Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní kouzlo: Melouny nakládané ve sklenicích

Nakládaný meloun na zimu ve sklenicích

Můžeme s jistotou říci, že každý, nebo téměř každý, miluje zralé sladké melouny. Ale jejich sezóna rychle končí – asi 3-4 měsíce a je to. Je to škoda, musíte souhlasit! Abyste si mohli vychutnat tuto nádhernou bobule v zimě, zkuste na zimu připravit nakládané, osolené a lehce osolené melouny ve sklenicích. Věřte mi, že tato pochoutka není v žádném případě horší než rajčata a okurky, které známe více.

O čem si povíme v článku:Meloun v konzervě – co to je Kde a kdy se meloun v konzervě objevil Jak vybrat ten správný melounZákladní zásady nakládání melounuReceptyNejjednodušší recept na nakládaný meloun na zimuMalovaný meloun s česnekem a kopremKořeněný meloun s křenem Marinovaný meloun s celerem na meloun na zimuSolený meloun? ve sklenicích Marinovaný meloun s bazalkou a chilli papričkou Chipsy z melounu v zimě ve sklenicích Melounový džem s rozmarýnem

Konzervovaný meloun – co to je?

Vzhledově se meloun ve sklenici nijak neliší od čerstvého, snad jen trochu bledší. Pokud jde o chuť, stává se více bohatou, sladkokyselou, pikantní nebo dokonce pikantní. Znalci tvrdí, že meloun z konzervy je trochu jako nakládaná jablka a hodí se k masovým, rybím a zeleninovým pokrmům. Taková svačina by však neměla být považována za univerzální. Správnější by bylo říci toto – ne pro každého.

Pokud jste si proto najednou koupili nepovedený meloun – nezralý, příliš vodnatý a bez chuti, určitě jej zkuste na zimu uložit do sklenic. Proč ne, nemáte co ztratit! Navíc je velká pravděpodobnost, že experiment bude úspěšný a objevíte nové zajímavé chutě a jejich kombinace.

Kde a kdy se objevily melouny z konzervy?


V 17. století se melouny namáčely, vařily a solily. Marinovat jsme začali později, s použitím octa a citronové šťávy (Shutterstock/FOTODOM)

Předpokládá se, že melouny se staly na Rusi populárními v 17. století a byly dokonce dodávány na královský dvůr. Byly pěstovány v Astrachani na příkaz Alexeje Michajloviče Romanova a ve sklenících moskevského Kremlu. Jíst melouny syrové však tehdy nebylo akceptováno. Jednak bylo téměř nemožné dopravit je čerstvé do hlavního města – cesta je dlouhá a po ledničkách zatím ani stopy. A za druhé, církev věřila, že tato bobule vypadá jako useknutá hlava, takže kdo by ji snědl, byl by jistě posedlý démony.

Melouny se tehdy solily, namáčely a také vařily ve směsi medu a česneku. O něco později začali používat techniku ​​marinování, a to pomocí různých přírodních octů nebo citronové šťávy.

Jak vybrat správný meloun

Pro sklizeň na zimu jsou vhodné jasně šarlatové zralé melouny nebo růžové, mírně nezralé. Pokud je dužina hodně volná a zrnitá, rychle ztratí tvar a změní se v pyré, proto si toto ovoce schovejte na džem nebo džem.

Zda odříznout kůrku nebo ne, je věcí vkusu. Pokud jste si jisti kvalitou produktu, nechte to, proč ne? Stačí jej nejprve důkladně omýt kartáčkem nebo houbičkou a poté odstranit všechna pomačkaná nebo ztmavlá místa.

Pokud je však kůrka hodně tlustá a tuhá, bude lepší ji alespoň částečně odstranit.

Základní principy moření melounu


Nakládané melouny ve sklenicích (Shutterstock/FOTODOM)

K moření se obvykle používá kyselina citronová nebo ocet. Pokud je to možné, vzdejte se jídelny a dejte přednost přírodním – jablkovým, vínovým nebo malinovým. Před nákupem si nezapomeňte přečíst složení produktu – bezohlední dodavatelé někdy míchají ovocnou šťávu s octovou esencí, kterou nelze považovat za přírodní ocet.

Aby měl meloun jasnější a výraznější chuť, do marinády se přidává bobkový list, pepř, hořčice, česnek a další koření. Na dno sklenice můžete dát křen, koprové deštníky, rybízové ​​nebo třešňové listy. Skvěle se zde osvědčují i ​​středomořské bylinky – rozmarýn, bazalka, tymián, vodní meloun se hodí ke skořici, hřebíčku a feferonce.

