: cuketu můžete lehce orestovat na pánvi s kapkou oleje (nebo bez něj, pokud používáte grilovací pánev).

Přerostlé cukety také nejsou problém: jsou dostatečně křehké a skvělé na zapékání s rajčaty a sýrem, stačí odstranit slupku, pokud zhrubla, a vydlabat semínka.

Nyní pojďme cvičit! Dáváme do pozornosti 12 osvědčených a jednoduchých receptů a troufáme si doufat, že si každý najde svůj oblíbený a nikdo neodejde uražený a hladový.

Recepty

Plátky cukety s mletým masem, sýrem a rajčaty v troubě

Cuketa s mletým masem, sýrem a rajčaty je vynikající variantou pro lehký a chutný oběd v každém smyslu. Dokonale vyvážené ingredience a jednoduchý proces vaření – co víc potřebujete? Pojďme vařit!


Plátky cukety s mletým masem v troubě

Na přípravu cukety na 4 porce potřebujete:

1. Troubu předehřejte na 190°C. Plech vyložte pečicím papírem. Můžete použít velkou žáruvzdornou formu o rozměrech 24×30 cm Potřete dno formy olivovým olejem.

2. Cuketu nakrájejte na 3 cm silné kroužky. Malým nožem nebo lžičkou vydlabejte dužinu. Středy cuket nakrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Rajče nakrájíme na tenké plátky, cibuli na malé kostičky. Česnek nasekejte, oddělte od stonků a nasekejte listy petržele.

3. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a cibuli na něm vařte 5 minut do zesklovatění. Přidejte nakrájené středy cukety a česnek a vařte dalších 5 minut. Vložte mleté ​​maso do pánve se zeleninou. Dochuťte solí, pepřem a smažte na vysoké teplotě. Mleté maso neustále míchejte stěrkou, rozbíjejte případné hrudky, po dobu 5–6 minut.

4. Cuketu dejte na plech nebo do formy a naplňte připraveným mletým masem. Zakryjte plátky rajčat. Nastrouhaný sýr spojíme se zakysanou smetanou, promícháme a natřeme na rajčata. Pekáč nebo plech zakryjte alobalem a vložte do trouby na 20 minut.

5. Odstraňte alobal a pokračujte v pečení cukety dalších 20 minut. Během této doby zelenina změkne a vytvoří se na ní zlatavá kůrka z taveného sýra.

6. Cuketu přendejte na talíř, posypte bylinkami a podávejte horké.

Poznámka pro hostitelku

Cuketu v tomto pokrmu lze nahradit cuketou nebo dýní nakrájenou na tenké plátky. Co se týče mletého masa, lze jej bezpečně nahradit kuřecím nebo krůtím masem.

Mimochodem

Jako koření v tomto pokrmu můžete použít aromatickou papriku, ušlechtilý šafrán nebo jasnou kurkumu.

Cuketa v troubě se sýrem a rajčaty

Cuketa a rajče jsou duet všech dob. A když k nim přidáte kousky opečené slaniny, smetanový sýr a navrch posypete feferonkou, dostanete zápalnou sestavu, která by pravděpodobně mohla předvést opravdový kulinářský jazz. Abychom parafrázovali: pokrm bude jasný, výrazný a velmi originální.


Cuketa v troubě se sýrem a rajčaty

Na přípravu cukety na 4 porce potřebujete:

1. Troubu předehřejte na 170°C. Slaninu nakrájíme na kousky a opečeme na suché pánvi do lehkého zhnědnutí. Umístěte na papírový ručník.

2. Rajčata nakrájíme na plátky. Cuketu rozkrojte napůl a pomocí lžíce nebo nože odstraňte střed. Papriku a zelenou cibulku nakrájíme nadrobno.

3. Vnitřek připravené cukety osolíme, opepříme, potřeme olejem ze všech stran. Sýr smícháme se slaninou, cibulí a pepřem. Podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř.

4. Cuketu naplníme, vložíme do zapékací mísy, poklademe plátky rajčat a vložíme do předehřáté trouby.

5. Cuketu se sýrem a rajčaty pečeme v troubě 30–40 minut. Hotovou cuketu nakrájejte příčně nebo šikmo na kousky. Sloužit.

Poznámka pro hostitelku

Při přípravě této přesnídávky vybírejte mladé, malé a silné plody, ve kterých ještě nedozrála semínka.

Mimochodem

Zkuste si toto jídlo připravit na italský způsob: místo smetanového sýra použijte parmezán a mozzarellu a připravenou cuketu posypte pepřem a solí, lehce posypte bazalkou a oreganem.

Cuketa se sýrem, rajčaty a krutony, pečená v troubě

Už jste někdy slyšeli o lahodné cuketě zapečené v troubě se sýrem, rajčaty a krutony? Říká se, že jim nikdo neodolá. Byl jeden odvážlivec, který dlouho odolával, ale přesto neodolal a zkusil to. A chutnalo mu to tak, že jedl do posledního drobku – bylo to moc chutné. Zkuste to taky!


Cuketa s rajčaty, sýrem a krutony, pečená v troubě

Na přípravu cukety na 4 porce potřebujete:

1. Každou cuketu rozřízněte podélně napůl, odstraňte část dužiny, abyste vytvořili malý důlek. Schnout.

2. Česnek rozdrťte plochou stranou nože a nasekejte. Smíchejte se 2 lžícemi. l. rostlinný olej, citronová šťáva, sůl a pepř podle chuti. Cuketu položte na talíř nebo prkénko, přelijte vzniklým aromatickým olejem a nechte 15 minut působit.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a orestujeme cibuli do zlatova. Přidejte slaninu. Za míchání vařte na vysokém ohni do zlatohněda.

4. Rozdrobte čerstvý chléb. Na pánvi rozpustíme máslo se slaninou a cibulí, přidáme kůru a strouhanku a poté nasekané bylinky. Vařte na středním plameni za míchání do zlatohnědé.

5. Troubu rozpálíme na 200°C. Půlky cukety položte na plech nebo pekáček řeznou stranou nahoru a pečte asi 7 minut. Zatímco se cuketa vaří, nakrájíme rajčata na tenké plátky.

6. Polovinu směsi slaniny rozdrobte na cuketu. Poté poklademe plátky rajčat a zasypeme zbylou strouhankou. Pečeme 5 minut, posypeme sýrem a dáme do trouby na další 3 minuty. Podávejte horké.

Poznámka pro hostitelku

Pokud z pokrmu odstraníte slaninu a nahradíte běžný sýr tofu,…

Exit mobile version