Odborník na výživu vysvětlil, proč dochází ke stagnaci žluči a jaké potraviny jíst, abyste se tomu vyhnuli

Foto: z otevřených zdrojů

To, co jíme, může ovlivnit tvorbu žlučových kamenů nebo jeho pohyblivost, případně složení žlučových lipidů.

Mnoho lidí zná stav, kdy se po požití kousku tučného jídla objeví hořkost v ústech, pocit tíhy na pravé straně a nevolnost. Takové příznaky často naznačují stagnaci žluči. V tomto stavu potřebujete správnou výživu. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvoláním na instagramovou stránku výživové poradkyně Olgy Dorosh.

Co dělá žluč?

Žluč je produkována v játrech a uložena ve žlučníku. Když je jídlo přítomno v gastrointestinálním traktu, žluč vstupuje do dvanáctníku, aby pomohla trávit tuky. To, co jíme, může ovlivnit tvorbu žlučových kamenů nebo jeho pohyblivost, případně složení žlučových lipidů.

Zvyšuje riziko tvorby žlučových kamenů a stagnace žluči.

  • věk 40+, ženské pohlaví a těhotenství
  • nadváha a obezita
  • zvýšený cholesterol
  • hyper- nebo hypokalorické diety
  • nedostatek fyzické aktivity
  • přejídání tuků a trans-tuků

Jak pochopit, že dochází ke stagnaci žluči

V léčbě stagnace žluči hraje podle odborníka velmi důležitou roli výživa a fyzická aktivita, někteří pacienti však vyžadují medikamentózní terapii.

Stížnosti se mohou týkat:

  1. nepohodlí v pravém hypochondriu
  2. spojovací materiál
  3. hořká chuť v ústech
  4. nevolnost nebo dokonce zvracení
  5. nadýmání
  6. ztráta chuti k jídlu
  7. zežloutnutí skléry nebo kůže
  8. celková slabost, únava

Na pozadí výše uvedených příznaků je již změna barvy stolice nebo moči známkou dosti výrazných poruch a vyžaduje okamžitou konzultaci s lékařem.

Byliny mohou zvýšit produkci a vylučování žluči, ale obvykle neovlivňují vlastnosti žluči.

Proto není třeba užívat samostatně žádné choleretické byliny. Navíc bez aktuálního ultrazvuku břišních orgánů, protože v přítomnosti malých kamenů můžete vyprovokovat uvolnění kamenů do úžin, a to je akutní chirurgická situace.

Co jíst pro zdraví žlučníku

Mnoho lidí si myslí, že je třeba dodržovat dietu č. 5. Ministerstvo zdravotnictví však Pevznerovu dietu v roce 2013 oficiálně zrušilo. Jsou zastaralé a nesplňují zásady zdravé výživy.

Výživový specialista jmenoval faktory, které pomohou zdraví žlučníku:

  • pravidelná jídla (3x denně, 1-2 svačiny v případě potřeby). Pravidelné jídlo pomáhá vyprázdnit žlučník alespoň 400 g zeleniny a ovoce během dne
  • Tuky v žádném případě nevylučujte, ale jezte je s mírou (do 30 % denní potřeby kcal). Převažují nenasycené tuky: oleje, ryby, olivy, semínka, ořechy. Méně uzenin, kůží z drůbeže, tučného masa, velmi tučných mléčných výrobků, přidávání smetany, zakysané smetany a tvrdého sýra do všech pokrmů
  • nepřejídat se jednoduchými sacharidy, zejména přidanými cukry a sladkostmi, pečivem

Konzumace kávy je spojena se sníženým rizikem vzniku žlučových kamenů. Přesný mechanismus přínosu však není znám. Ke snížení rizika žlučových kamenů by mělo být hubnutí postupné (<1,5 kg za měsíc).

Aktivita při zvýšené tepové frekvenci po dobu 30 minut 5x týdně pomáhá snižovat tvorbu kamenů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: