K receptu
Vyplatí se připravit lečo s octem na zimu podle našeho receptu? Samozřejmě ano, pokud máte rádi kvalitní zeleninové přesnídávky, s dobrou, přírodní chutí, nezatížené všemožnými chemickými přísadami. A jistě si řeknete „děkuji“, že jste tomuto lečo na podzim věnovali necelou hodinu svého drahocenného času, protože pak budete mít po ruce vynikající doplněk k masu, bramborám nebo těstovinám. Otevřete sklenici, vložte ji do salátové mísy a podávejte k obědu nebo večeři. A lečo se bude na svátečním stole vždy hodit! Hosté jistě ocení tento slaný předkrm a poprosí vás, abyste se s nimi podělili o recept.
Složitost: snadno Kalorie: 1302,22 kcal/porce porce: 6 Vaření: 40 min Použitý: 22,85 g/69,57 g/146,80PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 6 PORCÍ1 kg rajčat 1 kg papriky 250 g mrkve 150 g cibule 80 ml rostlinného oleje 50 g cukru 1 lžíce soli 1 lžíce octa 9 % Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Rajčata na lečo omyjeme a podlijeme vroucí vodou na 1 minutu. Poté vodu slijeme, rajčata opláchneme studenou vodou a oloupeme slupky. Poté rozmixujte na pyré pomocí mixéru. Abyste se zbavili semínek, protřete je přes síto.
Krok 2
Mrkev na lečo oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké půlkroužky. Papriku oloupeme ze semínek a nakrájíme na proužky.
Krok 3
Nalijte předem připravený rajčatový protlak do pánve, přidejte rostlinný olej, cukr, sůl a ocet. Přiveďte k varu a do pyré přidejte mrkev. Vařte 15 minut.
Krok 4
Do pánve s mrkví v rajčatové omáčce přidejte papriku a cibuli. Lečo vařte asi 20 minut na středním plameni. Přísady by se měly pravidelně míchat.
Krok 5
Horké lečo rozdělte do sterilizovaných sklenic a přikryjte víčky. Překlopte na složenou utěrku a nechte úplně vychladnout tak, jak je.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud opravdu nechcete připravovat pyré z čerstvých rajčat, vezměte si hotové pyré, konzervy a snažte se vybrat produkt s přírodním složením, bez barviv a příchutí.
MIMOCHODEM
K přípravě leča je lepší použít masité sladké papriky: právě ty dodají předkrmu jak výraznou texturu, tak velmi příjemnou bohatou chuť.