Foto: z otevřených zdrojů
Mohou se jíst bez náplně, nebo si můžete udělat nalisniki s náplní
K snídani není nic lepšího než palačinky, lívance, nebo tenké palačinky. Ale pokud každý obvykle dostane palačinky hned napoprvé, pak o palačinkách dokonce přišli s rčením „první palačinka je hrudkovitá“. Šéfkuchař Vladimir Yaroslavsky, porotce projektu MasterChef Ukrajina, však zveřejnil recept, díky kterému jsou palačinky dokonalé.
Mohou se jíst jednoduše s máslem, marmeládou nebo dokonce kaviárem, ale můžete je obalit náplní, takže nalisnyky – národní ukrajinské jídlo. Bude to trvat trochu déle, ale výsledek bude lahodný.
Tenké palačinky
Ingredience:
- 500 g mléka;
- 190 g mouky;
- 35 g cukru;
- Jedno vejce;
- Špetka soli;
- 25 g rostlinného oleje;
- 25 g másla.
Příprava:
- Polovinu mléka smícháme s vejcem, cukrem, solí a moukou. Je lepší promíchat metličkou. Konzistence by měla připomínat hustou zakysanou smetanu. Poté přidejte zbytek mléka.
- Samostatně rozpusťte máslo a rostlinný olej, dokud se nezahřeje a přidejte do těsta. Znovu promícháme metličkou a těsto je hotové.
- To se děje tak, že pánev je namazána samotným těstem a je homogenní a na okrajích se nespálí.
- Palačinky musíte smažit na středním ohni ve speciální pánvi. Ale pokud tam není, postačí běžný. Palačinky posypané moučkovým cukrem a čerstvým ovocem nebo marmeládou nebo zavařeninami už můžete jíst, ale neměli byste se omezovat: palačinky se hodí ke všemu.