Site icon Wellness Way Česká republika

Příběh o pečení francouzského kuřete v troubě

K receptu

Kuře v troubě na francouzský způsob je typickým pokrmem každé sebeúcty hospodyňky. Je tak univerzální, že vypadá dobře jak na svátečním stole, tak při běžné rodinné večeři. Šéfkuchař, který to vymyslel, je původem z Francie. Ale sloužil v kuchyni ruského prince Orlova. Odtud název. V té době bylo pokrmem telecí maso, žampiony a brambory pečené ve vrstvách s bešamelovou omáčkou se zlatavou sýrovou krustou. Postupně telecí maso nahradilo levnější vepřové nebo kuřecí maso a místo bešamelu se začala používat běžná majonéza. Jídlo z toho mnoho neztratilo, ale stalo se dostupnější, ale zároveň zůstalo stejně krásné a chutné.

Složitost: snadno Kalorie: 220,78 kcal/porce porce: 8 Vaření: 1 hodina 20 minut Použitý: 26,17 g/13,53 g/6,79TroubaPečeníVečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetINGREDIENCE NA 8 PORCÍkuřecí řízek – 600 cibulek – 1 ks rajčata – 3 ks tvrdý sýr – 220 g majonéza – 80 g česnek – 3 stroužky francouzské bylinky – 3 g sůl – 3 g mletý černý pepř – 3 g Tabulka vah a mír. RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Začněte vařit francouzské kuře v troubě přípravou filé. Důkladně jej opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte na kousky. Položte na prkénko, zakryjte potravinářskou fólií a vyklepejte kladivem.

Krok 2

Stroužky česneku oloupejte a protlačte lisem. Ptáčka dejte do misky, ochuťte solí, pepřem, francouzskými bylinkami, česnekem a promíchejte. Nechte 2-3 hodiny marinovat.

Krok 3

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata omyjeme, osušíme utěrkou, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.

Krok 4

Plech na pečení vymažte rostlinným olejem. Na dno položte hrnky s cibulí a poté na ně rozprostřete kuřecí řízek v rovnoměrné vrstvě. Nahoře jsou kolečka rajčat.

Krok 5

Na omáčku smíchejte majonézu se strouhaným sýrem a promíchejte. Jemně rozetřete na kuřecí řízek v rovnoměrné tenké vrstvě. Na mase se vytvoří zlatohnědá kůrka.

Krok 6

Troubu předehřejte na 200°C. Položte plech s kuřetem a pečte asi 40 minut. Pánev můžete přikrýt alobalem, aby se vše lépe propeklo a 10 minut před koncem vaření jednoduše sundejte.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Tímto způsobem můžete vařit maso ve francouzštině nejen z kuřecího masa, ale také z hovězího, vepřového a dokonce i ryb. V závislosti na tom, co pečete, se bude doba vaření lišit nahoru nebo dolů.

MIMOCHODEM

K francouzskému kuřecímu masu v troubě nemusíte přidávat rajčata. Nebo místo toho dejte žampiony nakrájené na plátky. Pokud chcete použít lesní houby, musíte je předem uvařit.

Exit mobile version