Site icon Wellness Way Česká republika

Tajemství kuchyně: Dokonalé vaření fazolí a jak na optimální dobu vaření

Jak a jak dlouho fazole správně vařit

Sdílíme základní pravidla: jak a kolik vařit červené a bílé fazole, zda je třeba je namočit, aby byly měkké. Ano, příprava zabere čas, ale ve svém arzenálu budete mít alternativu k obvyklým přílohám a základ pro různé pokrmy.

O čem si povíme v článku:Proč vařit fazole Jak si vybrat fazole Potřebujete namočit fazole a jak přesně Jak a kolik fazole vařit Jak vařit fazole v pomalém hrnci Jak vařit fazole v mikrovlnné troubě Co vařit s vařenými fazolemi, pár nápadů?

Proč vařit fazole?

Pestrá strava je v současnosti klíčovým trendem zdravého životního stylu. Mnozí z nás slyšeli o talířovém pravidle, o důležitosti konzumace čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků a už se nebojíme ani rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Ale z nějakého důvodu vždy zapomínají na tak dobrou skupinu potravin, jako jsou luštěniny.

Fazole jsou v našich zeměpisných šířkách jednou z dostupných luštěnin. Je chutné, krásné (hlavně červené!), obsahuje hodně bílkovin a vlákniny, kombinuje se se zeleninou, masem a kořením a zasytí na dlouhou dobu. Pro vegetariány a vegany jsou fazole a další luštěniny hlavní náhradou masa ve stravě.

Pokud potřebujete přesvědčivější argumenty, zde je shrnutí výhod:

Další dobrá zpráva: fazole vydrží dlouho. V suché formě – nejméně 1,5 roku, zvláště pokud ji nalijete do nádoby s těsným víkem a uchováte ji mimo vlhkost a přímé sluneční světlo.

A tady je návnada pro kuchaře. S fazolemi můžete vařit přílohy, teplá jídla a občerstvení. Jedno vydatné a aromatické gruzínské lobio stojí za to! Existují i ​​jednoduché kombinace: fazole stačí správně uvařit, orestovat je s cibulí, dochutit solí a pepřem a jakmile jsou hotové, ihned podávat.


Červené a bílé fazole se vaří stejnou technologií (Shutterstock/FOTODOM)

Jak si vybrat fazole

K vaření jsou vhodné 2 druhy fazolí – bílé a červené. Liší se vizuálně, ale nutričním obsahem jsou přibližně stejné. Bílé a červené fazole mají podobnou chuť, ale je zde patrný rozdíl ve struktuře: červené fazole jsou hustší.

Suché luštěniny se často prodávají v pytlích po 450 g nebo 1 kg. Méně často na váhu. Je lepší, když se rozhodnete dát přednost nějakému již zabalenému v částečně průhledném obalu. Tímto způsobem můžete hodnotit vzhled produktu. Fazole by měly být přibližně stejné barvy a velikosti, celé. Není kritické, pokud jsou v balení nějaké popraskané fazole. Jen mějte na paměti, že se uvaří rychleji.

Dobré fazole nemusí být drahé. Vybírejte osvědčené značky, které jste již vařili a byli s nimi spokojeni.

Potřebujete namočit fazole a jak přesně?

Než dáte fazole vařit, je lepší je namočit a existují pravidla, jak to udělat a kolik vody zalít.

Hlavní zásadou je trpělivost. S přípravou je lepší začít večer. První věc, kterou musíte udělat, je dobře propláchnout zakoupené fazole – můžete to udělat v tekoucí vodě a pomocí sítka.

Poté nasypte čisté fazole do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby byla dostatečně zásobená, a dejte do lednice. Fazole musí strávit ve vodě alespoň 4 hodiny. Noc je optimální, abyste neztráceli čas čekáním během dne.

Po namáčení se fazole rychleji uvaří do měkka.

