K receptu
Nakládané třešně jsou vynikající a úžasné. Není známo, co je v něm nejchutnější: samotné bobule nebo marináda. Nakládané třešně podávejte s domácími řízky, grilovanými jehněčími žebry nebo šťavnatými vepřovými kotletami. Příjemná kyselost doplní chuť celého pokrmu. Marinádu nalijte do láhve a použijte samostatně jako světlou omáčku nebo dochuťte mixem listů zeleného salátu smíchaným s olivovým olejem.
Složitost: snadno Kalorie: 92,36 kcal/porce porce: 6 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 0,67 g/0,42 g/21,40MořeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 6 PORCÍvelká třešeň – 2,5 kg třešňová větvička s listy – 6 ks.Pro marinádu na 1 litr vody:cukr – 2 hrnky bobkový list – 1 ks kardamom – 5 krabiček nového koření – 10 hrášek červený vinný ocet – 1 hrnek soli – 1 špetka Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Pro konzervování je nejlepší použít třešně odrůd Vladimirskaya, Podbelskaya, Lyubskaya, Anadolskaya, Shpanka. A pokud možno pro lepší chuť a šťavnatost nakládaných třešní sbírejte nebo uschovejte bobule se stopkami, aby neztratily šťávu a lépe se skladovaly. Bezprostředně před zpracováním odstraňte stonky. Plody opláchněte pod tekoucí vodou, osušte a roztřiďte, odstraňte všechny pomačkané nebo zkažené. Na zavařování se nedoporučuje míchat různé odrůdy třešní, které nejsou stejné barvy, což zhorší vzhled konzervy. I při zavařování třešní stejné odrůdy a ze stejného stromu by se měly nejprve roztřídit podle barvy, tedy také podle stupně zralosti.
Krok 2
Připravte nakládané třešně s peckami nebo bez pecek – rozhodněte se sami. K odstranění důlků použijte speciální stroj nebo starou osvědčenou metodu – odstranění důlků pomocí vlásenky. Jámy nám nevadí, tak je necháme a třešně třídíme podle barev.
Krok 3
Ke sterilizaci sklenic používáme jednu z nejjednodušších a nejosvědčenějších metod – sterilizaci nad párou. Umístěte síto nebo speciální síťovou poklici na pánev s vroucí vodou, abyste zabránili postříkání mastnotou. Nahoře – čistá sklenice, hrdlem dolů. Sklenice o objemu 500 ml se vaří v páře po dobu 10 minut, litrové sklenice – 15 minut. Současně by se víčka měla „vařit“ ve vroucí vodě po dobu 2-3 minut.
Krok 4
Vložte připravené bobule, odstraňte stonky, do sterilizovaných sklenic. Nádoby naplňte bobulemi téměř po vrch. Je lepší vzít 500 ml sklenice, protože nakládané třešně nejsou jídlo pro každý den a je lepší je jíst na principu „otevřít a jíst“, než plýtvat tak cenným produktem.
Krok 5
Třešně zalijte vroucí vodou až po samý vrchol sklenice.
Krok 6
Téměř okamžitě nalijte horkou vodu do samostatné nádoby. Takto třešně spaříme a přesně zjistíme, kolik marinády potřebují. Pomocí odměrky změřte výsledný objem kapaliny. Vložte třešně do síta nebo cedníku. Sklenice vypláchněte vroucí vodou.
Krok 7
Na marinádu přivedeme k varu vodu se solí, cukrem a kořením a nezapomeneme, kolik marinády potřebujeme! Přepočítejte recept a zvyšte výsledný objem asi o 50%, protože marináda se vstřebá do třešní a budete ji potřebovat více než nalitou vroucí vodou. Marinádu vařte na mírném ohni 10 minut.
Krok 8
Přidejte ocet, višňovou marinádu přiveďte zpět k varu, stáhněte z ohně a udržujte v teple.
Krok 9
Vložte třešně do nahřátých sklenic. Do každé přidejte omyté třešňové listy.
Krok 10
Nalijte horkou marinádu do sklenic a naplňte ji až po vrchol každé nádoby.
Krok 11
Sklenice uzavřete, otočte a postavte na víko. Všechny sklenice přikryjte vlněnou nebo bavlněnou přikrývkou. Vyjměte, až když jsou sklenice zcela vychladlé. Sklenice nakládaných třešní skladujte na chladném místě.
MIMOCHODEM
K přípravě nakládaných třešní nedoporučujeme míchat bobule různých odrůd, protože se mohou v marinádě chovat jinak. I třešně stejné odrůdy se nejlépe třídí podle barvy a stupně zralosti.