K receptu
Dietní zeleninový guláš je vhodný pro ty, kteří si hlídají váhu, hladoví nebo jsou vegetariáni. Dá se připravit z jakékoliv sady zeleniny, ale chutná obzvlášť s masitými lilky a cuketou. Jednoduché a levné, pokud je vyrobeno v sezóně, lze pokrm podávat samostatně nebo jako přílohu k masu, rybám nebo drůbeži. Existuje mnoho receptů na guláš, ale také mají podobné vlastnosti. Veškerá zelenina se nakrájí na stejné kostky, smaží se na oleji a pak se dlouze dusí na pánvi. V našem receptu je ale upečeme. Zelenina si tak co nejvíce zachová své vitamíny a obsah kalorií již tak lehkého pokrmu se výrazně sníží. Pokud budete pro svou rodinu vařit guláš častěji, můžete nejen zhubnout pár kilogramů, ale také výrazně zlepšit své zdraví.
Složitost: snadno Kalorie: 77,66 kcal/porce porce: 8 Vaření: 1 hodina 40 minut Použitý: 1,74 g / 4,07 g / 8,48Dušení, chřadnutíVečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 8 PORCÍlilek – 1 ks cuketa – 1 ks cibule – 1 ks česnek – 2 ks rajčata – 35 ml sůl pepř – 5 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Cuketu omyjte a osušte a poté nakrájejte na malé kostičky. Pokud je ovoce již přezrálé, je lepší je oloupat a zvolit tvrdá semínka.
Krok 2
Mrkev omyjeme kartáčkem na zeleninu, oloupeme a poté také nakrájíme na malé kostičky stejné velikosti jako cuketa.
Krok 3
Lilek omyjeme, osušíme a poté nakrájíme na malé kostičky. Dáme do mísy, posypeme solí a promícháme. Nechte 15 minut, aby zelenina pustila šťávu.
Krok 4
Troubu předehřejte na 180°C. Plech na pečení vymažte olejem. Na to položíme cuketu, mrkev a lilek, zalijeme olejem a osolíme. Pečte 30 minut, několikrát promíchejte lžící.
Krok 5
Připravte zbývající zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Oloupejte stroužky česneku a rozdrťte je plochou stranou nože a poté je nakrájejte najemno.
Krok 6
Papriku omyjte, zbavte semínek a stopek, dužinu nakrájejte na kostičky jako ostatní zeleninu. Rajčata omyjeme, osušíme a poté nakrájíme nadrobno.
Krok 7
Do formy se zeleninou naskládáme rajčata, cibuli, papriku a česnek, osolíme, opepříme, ochutíme provensálskými bylinkami a zalijeme olejem. Rozruch. Pečte dalších 40 minut za občasného míchání.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Všechny složky dietního zeleninového guláše by měly být nakrájeny na stejné malé kostky. Takto se propečou rovnoměrně a navíc vypadají krásně na plechu.
MIMOCHODEM
Dietní zeleninový guláš se obvykle konzumuje horký samotný nebo v kombinaci s masem, rybami nebo drůbeží. Vyzkoušejte ho také studené s krajícem chleba jako skvělou zdravou svačinku nebo svačinu.