Jak a jak dlouho vařit fazole

Nejprve záleží na typu fazolí, které plánujete podávat. Za druhé, bez ohledu na to, jaké jídlo máte na mysli, je správné vařit červené a bílé fazole odděleně od ostatních potravin. Zde jsou některá tajemství vaření fazolí na sporáku:

  1. Fazole uvaříme v čisté přefiltrované vodě.
  2. Předem namočené červené fazole vaříme asi 90 minut. Bílé fazole mohou změknout po 4060 minut po uvaření.
  3. Nezaměřujte se na to, jak dlouho se červené nebo bílé fazole vaří, ale na jejich konzistenci. Jakmile změkne, můžete sporák vypnout a vodu vypustit.
  4. Ujistěte se, že voda je 2 cm nad fazolemi. V případě potřeby přidejte více, ale nezapomeňte přidat horké.
  5. Po varu snižte plamen na minimum, aby voda nadále mírně bublala. Tím se sníží praskání fazolí.
  6. Koření můžete přidat v jakékoli fázi vaření.
  7. Fazole je lepší během vaření promíchat, zvláště pokud má pánev tenké dno.

Namáčení fazolí výrazně zkracuje dobu vaření. Bez tohoto předběžného kroku můžete strávit až 2,5 hodiny čekáním u sporáku. Důrazně tedy doporučujeme tento krok nevynechat. Existuje však způsob, jak fazole na vaření omezit.

Chcete-li to provést, nalijte fazole do hrnce, zakryjte hojně vodou a přidejte 1 polévkovou lžíci. l. soda Přiveďte k varu, poté ihned stáhněte z plotny a nechte 60 minut louhovat. Vodu slijte, fazole dejte do síta a propláchněte. Znovu přidáme vodu a vaříme do měkka. Nevýhodou je, že se fazole s největší pravděpodobností změní na kaši, takže tento způsob není vhodný pro všechna jídla.


Fazole jsou dobré i v pro ně neobvyklých pokrmech, například v polévce z červené řepy (Shutterstock/FOTODOM)

Jak vařit fazole v pomalém hrnci

Fazole namočte přímo do mísy a dejte přes noc do lednice. Vodu slijte, fazole propláchněte, vložte zpět do mísy a zalijte čistou vodou do 23 cm Umístěte misku do multivarku a zvolte režim „Polévka“. Vařte do měkka, asi 1,5 hodiny.

Jak vařit fazole v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba se obvykle nepoužívá k vaření fazolí. Na internetu však existuje doporučení, jak na to rychle. Fazole je potřeba nejprve namočit. Vložte do skleněné nádoby a naplňte čistou vodou, nejlépe horkou. Vložte do mikrovlnné trouby, zapněte na maximální výkon po dobu 10 minut. Vše promíchejte lžící a zapněte dalších 20 minut. Slibují, že poté jsou fazole hotové. Pozor – voda se v mikrovlnce převaří a případně vyšplouchne.

Co vařit s vařenými fazolemi: pár nápadů

Vařené fazole lze přidat do pokrmů nebo na jejich základě něco uvařit. Lobio je gruzínská klasika pro všechny příležitosti. Když si vaše duše žádá experimenty, přidejte uvařené fazole do polévky z červené řepy nebo hrnce s okurkou.

Fazole a kuřecí maso se do salátů skvěle hodí. Aby bylo uspokojující a zdravé, nakrájejte více zeleniny, například rajčata, papriky a cibuli. Můžete dochutit směsí vinného octa a olivového oleje.

Fazole jsou dobré i s masem v dušených pokrmech. Použijte co nejvíce koření a kapary pro pikantní chuť.

V den bez masa si udělejte vegetariánský salát: kombinujte vařené fazole s mrkví, celerem, cibulí, paprikou, červenou řepou, červeným zelím a vlašskými ořechy. Zde budete potřebovat bílé fazole.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #fazole #bílé fazole #jak vařit #červené fazoleSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version