Mimochodem, v některých jižních oblastech se pruhované bobule nakládají společně s dýní. Je považován za vynikající doplněk ke zvěřině a slaným koláčům.

Recepty

V našem výběru najdete 6 jednoduchých osvědčených receptů na nakládané, solené i jemně slané melouny a navíc bonus – marmeládu a chipsy na zimu.

Nejjednodušší recept na nakládaný meloun na zimu

Nakládaný meloun je předkrm, který rozhodně stojí za vyzkoušení! Ujišťujeme vás, že je ideální na grilování, grilované ryby a drůbež a připravuje se rychle a není nijak složité. Vezměte prosím na vědomí – v tomto receptu budete potřebovat octovou esenci.


Nejjednodušší recept na nakládaný meloun na zimu (Shutterstock/FOTODOM)

30 min

6 porcí

K přípravě potřebujete:

• meloun – 2 kg

• voda – 1,5l

• cukr – 3 polévkové lžíce. l.

• sůl – 2 polévkové lžíce. l.

• octová esence 70 % – 1,5 lžičky.

1. Připravený meloun nakrájejte na 2 cm silné plátky. Přiveďte k varu 1,5 litru vody.

2. Do sklenic s melounem nalijte vroucí vodu, zakryjte víčky a nechte 10 minut stát.

3. Opatrně nalijte vodu do prázdné pánve a změřte objem tekutiny. Na každý litr vody přidejte 1,5 polévkové lžíce. l. cukr a 1 polévková lžíce. l. osolíme, promícháme a znovu přivedeme k varu.

4. Do horké marinády nalijte octovou esenci v poměru 3/4 lžičky. na každý litr tekutiny. Vodní melouny přelijte marinádou.

5. Sklenice ihned uzavřete nebo srolujte víčky, otočte dnem vzhůru, zabalte do něčeho teplého a nechte, dokud úplně nevychladnou. Skladujte v chladu a temnu.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Spolu s cukrem a solí můžete do melounové marinády přidat skořici, hřebíček a nové koření.

MIMOCHODEM

Ujistěte se, že meloun důkladně omyjte kartáčem, dokonce můžete kůru opláchnout vroucí vodou, aby se do sklenic nedostaly choroboplodné zárodky, protože pro tento recept se meloun používá společně s kůrou.

Lehce osolený meloun s česnekem a koprem

Odborníci tvrdí, že správně naložený celý meloun je chutný jako domácí okurky v sudu. V našem receptu se připravuje podle všech pravidel, jen ne v celku, ale po kouskách, ale o to není chutnější!


Lehce osolený meloun s česnekem a koprem (Shutterstock/FOTODOM)

15 min

8 porcí

K přípravě potřebujete:

• meloun (nejlépe s tenkou kůrou) – 2 kg

• voda – 1,2–1,5 l

• sůl – 50–60 g

• cukr – 30–40 g

• kopr – 1 střední svazek

• česnek – 3–4 stroužky

• stonky a květenství kopru podle chuti

1. Připravený meloun spolu s kůrou nakrájejte na střední kousky, odstraňte semínka.

2. Kopr nasekáme nadrobno. Česnek protlačte lisem a poté jej rozetřete s koprem.

3. Opatrně umístěte kousky melounu do 2-3 sklenic ve vrstvách, dávejte pozor, abyste je nestlačili příliš těsně. Navrstvěte koprovo-česnekovou směs. Do sklenic přidejte stonky kopru a květenství.

4. V malém kastrůlku přiveďte vodu k varu, přidejte sůl a cukr, vařte 1–2 minuty, poté mírně vychladněte. Výsledný solný roztok nalijte do sklenic.

5. Sklenice zakryjte gázou a zatlačte na ně tak, aby byly kousky melounu zcela pokryty nálevem. Umístěte na chladné místo (lednice nebo sklep) na 3-4 dny. Jakmile se solanka zakalí, můžete to zkusit.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pro zvýraznění chuti kopru můžete použít pár semínek. Prodávají se nejen v obchodech, ale i v lékárnách.

MIMOCHODEM

Do nálevu můžete přidat několik hrášek černého a nového koření.

Pikantní nakládaný meloun s křenem

Nakládaný meloun podávejte s tofu, halloumi nebo sýrem Adyghe. Možná se budete divit, ale je to opravdu skvělá kombinace!


