Foto: z otevřených zdrojů
To, co jíme, může ovlivnit tvorbu žlučových kamenů nebo jeho pohyblivost, případně složení žlučových lipidů.
Mnoho lidí zná stav, kdy se po požití kousku tučného jídla objeví hořkost v ústech, pocit tíhy na pravé straně a nevolnost. Takové příznaky často naznačují stagnaci žluči. V tomto stavu potřebujete správnou výživu. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvoláním na instagramovou stránku výživové poradkyně Olgy Dorosh.
Co dělá žluč?
Žluč je produkována v játrech a uložena ve žlučníku. Když je jídlo přítomno v gastrointestinálním traktu, žluč vstupuje do dvanáctníku, aby pomohla trávit tuky. To, co jíme, může ovlivnit tvorbu žlučových kamenů nebo jeho pohyblivost, případně složení žlučových lipidů.
Zvyšuje riziko tvorby žlučových kamenů a stagnace žluči.
- věk 40+, ženské pohlaví a těhotenství
- nadváha a obezita
- zvýšený cholesterol
- hyper- nebo hypokalorické diety
- nedostatek fyzické aktivity
- přejídání tuků a trans-tuků
Jak pochopit, že dochází ke stagnaci žluči
V léčbě stagnace žluči hraje podle odborníka velmi důležitou roli výživa a fyzická aktivita, někteří pacienti však vyžadují medikamentózní terapii.
Stížnosti se mohou týkat:
- nepohodlí v pravém hypochondriu
- spojovací materiál
- hořká chuť v ústech
- nevolnost nebo dokonce zvracení
- nadýmání
- ztráta chuti k jídlu
- zežloutnutí skléry nebo kůže
- celková slabost, únava
Na pozadí výše uvedených příznaků je již změna barvy stolice nebo moči známkou dosti výrazných poruch a vyžaduje okamžitou konzultaci s lékařem.
Byliny mohou zvýšit produkci a vylučování žluči, ale obvykle neovlivňují vlastnosti žluči.
Proto není třeba užívat samostatně žádné choleretické byliny. Navíc bez aktuálního ultrazvuku břišních orgánů, protože v přítomnosti malých kamenů můžete vyprovokovat uvolnění kamenů do úžin, a to je akutní chirurgická situace.
Co jíst pro zdraví žlučníku
Mnoho lidí si myslí, že je třeba dodržovat dietu č. 5. Ministerstvo zdravotnictví však Pevznerovu dietu v roce 2013 oficiálně zrušilo. Jsou zastaralé a nesplňují zásady zdravé výživy.
Výživový specialista jmenoval faktory, které pomohou zdraví žlučníku:
- pravidelná jídla (3x denně, 1-2 svačiny v případě potřeby). Pravidelné jídlo pomáhá vyprázdnit žlučník alespoň 400 g zeleniny a ovoce během dne
- Tuky v žádném případě nevylučujte, ale jezte je s mírou (do 30 % denní potřeby kcal). Převažují nenasycené tuky: oleje, ryby, olivy, semínka, ořechy. Méně uzenin, kůží z drůbeže, tučného masa, velmi tučných mléčných výrobků, přidávání smetany, zakysané smetany a tvrdého sýra do všech pokrmů
- nepřejídat se jednoduchými sacharidy, zejména přidanými cukry a sladkostmi, pečivem
Konzumace kávy je spojena se sníženým rizikem vzniku žlučových kamenů. Přesný mechanismus přínosu však není znám. Ke snížení rizika žlučových kamenů by mělo být hubnutí postupné (<1,5 kg za měsíc).
Aktivita při zvýšené tepové frekvenci po dobu 30 minut 5x týdně pomáhá snižovat tvorbu kamenů.