K receptu
Pokud jste ještě nezkoušeli dělat kysané zelí s brusinkami, rozhodně to vyzkoušejte. Kyselé bobule nejenže dodají tradičnímu pokrmu zajímavou chuť, ale obohatí ho o další dávku vitaminu C, který je důležitý v období chřipek a nachlazení. Pamatujte, že hotové, tedy již kvašené zelí, by se nemělo skladovat v teplé místnosti, jinak změkne a nebude příjemně křupat. Kysané zelí s brusinkami můžete podávat v přírodní podobě nebo dochutit slunečnicovým olejem, najemno nakrájenou cibulí a nadrobno nasekanými bylinkami.
Složitost: snadno Kalorie: 49,44 kcal/porce porce: 20 Vaření: 40 min Přidat. čas: 52 h Použitý: 2,89 g/0,24 g/9,09SnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 20 PORCÍzelí – 3 kg mrkev – 100 g brusinky – 100 g cukru – 1 polévková lžíce. l sůl – 75 g semen kopru – 10 listů klobouku – 6-8 ks mletého černého pepře – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
K přípravě kysaného zelí s brusinkami odstraňte vrchní listy z hlávek zelí: nebudou potřeba. Zelí nakrájíme na půlky a po odstranění stonků nakrájíme nadrobno.
Krok 2
Mrkev důkladně omyjte kartáčem, poté oloupejte a nastrouhejte na hrubém nebo středním struhadle. Brusinky omyjte, roztřiďte a osušte, rozložte je na papírové ubrousky.
Krok 3
Připravené zelí a mrkev dejte do velké mísy. Posypeme cukrem, solí, semínky kopru a mletým pepřem podle chuti. Důkladně protřete rukama, aby pustila šťávu.
Krok 4
Umístěte pár bobkových listů na dno velkého kastrolu o objemu alespoň 10 litrů. Poté navrstvěte zelí s mrkví, proložte brusinkami a zbylými bobkovými listy.
Krok 5
Zelí podmačkejte, aby pustilo co nejvíce šťávy. Zakryjte víkem nebo dřevěným kruhem a položte na něj těžkou váhu. Nechte na teplém místě 2-3 dny.
Krok 6
Po uplynutí stanovené doby by se na povrchu zelí měla objevit pěna. Odstraňte výtlak a víko (dřevěný kruh), proveďte několik vpichů do zelí dlouhou rukojetí vařečky a nechte další 1 den.
Krok 7
Hotové kysané zelí s brusinkami rozdělte do čistých sklenic a lehce umáčkněte. Uzavřete běžnými plastovými víčky a skladujte na chladném místě.
UŽITEČNÉ RADY
Do kysaného zelí s brusinkami můžete přidat trochu kmínu a nastrouhaný čerstvý kořen křenu: chuť pokrmu tak bude zajímavější a křen také zabrání zkažení produktu.
MIMOCHODEM
Aby bylo kysané zelí s brusinkami obzvláště křupavé a chutné, dbejte na to, aby byl jeho povrch během vaření vždy pokrytý nálevem.
Děkuji za tuto skvělou a osvěžující článek! Nikdy jsem předtím nezkoušel kysané zelí s brusinkami, ale váš recept mě velmi zaujal. Kyselé bobule do tradičního pokrmu mi připadají jako skvělý nápad a nemůžu se dočkat, až to vyzkouším. Obohatili jste můj kulinářský jídelníček o něco nového a zajímavého. Díky!