Foto: z otevřených zdrojů
Jedná se o velmi chutný a aromatický předkrm, který chutná trochu jako nakládané houby.
Příprava takové svačiny je velmi jednoduchá a lze ji skladovat i při pokojové teplotě a nevyžaduje žádnou speciální úpravu ani spoustu času. Recept byl sdílen na webu Cookery.
Nakládané lilky
Ingredience:
- lilek – 1 kg;
- rostlinný olej – 100 ml;
- česnek – 3-4 stroužky;
- malá pálivá chilli paprička – 1 kus;
- čistá voda – 1 l;
- sůl – 60–100 gramů a 2 polévkové lžíce;
- jablečný ocet 5% – 150 ml.
Příprava:
- Česnek a chilli papričku nasekáme. Než ale budete s paprikou manipulovat, nasaďte si rukavice. Odstraňte semínka a jemně nasekejte na kousky o velikosti ne větší než 0,5 centimetru a přendejte na čistý talířek.
- Lilky opláchněte pod tekoucí vodou a položte na prkénko. Zeleninu nakrájejte nožem příčně na kolečka silná 1,5–2 centimetry. Poté každý kousek nakrájíme na čtvrtiny. Nakrájené lilky posypte 2 lžícemi soli a zalijte čistou vodou, dokud zcela nezakryje. Hlavní zeleninu odložte na 40–60 minut, aby z ní vyšla všechna hořkost. Nejdůležitější je, že díky soli a vodě budou lilky během smažení absorbovat méně rostlinného oleje, a proto bude pokrm středně tučný.
- Poté slijte osolenou vodu a kousky lilku opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili sůl přímo v misce. Zeleninu pak dejte stranou.
- Nakládané lilky musí být skladovány ve sterilizovaných sklenicích. Sklenice umyjte, nalijte čistou vodu do středního hrnce a nádobu postavte na střední teplotu. Když se voda vaří, opatrně přikryjeme nádobu plochým sítem, které musí být větší než pánev. A nyní položíme sklenice hrdlem dolů na síto. Je nutné pečlivě sledovat samotný proces, aby banky nepraskli.
- Když však po vnitřních stěnách začnou stékat kapky páry, znamená to, že sklenice jsou již sterilní a lze je vyjmout pomocí rukavic.
- Připravte si marinádu. Nalijte vyčištěnou vodu do velkého hrnce a umístěte na střední teplotu. Když se voda vaří, nasypte do nádoby 60–100 gramů soli, lžící vše dobře promíchejte a do pánve nalijte jablečný ocet. Opět čekáme, až se marináda uvaří, ale nevypínejte hořák, ale začněte vařit nakládané lilky.
- Do vroucí marinády vložte kousky lilku a vařte je 3-4 minuty. Poté dáme do síta a vložíme do dřezu, aby vytekla přebytečná tekutina.
- Nyní nalijte rostlinný olej do hrnce a umístěte nádobu na střední teplotu. Když z lilků stéká tekutina a olej se dobře zahřeje, dejte kousky lilku do hrnce a opékejte ze všech stran 3 minuty, občas vše promíchejte dřevěnou stěrkou. Poté do nádoby přidejte nasekaný česnek a feferonku, vše znovu dobře promíchejte s dostupným vybavením a pokračujte v opékání pokrmu další 1 minutu.
- Ještě horké přendejte nakládané lilky do sterilizovaných sklenic. Nádoby pevně uzavřete víčky a umístěte na tmavé místo, aby vychladly na pokojovou teplotu.
- Jakmile nakládané lilky vychladnou, můžeme pokrm ihned podávat.