Neuvěřitelně chutná zimní svačina: recept na nakládané lilky

Foto: z otevřených zdrojů

Jedná se o velmi chutný a aromatický předkrm, který chutná trochu jako nakládané houby.

Příprava takové svačiny je velmi jednoduchá a lze ji skladovat i při pokojové teplotě a nevyžaduje žádnou speciální úpravu ani spoustu času. Recept byl sdílen na webu Cookery.

Nakládané lilky

Ingredience:

  • lilek – 1 kg;
  • rostlinný olej – 100 ml;
  • česnek – 3-4 stroužky;
  • malá pálivá chilli paprička – 1 kus;
  • čistá voda – 1 l;
  • sůl – 60–100 gramů a 2 polévkové lžíce;
  • jablečný ocet 5% – 150 ml.

Příprava:

  1. Česnek a chilli papričku nasekáme. Než ale budete s paprikou manipulovat, nasaďte si rukavice. Odstraňte semínka a jemně nasekejte na kousky o velikosti ne větší než 0,5 centimetru a přendejte na čistý talířek.
  2. Lilky opláchněte pod tekoucí vodou a položte na prkénko. Zeleninu nakrájejte nožem příčně na kolečka silná 1,5–2 centimetry. Poté každý kousek nakrájíme na čtvrtiny. Nakrájené lilky posypte 2 lžícemi soli a zalijte čistou vodou, dokud zcela nezakryje. Hlavní zeleninu odložte na 40–60 minut, aby z ní vyšla všechna hořkost. Nejdůležitější je, že díky soli a vodě budou lilky během smažení absorbovat méně rostlinného oleje, a proto bude pokrm středně tučný.
  3. Poté slijte osolenou vodu a kousky lilku opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili sůl přímo v misce. Zeleninu pak dejte stranou.
  4. Nakládané lilky musí být skladovány ve sterilizovaných sklenicích. Sklenice umyjte, nalijte čistou vodu do středního hrnce a nádobu postavte na střední teplotu. Když se voda vaří, opatrně přikryjeme nádobu plochým sítem, které musí být větší než pánev. A nyní položíme sklenice hrdlem dolů na síto. Je nutné pečlivě sledovat samotný proces, aby banky nepraskli.
  5. Když však po vnitřních stěnách začnou stékat kapky páry, znamená to, že sklenice jsou již sterilní a lze je vyjmout pomocí rukavic.
  6. Připravte si marinádu. Nalijte vyčištěnou vodu do velkého hrnce a umístěte na střední teplotu. Když se voda vaří, nasypte do nádoby 60–100 gramů soli, lžící vše dobře promíchejte a do pánve nalijte jablečný ocet. Opět čekáme, až se marináda uvaří, ale nevypínejte hořák, ale začněte vařit nakládané lilky.
  7. Do vroucí marinády vložte kousky lilku a vařte je 3-4 minuty. Poté dáme do síta a vložíme do dřezu, aby vytekla přebytečná tekutina.
  8. Nyní nalijte rostlinný olej do hrnce a umístěte nádobu na střední teplotu. Když z lilků stéká tekutina a olej se dobře zahřeje, dejte kousky lilku do hrnce a opékejte ze všech stran 3 minuty, občas vše promíchejte dřevěnou stěrkou. Poté do nádoby přidejte nasekaný česnek a feferonku, vše znovu dobře promíchejte s dostupným vybavením a pokračujte v opékání pokrmu další 1 minutu.
  9. Ještě horké přendejte nakládané lilky do sterilizovaných sklenic. Nádoby pevně uzavřete víčky a umístěte na tmavé místo, aby vychladly na pokojovou teplotu.
  10. Jakmile nakládané lilky vychladnou, můžeme pokrm ihned podávat.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: