K receptu
Pět minut švestek a broskví… Začínající kuchaři jsou často zmateni názvem této marmelády. Tento džem se neuvaří za 5 minut, vaří se v několika várkách, z nichž každá trvá přesně pět minut. Celkem bude potřeba 6 průjezdů.
Složitost: průměrný Kalorie: 287,96 kcal/porce porce: 32 Vaření: 45 min Přidat. čas: 1 hodina Použitý: 1,00 g/0,93 g/69,70PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 32 PORCÍ1 kg malých švestek 50–70 g pražených loupaných mandlí 150 ml suchého červeného vína 1 kg cukru 2–3 tyčinky skořice 1 vanilkový lusk 1,3 kg malých silných broskví nebo nektarinek 1 kg hnědého cukru a kůra z 1 velkého citronu 2 lžičky. růžový pepř 2–3 badyán Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Švestky napíchneme párátkem, mírně nakrájíme, odstraníme pecku. Místo semínek vložte jádra mandlí.
Krok 2
Nakrájejte tyčinky skořice a nakrájejte vanilku na polovinu; vložíme do nádoby na zavařování, zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu, vaříme 5 minut.
Krok 3
Poté přidejte cukr, přiveďte k varu, vařte 5-7 minut. Přidejte švestky, přiveďte k varu na vysoké teplotě, snižte teplotu na minimum, sejměte pěnu a vařte 5 minut. Horký džem nalijeme do připravených sklenic, zcela vychladíme a uzavřeme.
Krok 4
Broskve nebo nektarinky nakrájejte na malé plátky a odstraňte pecky.
Krok 5
Do nádoby na zavařování dáme růžový pepř a badyán, přidáme citronovou šťávu a proužky kůry, zalijeme 1 sklenicí studené vody, přivedeme k varu, vaříme 5 minut. Přidejte cukr, přiveďte k varu, vařte dalších 5-7 minut.
Krok 6
Přidejte broskve, přiveďte k varu na vysoké teplotě, snižte teplotu na minimum, seberte pěnu a vařte 5 minut. Horký džem nalijeme do připravených sklenic, zcela vychladíme a uzavřeme.