K receptu
Bramborové kuličky se sýrem se stanou oblíbeným jídlem vašich dětí. Jen si to představte: pěkná křupavá kůrka navrchu a jemná bramborová kaše s mazlavým sýrem uvnitř. Podle preferencí je lze plnit i mletým masem, slaninou, zeleninou nebo mořskými plody. Ale se sýrem to přece jen chutná lépe! Pokrm se připravuje jednoduše a rychle. Je přijatelné použít včerejší bramborovou kaši. Vytvarujete z něj ploché koláče, doprostřed dáte malý kousek sýra, uděláte kouli a pak ji namáčíte v těstíčku a obalíte ve strouhance. Zbývá jen opéct kuličky do zlatova. Ale je docela možné použít běžnou pánev nebo kastrol. Podáváme nejlépe horké. Můžete ho ale i zchladit. A nezapomeňte k nim připravit omáčku.
Složitost: snadno Kalorie: 483,88 kcal/porce porce: 6 Vaření: 30 min Použitý: 13,72 g/30,69 g/43,97Hluboce smaženéPraženíVečeřeSnackVegetariánství: Ovo-laktoVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetDětská dovolenáINGREDIENCE NA 6 PORCÍbramborová kaše – 500 vajec – 2 ks tvrdého sýra – 100 g strouhanky – 100 g mouky – 90 g mléka – 50 ml sušené zeleniny podle chuti sůl čerstvě mletý černý pepř olej na smaženíNa omáčku:rajčata ve vlastní šťávě – 500 cibulek – 1 ks vývar – 70 ml rostlinný olej na smažení sůl čerstvě mletý černý pepř Tabulka měr RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Mouku prosejeme přes síto. Do bramborové kaše přidáme 1 vejce a 80 g mouky. Rozruch. Měli byste získat homogenní hmotu. Nechte 10-15 minut odstát.
Krok 2
Sýr nakrájíme na stejné kostky o straně 1,5 cm Ze zbylé mouky, vajec a mléka připravíme homogenní těsto. V hluboké pánvi nebo silnostěnné pánvi rozehřejte rostlinný olej na hluboké smažení.
Krok 3
Z pyré vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a zploštěním vytvořte plochý koláč. Do středu každé tortilly položte jednu kostku sýra a vytvořte kouli tak, aby byl sýr zcela pokrytý bramborovým těstem.
Krok 4
Bramborové kuličky namáčíme do těsta, obalíme ve strouhance a setřeseme přebytek. Poté obalování znovu zopakujeme – do těsta a do strouhanky.
Krok 5
Bramborové kuličky smažte dozlatova. Položte na plech vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný tuk. Podávejte s omáčkou.
Krok 6
Na omáčku zahřejte rostlinný olej na pánvi a smažte jemně nakrájenou cibuli, dokud nebude průhledná. Přidejte rajčata, vývar a vařte 10-15 minut. Mělo by se to trochu odpařit. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a promíchejte. Vychladíme a podáváme s bramborovými kuličkami.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Pokud připravujete bramborovou kaši speciálně na kuličky, dodržujte pár zásad. Kořenovou zeleninu nakrájíme nahrubo – nevyvaří se tak mnoho škrobu, který potřebujeme, aby kuličky držely tvar. Když jsou brambory hotové, slijte vodu a trochu osušte nad ohněm.
MIMOCHODEM
Bramborové kuličky budou dobře držet tvar, pokud je těsto dostatečně husté. Vyplatí se také obalovat kuličky v těstíčku a poté ve strouhance. Akce se musí opakovat dvakrát.