K receptu
Tento salát lze podávat jako přílohu k masovým a rybím pokrmům nebo jako přílohu k bramborám v jakékoli podobě.
Složitost: snadno porce: 1 Vaření: 3 hodiny Přidat. čas: 1 hodinaVařeníMořeníChlazeníVečeřeVečeřeSnackSalátVegetariánství: PřísněVegetariánstvíPárty, bufetNarozeninyPiknikINGREDIENCE NA 1 PORCIlilek 4 ks rajčata 2 ks červená paprika 1 ks koriandr 0,5 svazku rostlinný olej 5 lžic cukr .l.mletý pepř 0,5 lžičky. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Lilky omyjeme, odřízneme konce z obou stran. Lilky po celém povrchu propíchejte vidličkou. V hrnci dáme vařit 1,5 litru vody, osolíme. Položte lilky a přikryjte je poklicí o menším průměru, než je průměr pánve, aby nevyplavaly. Lilek uvařte do měkka, ale ne převařený.
Krok 2
Horké lilky položte na rovnou misku a položte na ně malé závaží, aby z lilků odkapávala šťáva.
Krok 3
Když lilky vychladnou, slijte šťávu, lilky oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
Krok 4
Veškerou zeleninu a bylinky omyjeme a osušíme. Ze sladké papriky odstraňte semínka a blány a nakrájejte na krátké proužky.
Krok 5
Horkou červenou papriku nakrájíme na tenké plátky. Pokud máte rádi pikantní, nemusíte semínka odstraňovat.
Krok 6
Rajčata nakrájíme na malé kousky. Koriandr nasekáme nadrobno.
Krok 7
Cibuli oloupeme a nakrájíme na krátká pírka.
Krok 8
Smíchejte lilek a veškerou nakrájenou zeleninu v hrnci.
Krok 9
Přidejte koriandr, rostlinný olej, ocet, sůl a černý pepř podle chuti, promíchejte. Pánev přikryjeme pokličkou a dáme na 3-4 hodiny do chladu. Salát pravidelně promíchejte.
Krok 10
Salát z lilku dejte na talíř a podávejte. Dobrou chuť!
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Místo koriandru můžete použít jakoukoli zeleninu: petržel, kopr, celer, bazalku atd., nebo jejich směs.
UŽITEČNÉ RADY
Pro krásu můžete do salátu přidat vícebarevné sladké papriky. Pokud nemáte rádi pikantní věci, nemusíte do salátu přidávat feferonky.