Pikantní nakládaný meloun s křenem (Foto uživatele, autor receptu)

40 min

Dodatečný čas 20 min

2 porce

K přípravě potřebujete:

• voda – 2 l

• meloun – 1 kg

• cukr – 3 polévkové lžíce. l.

• sůl – 2 polévkové lžíce. l.

• česnek – 4 stroužky

• kořen křenu – 10 g

• octová esence 70 % – 1,5 lžičky.

• kopr – 1 deštník

• rybízové ​​listy – 4 ks.

• hrášek z nového koření – 6 ks.

• bobkový list – 4 ks.

• hřebíček – 1 pupen

1. Meloun nakrájejte na malé kousky, které se pohodlně vejdou do sklenic. Kořen křenu nakrájíme na plátky.

2. Sklenice naplňte kousky melounu, střídavě s nasekaným česnekem, křenem a lístky rybízu.

3. V malém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte sůl, cukr, bobkový list, nové koření a hřebíček. Vařte 2 minuty, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí. Nalijte horkou solanku do sklenic a nechte 10-15 minut.

4. Nalijte lák zpět do pánve a znovu přiveďte k varu. Přidejte octovou esenci a vzniklou marinádou ihned přelijte kousky melounu ve sklenicích. Uzavřete pevnými víčky, zabalte do něčeho teplého a počkejte, až úplně vychladne.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Ocotovou esenci můžete nahradit přírodním jablečným octem. Přibližný poměr: 1,5 lžičky. až 15 lžic.

MIMOCHODEM

Při prostírání nezapomeňte podávat voňavý chléb Borodino: hodí se k melounu.

Nakládaný meloun s celerem

Meloun plus celer – zdá se, co mohou mít společného? Jakmile však vyzkoušíte předkrm připravený podle našeho receptu, hned vám bude jasné, že jsou prostě dělané jeden pro druhého!


Nakládaný meloun s celerem

Vaření 30 minut

3 porce

K přípravě potřebujete:

• meloun – 800 g

• voda – 800 ml

• celer – 2 stonky

• kopr – 50 g

• přírodní ocet (jablečný, vinný, malinový) – 3–4 polévkové lžíce. l.

• sůl – 1,5 polévkové lžíce. l.

• cukr – 1,5 polévkové lžíce. l.

• hrášek z nového koření – 3–6 ks.

• bobkový list – 2–3 ks.

1. Meloun nakrájejte na malé plátky. Oddělte dužinu od kůry a nakrájejte na kousky. Řapíkatý celer nakrájíme na kostičky.

2. Na dno sklenice dejte kopr a poté navrstvěte kousky melounu střídavě s celerem.

3. Do kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme k varu, přidáme cukr, sůl, pepř, ocet, bobkový list. Vařte 1 minutu, mírně vychladněte a marinádu nalijte do sklenic s melounem. Pevně ​​uzavřete a uložte na 5–8 dní do lednice.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Cukr v marinádě lze nahradit medem. Budete potřebovat přibližně 2,5 lžíce. l.

MIMOCHODEM

Kromě řapíkatého celeru můžete přidat pár snítek bylinek.

Solený meloun na zimu ve sklenicích

V jižních oblastech naší země se meloun slaný obvykle podává ke smaženému masu nebo drůbeži. Navíc si takový předkrm můžete připravit buď se sladkým červeným melounem nebo s nezralým růžovým. V každém případě bude vynikající, určitě vyzkoušejte!


Solený meloun ve sklenicích na zimu (Shutterstock/FOTODOM)

30 min

Dodatečná doba 3 dny

15 porcí

K přípravě potřebujete:

• abruz – 10 kg

• česnek – 6–8 stroužků

• kopr – 3–6 snítek

• listy křenu – podle chuti

Pro solanku (na 1 litr):

• pitná voda – 1l

• sůl – 2 polévkové lžíce. l.

• cukr – 1 polévková lžíce. l.

1. Meloun nakrájejte na plátky, případně odřízněte kůru. Každý plátek nakrájejte na malé kousky. Připravte si 2 nebo 3 litrové sklenice.

2. Sůl a cukr rozpusťte ve studené pitné vodě. Na dno sklenic dejte 2 stroužky česneku, 1-2 snítky kopru a křenové listy podle chuti. Pevně ​​rozložte kousky melounu.

3. Připravte lák rozpuštěním soli a cukru ve vodě. Naplňte jím sklenice, postavte na tác a zakryjte plastovými víčky s otvory.

4. Sklenice nechte na…

Exit mobile version